ΑΛΛΑΛΟΥΜ στον ΕΦΚΑ στάση εργασίας των εργαζομένων

ΑΛΛΑΛΟΥΜ στον ΕΦΚΑ
στάση εργασίας των εργαζομένων

Πανελλαδική στάση εργασίας είχε κηρυχτεί στον ΕΦΚΑ την Πέμπτη 2 Μαρτίου εξαιτίας του χάους που έχει προκαλέσει η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στο νέο υπερταμείο. Το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί εκτείνεται σε όλο το φάσμα λειτουργίας του με επίκεντρο σε αυτή τη φάση στις λειτουργιες του ενοποιημένου Μητρώου των ασφαλισμένων.
Οι Ομοσπονδίες των ασφαλιστικών ταμείων ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ καταγγέλουν:
“Tο Μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτούργησε ούτε λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα. Έχουν γίνει τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί από το λειτουργικό περιβάλλον των χρηστών δεδομένα ασφαλισμένων τα οποία συγχωνεύθηκαν είτε με λάθος εγγραφές από το δικό τους ασφαλιστικό παρελθόν (π.χ. σε διπλή απογραφή του ιδίου ατόμου όπου επιλέχθηκε να παραμείνει η λανθασμένη και όχι η ορθή) είτε συγχωνεύθηκαν εγγραφές δύο διαφορετικών ατόμων λόγω συνωνυμίας.
Παράδειγμα: Για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία (και στον ΕΦΚΑ και στο ΟΠΣ-ΙΚΑ) ενώ στο ιστορικό ασφάλισης στην κοινή εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ, εμπλέκεται και ασφαλιστική ιστορία δύο αντρών από άλλα ταμεία, λόγω ταύτισης των Αριθμών Μητρώων από τους άλλους φορείς (π.χ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ). Έτσι ακόμη και το ιστορικό ασφάλισης που εμφανίζεται στον ΕΦΚΑ δεν είναι απλώς ενδεικτικό αλλά και πιθανά λανθασμένο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τη λειτουργία, όχι μόνο των εφαρμογών Μητρώου αλλά και των Συντάξεων, της Ανακεφαλαίωσης και των Παροχών, να υπάρχει πάγωμα διαδικασίας π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κ.λπ., λόγω των λαθών/ανυπαρξίας Μητρώου.”

Επιπρόσθετα η ασφαλιστική ικανότητα ασφαλισμένων δεν ανανεώθηκε αυτόματα όπως γινόταν καθώς η μετάπτωση των στοιχείων στη νέα πλατφόρμα δημιούργησε κενά στην ασφαλιστική ικανότητα των έμμεσων μελών.

Τα Τμήματα Παροχών ασθενείας συνεχίζουν να παραλαμβάνουν δαπάνες ασφαλισμένων του ΙΚΑ καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους υγείας και ο φορέας δεν είναι έτοιμος να εκδόσει αποφάσεις πληρωμών για τις δαπάνες που διακαιούνται οι ασφαλισμένοι προς αποζημίωση.
Νέες καθυστερήσεις πρόκειται να υπάρξουν στην απόδοση των συντάξεων καθώς μετά το νόμο Κατρούγκαλου (13/5/2016) μόνο προσωρινές σηντάξεις καθώς η ΕΛΣΤΑΤ διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να προσφέρει τον ειδικό τύπο με βάση τον οποίο θα επαναϋπολογιστούν όλες οι συντάξεις κι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση του ειδικού τύπου που η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να κατασκευάσει προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο που θα περικόψει τις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Σε επίπεδο Εσόδων, παράταση καταβολής έχουν λάβει χιλιάδες ασφαλισμένοι (εργοδότες και ασφαλισμένοι) με μπλοκάκια καθώς οι ασάφειες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει οδήγησαν την εισπραξιμότητα του Γενάρη μόλις στο 45% ενώ ο στόχος ήταν το 70% δυναμιτίζοντας το ήδη εύθραυστο ασφαλιστικό σύστημα.
Το οργανόγραμμα του νέου φορέα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ να βρίσκονται σε μεγάλη ανασφάλεια καθώς είναι ήδη γνωστό ότι από τους 8.300 υπαλλήλους το νέο οργανόγραμμα θα προβλέπει περίπου 4500 κι ως εκ τούτου θα δημιουργηθεί ένα πλεονάζον προσωπικό που θα πρέπει να μετακινηθεί ή να απολυθεί.

Παρά την συμμετοχή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στη στάση εργασίας η οποία υποστηρίχτηκε από την ΑΔΕΔΥ, τα Νομαρχιακά Τμήματά της και στο Βόλο κι από το Εργατικό Κέντρο, η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς η παρουσία και στήριξη άλλων εργαζομένων ήταν μηδαμινή σε αντίθεση με την παρουσία των προαναφερόμενων τοπικών συνδικαλιστικών ηγεσιών που έδωσαν το “παρών” αλλά δεν μετέτρεψαν τη στάση εργασίας σε ένα κεντρικό ζήτημα που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και συνδέεται στενά με το νέο γύρο των περικοπών που ζητούν οι τροϊκανοί “θεσμοί” στο δεύτερο γύρο της αξιολόγησης. Ακοίνωσαν τυπικά τη στάση εργασίας αλλά φρόντισαν επιμελώς να μην την κάνουν γνωστή, ούτε να κινητοποιήσουν εργαζόμενους άλλων χώρων.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία για ακόμη μια φορά στάθηκε ανίκανη να υπερασπιστεί να συμφέροντα των εργατών, που διατείνεται ότι προασπίζεται. Οι Ομοσπονδίες των ασφαλιστικών Ταμείων δεν έχουν ένα σχέδιο δράσης που να ενώνει από τα κάτω εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και δεν μπορεί να προσφέρει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο ενάντια στην κοινωνική καταστροφή.
Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για τη τύχη τόσο του ΕΦΚΑ όσο και συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος.

Γιάννης Χατζηγιάννης
Εργαζόμενος ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας