ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΡΑΤΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

 

Φανταστείτε για λίγο έναν Τούρκο παρακρατικό Γκρίζο Λύκο, ο οποίος ήταν σεσημασμένος στην Τουρκία εδώ και χρόνια για εμπόριο ναρκωτικών.
Φανταστείτε τον, να έχει σχέση και να εκθειάζει δημοσίως τρομοκρατικές ενέργειες παρακρατικού τύπου σαν αυτές π.χ. που έκανε η Εργκενεγκόν, που εξαρθρώθηκε(;) πριν από μερικά χρόνια.
Φανταστείτε τον, να πηγαίνει στην Κομοτηνή και να κατεβάζει την ελληνική σημαία από το δημαρχείο και να ανέβαζε την τουρκική.
Και φανταστείτε όταν πήγαινε εκεί η Ελληνική αστυνομία, για να ξαναβάλει στη θέση της την ελληνική σημαία, τον Τούρκο Γκρίζο Λύκο να τους πυροβολεί με ένα καλάσνικωφ και μετά να διαφεύγει στα βουνά.

Και φανταστείτε να ανταπέδιδαν οι Έλληνες αστυνομικοί της ΕΚΑΜ τα πυρά και να σκότωναν τον Τούρκο Γκρίζο Λύκο.
Φανταστείτε μετά, να έβγαινε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και να ζητούσε εξηγήσεις και τα ρέστα από το Ελληνικό κράτος για το περιστατικό.
Και να απαιτούσε να παρίσταται Τούρκος αξιωματικός και Τούρκος ιατροδικαστής στην διερεύνηση της υπόθεσης, επικαλούμενος την διεθνή συνθήκη της Λωζάνης που ναι μεν αναγνωρίζει την μειονότητα ως θρησκευτική αλλά καθιστά την Τουρκία τοποτηρητή και συνεγγυητή της.
Ε τώρα αναλογιστείτε τι συνέβηκε στο Βουλεράτι στην Νότια Αλβανία την 28η Οκτωβρίου και βγάλτε συμπεράσματα.
Και μάλιστα το γεγονός με τον ακροδεξιό ναρκέμπορο που ενεπλάκη σε ένοπλη αντιπαράθεση με την αλβανική αστυνομία φαίνεται πως είναι ακόμη πιο ακραίο αν αναλογιστούμε ότι συνέβη στο περιθώριο των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης για τους Έλληνες στρατιώτες, τους πεσσόντες του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου 1940-41, που συνδιοργανώνει στο Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο από κοινού το Αλβανικό κράτος με το Ελληνικό κράτος, με τις σημαίες των δύο χωρών δίπλα-δίπλα, και με επίσημους προσκεκλημένους την ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού και την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.
Παρόλο που τα στοιχεία της ακροδεξιάς προβοκάτσιας είναι παραπάνω από εμφανή και κραυγαλέα, η κυρίαρχη αφήγηση των μεγάλων ιδιωτικών ΜΜΕ στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την εθνικιστική και φασιστική αφήγηση.
Στην αρχή μίλησαν για εν ψυχρώ δολοφονία. Μετά βγήκε το βίντεο με τον δράστη να κρατάει καλάσνικοφ και να πυροβολεί εν ψυχρώ πρώτος εκείνος προκαλώντας την εξίσου βίαιη και δολοφονική αντίδραση των Αλβανών αστυνομικών, που όπως σε κάθε κράτος έχουν το ίδιο ακριβώς δολοφονικό ένστικτο.

Κατόπιν είπαν ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εκτέλεσαν όντας σιδηροδέσμιο και ήδη συλληφθέντα. Μετά όμως ο Έλληνας ιατροδικαστής που υπέδειξε η οικογένεια του, ομολόγησε δημόσια ότι το πτώμα δεν φέρει σημάδι από εξ επαφής πυροβολισμό.
Κατόπιν η σεναριολογία έλεγε ότι δήθεν οι Αλβανοί κατέβασαν την Ελληνική σημαία από την γιορτή και ο δράστης έχασε την ψυχραιμία του και αντέδρασε. Λίγο μετά δόθηκαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τον εορτασμό με τις δύο σημαίες δίπλα-δίπλα.
Παρόλο που ο δράστης έχει συλληφθεί, δικαστεί και καταδικαστεί πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα για εμπόριο ενός κιλού ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας, είναι δύσκολο να βρει κανείς την σχετική είδηση σε κάποιο μεγάλο ιδιωτικό ΜΜΕ.
Παρόλο που στην ανοιχτή σελίδα του στο facebook ο δράστης φέρονταν να εκθειάζει την παρακρατική ΜΑΒΗ και να έχει σχέσεις με το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη αλλά και την ΧΑ, όλα τα μεγάλα Ελληνικά ιδιωτικά ΜΜΕ αποσιωπούν το πολιτικό του background και μιλάνε απλά για «έναν Έλληνα ομογενή από την Βόρεια Ήπειρο», ακόμη και για «Έλληνα πολίτη». Αποσιωπούν έτσι ότι ο ίδιος ο Κασιδιάρης της ΧΑ εκθειάζει δημόσια την ένοπλη δράση του και ειδικά το ότι σκόπευσε και πυροβόλησε αστυνομικούς με ΑΚ 47 και διόπτρα. Κάτι γνωρίζει εξάλλου ο υπόδικος ναζί υπαρχηγός από όπλα και διόπτρες…
Αποσιωπούν επίσης ότι οι Έλληνες ομογενείς από την Νότια Αλβανία, όπως και οι Έλληνες ομογενείς από τις χώρες τής τέως ΕΣΣΔ έχουν το μοναδικό υβριδικό και ιδιόρρυθμο καθεστώς να αντιμετωπίζονται ως «Έλληνες πολίτες» μόνο ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι του Ελληνικού κράτους (φορολογικές, στρατολογικές κλπ) και ως «Αλλοδαποί κι υπήκοοι χωρών εκτός Σέγκεν» ως προς τα δικαιώματά τους π.χ. της κάρτας διαμονής και εργασίας τους την οποία πρέπει να ανανεώνουν στην Κατεχάκη κάθε τρεις και λίγο.

