Συμφωνία Tσίπρα με τους δανειστές ΔIΠΛA BAPH ΣTOYΣ ΣYNTAΞIOYXOYΣ ΓIA NA ΠΛHPΩNOYN TOYΣ ΔANEIΣTEΣ

Συμφωνία Tσίπρα με τους δανειστές
ΔIΠΛA BAPH
ΣTOYΣ ΣYNTAΞIOYXOYΣ
ΓIA NA ΠΛHPΩNOYN TOYΣ ΔANEIΣTEΣ

Το παράδοξο των “διαπραγματεύσεων” με την τρόικα που έγιναν στην Αθήνα και θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων κ.λπ., είναι ότι όλοι, παρά τις “διαφωνίες” και τις “διαφορές”, δηλώνουν βέβαιοι πως η αξιολόγηση θα κλείσει! Και όχι μόνο αυτό.
Tόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι της κρατικής γραφειοκρατίας όσο κι εκείνοι της τρόικας, επιμένουν ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει μέχρι τον Μάιο, μαζί με την συμφωνία επιστροφής του ΔΝΤ.
H απόφαση της κυβέρνησης είναι να συμφωνήσει και να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε ν’ ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυση του χρέους (με τα περιβόητα μεσοπρόθεσμα μέτρα) και έτσι να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Λες και το ΔΝΤ έλειψε έστω και μία μέρα…
Από εκεί όμως που έχει “λείψει”, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014, είναι στις εκταμιεύσεις των δόσεων του προηγούμενου δανείου που είχε εγκρίνει κι ωστόσο διέκοψε την εκταμίευσή του. Παρ’ όλα αυτά, από την Eλλάδα εισπράττει κανονικά τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων του.
Αξιοσημείωτο, στο στάδιο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση, είναι το παζάρι που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την τρόικα για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοσθούν μετά το 2019, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα εφιαλτικά πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ που ζητάει ο Σόιμπλε και θέλει να διασφαλίσει το ΔΝΤ.
Τι τα θέλουν όμως αυτά τα πλεονάσματα και παραμένουν τόσο ακλόνητοι στις απαιτήσεις τους; Τα πλεονάσματα αυτά κατά τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ είναι τα “λεφτά” που θα πρέπει να εξοικονομεί ο προϋπολογισμός για να εξασφαλίζεται η πληρωμή των δόσεων των δανείων που έχουν δώσει. Γι’ αυτά τα πλεονάσματα η κυβέρνηση Tσίπρα έχει συμφωνήσει ήδη από τον Mάιο του 2016.
Σ’ αυτό το παζάρι η τρόικα έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ ότι τα πλεονάσματα θα πρέπει να προκύψουν από επιπλέον φόρους και περικοπές συντάξεων.
Περίπου 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και άλλα τόσα από συντάξεις.
Όσον αφορά στους φόρους αυτοί θα προκύψουν από την επέκταση της φορολογικής βάσης, δηλαδή, σε απλή γλώσσα, από την μείωση του αφορολόγητου. Tουτέστιν, θα πληρώνουν φόρους και εισοδήματα της τάξης των 400 – 500 ευρώ τον μήνα.
Από τις συντάξεις, οι πόροι που θέλει να εξοικονομηθούν θα κοπούν από τις «προσωπικές διαφορές», δηλαδή από τα ποσά που χωρίζουν το ποσό της βασικής σύνταξης (πείνας) με την σύνταξη που δικαιούται ο συνταξιούχος με βάση τις ασφαλιστικές του εισφορές και τα δικαιώματα δουλειάς μιας ολόκληρης ζωής.
Αυτό που κρύβει όμως η κυβέρνηση είναι ότι στην πραγματικότητα οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν δύο φορές με αυτή την συμφωνία. Την μια φορά θα πληρώσουν με την περικοπή της σύνταξης και τη δεύτερη με την υποχρέωση πληρωμής φόρου αφού ταυτόχρονα θα μειωθεί το αφορολόγητο και θα πληρώνουν φόρους και οι χαμηλοσυνταξιούχοι!
Αυτό είναι το “πνεύμα” της συμφωνίας που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και θέλει να έχει κλείσει μέχρι τον Μάϊο… 
Για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, των οποίων τα όποια δικαιώματα βρίσκονται στην κλίνη του προκρούστη των διαπραγματεύσεων, μία λύση υπάρχει. Nα εξεγερθούν! Nα ανατρέψουν την «αριστερο»-δεξιά κυβέρνηση Tσίπρα-Kαμμένου, με γενική πολιτική απεργία διαρκείας και να επιβάλουν τη διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των μνημονίων. Kαι για να βγει η οικονομία απ’ τη 10χρονη καταβύθιση και το τέλμα απαιτείται ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα και μια εργατική κυβέρνηση που θα το εφαρμόσει. Kαι, φυσικά, η αντίστοιχη εργατική εξουσία που θα το επιβάλλει. Ας μην τους αφήσουμε να διαπραγματεύονται τις ζωές μας – να τους ανατρέψουμε!