ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ EUROGROUP ΚΑΙ ΔΝΤ

Η “συμφωνία” που έγινε την Τρίτη 24/5 στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και το τρίτο μνημόνιο, αποτυπώνει μiα νέα ασταθή “ισορροπία” ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με στόχο να βγάλει προσωρινά την Ελλάδα από το κάδρο της ευρω-κρίσης, με αντίτιμο éνα νέο εφιαλτικό μνημόνιο.

Τι συμφωνήθηκε:
Η κυβέρνηση ΣYPIZA προχωρά μετά τους δύο μνημονιακούς νόμους που ψηφίσθηκαν και τους άλλους που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες σε δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα (σ.σ. η Νέα Προοπτική έχει αναλυτικά παρουσιάσει όλες τις ανατροπές), την φορολόγηση, την “απελευθέρωση” της πώλησης των κόκκινων δανείων (και έτσι των πλειστηριασμών), την δημιουργία ενός Υπερ-ταμείου στο οποίο εντάσεται προς ιδιωτικοποίηση η κινητή και ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Επιπρόσθετα δημιουργείται ένας αυτόματος μηχανισμός “κόφτης” που θα ενεργοποιείται για περικοπή δαπανών όταν οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αποδίδουν τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, που το 2018 πρέπει να φτάσουν το 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο για τις συλλογικές συμβάσεις και τις μαζικές απολύσεις. Για την εφαρμογή αυτών δημιουργείται ειδικός μηχανισμός από τους “θεσμούς” που θα παρακολουθεί την σωστή υλοποίησή τους.  
Το Εurogroup αποφάσισε να δώσει 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις (7,5 δισ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ) αφού η Ελλάδα ψηφίσει και τους συμπληρωματικούς μνημονιακούς νόμους που της ζήτησαν. Από αυτά θα πληρωθούν οι δόσεις προς την ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο (2,3 δισ. ευρώ) όπως και οι δόσεις κάθε μήνα προς το ΔΝΤ. Και τα υπόλοιπα θα πάνε στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου, υποχρεώσεις οι οποίες προς το παρόν ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ…

Ένας προσωρινός συμβιβασμός

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συμβιβασμό Ευρωζώνης με ΔΝΤ προκειμένου να αποφύγουν να ανάψουν το φυτίλι μιας έκρηξης της κρίσης χρέους στην Ελλάδα μέσα σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκής αποσταθεροποίησης αφενός με την απειλή του Brexit ανοικτή και αφετέρου τη συμφωνία Ε. Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η διασφάλιση της μη κατάρρευσης της Ελλάδας μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ήταν «εκ των ων ουκ άνευ» για την επιβίωση της Ευρωζώνης και γι’ αυτό ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από τους ηγέτες του G-7 που συνεδρίασαν αυτές τις ημέρες στην Ιαπωνία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε ο Τόμσεν μετά την συμφωνία: «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση, αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της».
Ο συμβιβασμός ΔΝΤ – Ευρωζώνης έγκειται σε δύο βασικά στοιχεία που συνθέτουν και το πλέγμα των εκρηκτικών αντιφάσεων που παραμένουν καθοριστικές την επόμενη περίοδο: το ΔΝΤ αποδέχθηκε να κάνει μία δήλωση υπό προϋποθέσεις, η οποία νομιμοποιεί την έγκριση της δόσης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ότι δηλαδή θα προχωρήσει σε πρόταση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα στο ΔΣ του ΔΝΤ, εφόσον τα μέτρα που δεσμεύθηκε να πάρει για την βραχυμεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους η Ευρωζώνη είναι επαρκή. Η προσωρινή αυτή “υποχώρηση” του ΔΝΤ έγινε προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Γερμανία υποχρεώνοντας την Μέρκελ και τον Σόιμπλε να φέρουν εδώ και τώρα στη γερμανική βουλή νέα πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα απειλούσε την επιβίωση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο κ. Σόιμπλε άλλωστε είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι αυτός δεν διακινδυνεύει τον μέλλον της κυβέρνησής του πριν από τις εκλογές του 2017 (φθινόπωρο).  Η Ευρωζώνη από την πλευρά της “κατάπιε” την επισημοποίηση της θέσης ότι έτσι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και πρέπει να γίνει αναδιάρθρωσή του. Όπως επίσης και ότι θα επανεξέτασει το αν πρέπει να διατηρηθεί η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018.
Αυτές οι αλλαγές συνθέτουν την επόμενη ημέρα της συμφωνίας.
Από τον Σεπτέμβριο όμως η κατάσταση μπαίνει και πάλι σε αμφισβήτηση καθώς το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει πριν από το τέλος του έτους (2016) σε έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που υποχρεώνει τον ESM να έχει βρεί μέχρι τότε επαρκείς παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος που να διασφαλίζουν την μελλοντική βιωσιμότητά του.

Διαφορετικά το ΔΝΤ θα επαναφέρει την κατάσταση εκεί που ήταν ένα 24ωρο πριν από την προχθεσινή συμφωνία. Και με το τρίτο μνημόνιο να βρίσκεται σε φούλ εφαρμογή…

Γ. Aγγ.