Η ίδια η ελληνική μειονότητα της Νότιας Αλβανίας είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στην νεότερη ιστορία των Βαλκανίων. Αν κάτι χαρακτηρίζει τους υπέροχους εκείνους ανθρώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι ότι σε αντίθεση με πάρα πολλούς άλλους μειονοτικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια έχουν ιστορικά αποφύγει να παρασυρθούν από τους εθνικισμούς και τις μεγάλες ιδέες.
Δεν είναι άνευ σημασίας ότι στην ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος των Βαλκανίων έπαιξαν κάποιον σημαντικό ρόλο συγκριτικά με το μικρό μέγεθός τους. Στην δεκαετία του 1930 ήταν εκεί, στα χωριά τους, που φτιάχτηκαν οι πρώτοι πυρήνες κομμουνιστικής οργάνωσης από αρχειομαρξιστές της περιοχής των γειτονικών Ιωαννίνων.

Και εκεί επίσης, στην δεκαετία του 40, ήταν που ιδρύθηκε το ΚΚ Αλβανίας και το αντιφασιστικό αντάρτικο. Οι Έλληνες της περιοχής συμμετείχαν ισότιμα σε αυτό και έδωσαν -και μάλιστα πολύ κοντά στο Βουλεράτι στο «πέρασμα της Μουζίνας»- μερικές από τις πιο σημαντικές μάχες της Αλβανικής αντιφασιστικής αντίστασης.

Δεν παραγνωρίζουμε στοιχεία εθνικής καταπίεσης που υπήρξαν και υπάρχουν, και που δημιουργούν δικαιολογημένα παράπονα, όπως και σε κάθε μειονότητα. Και δεν παραγνωρίζουμε και προσπάθειες ακροδεξιών κύκλων να τα εκμεταλλευτούν και να στρατολογήσουν στελέχη -ο συγκεκριμένος δράστης είναι ένα παράδειγμα- αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία ο κόσμος της μειονότητας έχει γυρίσει την πλάτη σε αλυτρωτικά κηρύγματα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας. Το ίδιο το ελληνικό κράτος, δια μέσου των προξενείων του σε Αργυρόκαστρο και Κορυτσά παίζει έναν ύποπτο ρόλο προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την μειονότητα ως το μακρύ χέρι των επενδύσεων και της επιρροής του ελληνικού καπιταλισμού στην περιοχή
Όλη η πολιτική των εκεί ελληνικών προξενείων στηρίζεται στην αντίληψη της παροχής διπλής υπηκοότητας όχι μόνο στους αναγνωρισμένους από το Αλβανικό κράτος, Έλληνες της περιοχής αλλά και σε Βλάχους και χριστιανούς ορθόδοξους Αλβανούς με σκοπό να μεγαλώσει και να μεγεθύνει αριθμητικά και τεχνητά τη μειονότητα.

Παράλληλα το ίδιο το Ελληνικό κράτος αρνείται να τους δώσει εδώ στην Ελλάδα πλήρη δικαιώματα πολιτογράφησης με σκοπό να παραμένουν αιωνίως υπήκοοι Αλβανίας και έτσι να συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται στα χωριά τους και να διατηρείται η μειονότητα εντός του αλβανικού κράτους ως μόνιμος ιμάντας μεταβίβασης πιέσεων.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι εδώ, στην Ελλάδα, πολίτες β’ κατηγορίας και εκεί, στην Αλβανία, προσπαθούν να τους κάνουν το προκεχωρημένο φυλάκιο του ελληνικού καπιταλισμού

Από την ώρα του αιματηρού περιστατικού και μετά, εξάλλου, έχουμε μια διπλωματική διελκυστίνδα που αναμφίβολα συνδέεται με προσπάθειες να τονωθεί το εθνικιστικό αίσθημα ένθεν κακείθεν των συνόρων, ειδικά τώρα που μπαίνει κατά τα φαινόμενα στην τελική ευθεία της η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Ιόνιο.

(βλ. σχετικά και την αρθογραφία μας στην ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ τεύχη 664 και 665 http://eek.gr/index.php/component/content/article/189-articles/antipolemika/5572-i-aoz-elladas-kai-kyprou-sta-plaisia-tou-imperialistikou-megalou-paixnidiou )
Το χρονικό πλαίσιο του περιστατικού που πήρε επικοινωνιακά τεράστιες διαστάσεις κυρίως στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην Αλβανία, είναι αυτό στο οποίο ο απερχόμενος (και καρατομημένος) ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, είχε μόλις ανακοινώσει την σχεδόν έτοιμη ανακήρυξη της επέκτασης των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ν.μ. μετά το επιτυχές πέρας των ελληνο-αλβανικών διαπραγματεύσεων.
Γιώργος Χλωρός