Αίτημα έφεσης κατά των χαμηλών ποινών στους παρ’ ολίγο δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η αγέλη των ναζιστών επιτέθηκε νύχτα στο σπίτι των Αιγυπτίων ψαράδων. Στο φτωχόσπιτο, στο Πέραμα, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, καθώς ήταν καλοκαίρι, κοιμόταν στην ταράτσα. Άνανδρα και με κτηνωδία τον χτυπούσαν στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος. Τον άφησαν όταν θεώρησαν ότι τον είχαν αποτελειώσει. Κατέβηκαν για να επιτεθούν στους άλλους ψαράδες που κοιμόνταν μέσα στο σπίτι. Αυτοί είχαν στο μεταξύ ξυπνήσει από τις κραυγές πόνου του Εμπάρακ και αμύνθηκαν. Οι ναζί έφυγαν. Είχαν δώσει το «μάθημα» – μάθημα τρόμου στους μετανάστες και επίσης στους ντόπιους εργαζόμενους. Η Χρυσή Αυγή «καθαρίζει» στο Πέραμα και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Στο εξής σ’ αυτούς –και στο Λαγό- θα δίνουν αναφορά όλοι!

Στο Τριμελές Εφετείο Αθήνας, η ομάδα των ναζιστών 1) Αγριογιάννης Δημήτριος, 2) Ευγενικός Μάρκος, 3) Μαρίας Θωμάς, 4) Πανταζής Αναστάσιος και 5) Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος κρίθηκαν όλοι ένοχοι για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού κατά του Εμπάρακ. Παρ’ ολίγον να σκοτώσουν άνθρωπο και δεν τον σκότωσαν γιατί θεώρησαν ότι ήδη τον είχαν τελειώσει… Επιπλέον καταδικάστηκαν και για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Όμως, οι ποινές ήταν απ’ αυτές που μετά από δυο – τρία χρόνια οι θύτες κυκλοφορούν ελεύθεροι ανεξαρτήτως της απόφασης του Εφετείου. Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε στους Αγριογιάννη Δημήτριο, Ευγενικό Μάρκο, Μαρία Θωμά και Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο ποινή φυλάκισης 3 ετών για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ποινή 6 ετών για την από κοινού απόπειρα ανθρωποκτονίας, και κατά συγχώνευση κάθειρξη 7 ετών, ενώ στον Αναστάσιο Πανταζή επέβαλε ποινή 6 ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και 8 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατά συγχώνευση την ποινή της κάθειρξης των 10 ετών.

Την Δευτέρα 26.10.2020, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της ναζιστικής Χ.Α., Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας, επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και έθεσαν προφορικά το αίτημα να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης όσον αφορά τις χαμηλές ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αμπουσίντ Εμπάρακ τόσο για το αδίκημα αυτό όσο και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως υποστηρίζουν, οι ποινές αυτές είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με ποινές που επιβάλλονται πρόσφατα από τα ελληνικά δικαστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις, που υπολείπονται των κριτηρίων της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας, λαμβανομένης υπόψη της φρικαλεότητας των πράξεών τους.

Για τον λόγο αυτό ζήτησαν την άσκηση έφεσης σύμφωνα με την αρμοδιότητα που παρέχει η ποινική δικονομία στον Εισαγγελέα Εφετών κατά της καταδικαστικής απόφασης όσον αφορά το ύψος των επιβληθεισών ποινών, προκειμένου στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας να συνεκδικασθεί με τις εφέσεις των καταδικασθέντων και να είναι νόμιμα εφικτή η επιβολή ποινών ανάλογων με την ποινική βαρύτητα και απαξία των πράξεων, για τις οποίες καταδικάστηκαν.

Είναι σαφές, αν επρόκειτο για νεαρούς αντιεξουσιαστές που βάλανε γκαζάκια ή ρίξανε μια μολότοφ –χωρίς να σκοτώσουν, χωρίς να τραυματίσουν άνθρωπο- όλη η τιμωρητική σκληρότητα του δικαστηρίου θα είχε εξαντληθεί. Στους ναζί επιφυλάσσεται διαφορετική μοίρα, ενώ είναι επίσης γνωστή η βοήθεια που παίρνουν για μείωση του χρόνου φυλάκισης μέσα στις φυλακές – όπως έπαιρναν πληροφορίες, βοήθεια και ατιμωρησία από την αστυνομία τα προηγούμενα χρόνια, όταν δοκίμαζαν με τη ναζιστική τρομοκρατία που έφθασε μέχρι τον φόνο του Παύλου Φύσσα, να κυριαρχήσουν στους δρόμους των εργατοσυνοικιών.

Η προθεσμία άσκησης έφεσης εκ μέρους του Εισαγγελέα εφετών λήγει την προσεχή Δευτέρα 2/11/2020. Ίδωμεν…