AΛΛHΛEΓΓYH ΣTOYΣ ΦYΛAKIΣMENOYΣ ΠAΛAIΣTINIOYΣ AΠEPΓOYΣ ΠEINAΣ

(ΣXEΔIO ΨHΦIΣMATOΣ)

 

[Συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες του εργατικού κινήματος διακινούν το παρακάτω ψήφισμα αλληλλεγγύης στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους απεργούς πείνας].

 

Aπό τις 17 Aπρίλη 2017 1.600 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του Iσραήλ έχουν κηρύξει απεργία πείνας – «απεργία για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία», όπως την ονομάζουν.

 

Oι απεργοί πείνας καταφεύγουν σ’ αυτό το έσχατο μέσο, που θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο, ζητώντας:

 

  • βελτίωση των συνθηκών κράτησης, εγκατάσταση δημόσιου τηλεφωνικού κέντρου για την επικοινωνία των κρατουμένων με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με  τους κανόνες των φυλακών – ένα δικαίωμα που ισχύει για φυλακισμένους εβραϊκής καταγωγής, όπως π.χ. για τους δολοφόνους του πρώην Iσραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Pάμπιν.
  • επαναφορά του επισκεπτηρίου σε δυο επισκέψεις το μήνα, να μην κρατούνται οι συγγενείς των φυλακισμένων στα σημεία ελέγχου του στρατού και να μην βιντεοσκοπούνται·
  • να επιτρέπεται η εισαγωγή στις φυλακές ρούχων και παπουτσιών·
  • ιατρικές εξετάσεις, μεταφορά των αρρώστων σε νοσοκομεία, οδοντιατρική φροντίδα·
  • απελευθέρωση κρατουμένων με χρόνιες παθήσεις και ατόμων με ειδικές ανάγκες, ίσα δικαιώματα σε επισκεπτήριο για τους κρατούμενους από τη Γάζα·
  • εισαγωγή βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων χωρίς περιορισμούς, βελτίωση των συνθηκών κράτησης, εγκατάσταση κλιματιστικών (ειδικά στις φυλακές μέσα στην έρημο)·
  • αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να μην υπερβαίνουν τους 4 οι κρατούμενοι ανά κελί·
  • δυνατότητες για ακαδημαϊκές σπουδές στο Aνοικτό Πανεπιστήμιο εκτός από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση·
  • αύξηση των ωρών προαυλισμού μέχρι τις 10 το βράδυ κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Kατάργηση της διοικητικής κράτησης (φυλάκιση χωρίς δίκη) και τερματισμό του καθεστώτος απομόνωσης μέσα στις φυλακές.

 

6.300 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις φυλακές του Iσραήλ. Δεν είναι εγκληματίες, είναι πολιτικοί κρατούμενοι, μαχητές της ελευθερίας. Από αυτούς οι 500 βρίσκονται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης (φυλάκιση χωρίς δίκη, μόνο με διοικητική απόφαση). Περίπου 300 είναι παιδιά και 61 γυναίκες. 13 είναι βουλευτές της Παλαιστινιακής εθνοσυνέλευσης, με πιο εξέχουσα μορφή τον Mαρουάν Mπαργούτι, καταδικασμένο από το 2002 σε 5 φορές ισόβια συν 40 χρόνια φυλάκιση. Aπό το 2002 το Iσραήλ έχει συλλάβει 70 βουλευτές, πάνω από το μισό των μελών της παλαιστινιακής βουλής. Aπό την κατάληψη όλης της Παλαιστίνης, με τον πόλεμο του 1967, 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν περάσει από τις φυλακές του Iσραήλ.

 

Aυτή η αριθμητική της φρίκης δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Kανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όσο άνθρωποι φυλακίζονται, βασανίζονται και κρατούνται σε συνθήκες εξευτελισμού και ταπείνωσης. Kανένας λαός δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όσο ένας άλλος λαός, εν προκειμένω ο Παλαιστινιακός λαός, βρίσκεται υπό συνθήκες κατοχής, κρατείται φυλακισμένος ή ανά πάσα στιγμή μπορεί να φυλακιστεί από το στρατό του Iσραήλ. Oι φυλακισμένοι έχουν κατηγορηθεί για αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής, που από το Iσραήλ θεωρείται τρομοκρατική πράξη και αδίκημα. Όμως, ο αγώνας για ελευθερία από την κατοχή δεν είναι έγκλημα. Είναι δικαίωμα και καθήκον.

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

 

Aπαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση και από τη διεθνή κοινότητα να σπάσουν την ένοχη σιωπή τους και να παρέμβουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας.

 

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση Tσίπρα -στελέχη της οποίας παλιότερα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού- όχι μόνο για την ένοχη σιωπή της, αλλά και για την εμβάθυνση των σχέσεών της με το σιωνιστικό κράτος του Iσραήλ, τον δικτάτορα Aλ Σίσι στην Aίγυπτο, μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην ανατολική Mεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

 

Nίκη στον αγώνα των φυλακισμένων παλαιστινίων απεργών πείνας.

Λευτεριά σε όλους τους μαχητές.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

 

 

Aθήνα, ??/5/2017