Κατερίνα Μάτσα

Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο [Εφ. Συν. 24-25|10|20], ότι ο Δήμος Θέρμης αποφάσισε να κάνει έξωση στο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης, το οποίο στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο. Στο σκεπτικό της η απόφαση επικαλείται τις ανάγκες της πανδημίας, λέγοντας ότι θέλει να μετατρέψει τον χώρο σε ιατρείο κορονοϊού, στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης του Δήμου, με βάση τις εντολές του ΕΟΔΥ!

Ο Δήμος Θέρμης παίρνει την απόφαση να κλείσει μια δομή Υγείας που λειτουργεί από το 2013 και προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της σε ιατρική και ψυχολογική φροντίδα και φάρμακα. Και αυτό σε μια εποχή , που οι ανάγκες του φτωχού λαού έχουν, λόγω πανδημίας, αυξηθεί τρομακτικά.

Ο Δήμος, όμως, δεν φαίνεται να νοιάζεται γι’ αυτές τις ανάγκες. Ακολουθεί πιστά το παράδειγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη πού έχει επιδοθεί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μετατρέποντας ήδη λειτουργούσες δομές υγείας σε ιατρεία κορονοϊού, χωρίς να τοποθετεί σε αυτά ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό. Έτσι, κλείνει κέντρα υγείας και ακρωτηριάζει την ήδη τραγικά ελλειμματική φροντίδα υγείας, τόσο αναγκαία αυτήν, ιδιαίτερα ,την περίοδο, για να παρουσιάσει έργο στο μέτωπο του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, ανίκανη να το διαχειρισθεί αποτελεσματικά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κοινωνικού ιατρείου Θέρμης, σήμερα δεν είναι εποχή αφαίρεσης αλλά πρόσθεσης. Χρειάζονται όλες οι δομές Υγείας πού λειτουργούν και άλλες τόσες πού πρέπει να λειτουργήσουν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες, που υπάρχουν. Χρειάζονται δομές, που δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά το λαό , που βυθίζεται στη φτώχεια. Στο κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης Θέρμης δραστηριοποιούνται εθελοντικά 83 λειτουργοί υγείας, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.λπ. Και 150 αλληλέγγυοι. Υπάρχει συνεργασία με 56 φαρμακεία της περιοχής, ενώ παρέχεται σταθερά, σε μηνιαία βάση, σε 56 χρόνιους ασθενείς η φαρμακευτική τους αγωγή, φυσικά δωρεάν. Συνολικά, μέσα στο 2020 μέχρι σήμερα, έχουν εξετασθεί 2507 ασθενείς , ενώ πολλοί συνεχίζουν να παρακολουθούνται.

Σήμερα, που το ΈΣΥ φαίνεται να καταρρέει κάτω από το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας, είναι ανήκουστο και απαράδεκτο να παίρνονται από την τοπική και την κεντρική διοίκηση τέτοιες αποφάσεις, πού ουσιαστικά πριμοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Ο λαός της περιοχής, τα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις τεράστιες ανάγκες πού υπάρχουν στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι συνδικαλιστικοί φορείς της υγείας , όλοι μαζί πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μην περάσει η κατάπτυστη απόφαση του Δήμου Θέρμης.

Κάτω τα χέρια από τα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο όλου του λαού.

25 Οκτ. 2020