AΛΛHΛEΓΓYH ΣTOYΣ ΠPOΣΦYΓEΣ KAI METANAΣTEΣ

Μετά από χιλιάδες χιλιόμετρα, μέσα από βουνά και θάλασσες, οι πρόσφυγες και μετανάστες για λίγες ημέρες κάνουν αναγκαστική στάση στην Αθήνα, στην Πλατεία Βικτωρίας. Για να πάρουν μετά το μεγάλο δρόμο προς Γευγελή, Σκόπια, Βελιγράδι, σύνορα Ουγγαρίας, Κροατίας, ή όπου αλλού μπορέσουν για να βρουν ένα άνοιγμα μέσα απ’ τα συρματοπλέγματα, τους υψηλούς τοίχους, τους οπλισμένους άνδρες των αστυνομιών και των στρατών – το Φρούριο Ευρώπη φυλάσσεται καλά…

Στην πλειοψηφία οι άνθρωποι αυτοί είναι νέοι, πολύ νέοι, άνδρες και γυναίκες, συνήθως με τα παιδάκια τους. Η πείνα, το κρύο τις νύχτες και οι βροχές προκαλούν μεγάλο πόνο. Αλλά οι καταδιωγμένοι χαμογελούν. Κι όταν τους προσέχεις σου χαμογελάνε. Κι όταν απ’ την καρδιά σου δίνεις κάτι τις απ’ το υστέρημά σου, ίσως, σε ευχαριστούνε μέχρι και τα μάτια τους, κι ας εμποδίζουν οι γλώσσες να το εκφράσουν με λέξεις.

Η αλληλεγγύη των κατοίκων γύρω από την Παλτεία Βικτωρίας ήταν συγκινητική – αντίθετα απ’ τους μύθους που σπέρνουν οι φασίστες και τα ΜΜΕ.

Το πρωί της Τρίτης 29 Σεπτέμβρη, μια ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και αλληλέγγυων, η Κατερίνα Μάτσα, η Νατάσα Βοσνίδου, ο Γιώργος Μπουγάτσος, μέλη των Κοινωνικών Ιατρείων Νέας Σμύρνης, Ιλίου, Κάτω Πατησίων-Αχαρνών, του Σωματείου Υποστήριξης του 18 Άνω και των Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 Άνω, αλλά και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Πατησίων και του Γαλατσίου επισκέφθηκαν τους πρόσφυγες της Πλατείας και προσέφεραν ιατρική βοήθεια σε μικρά παιδιά. Κάποιο ήταν μόλις 20 ημερών, γεννημένο τις μέρες της μεγάλης Εξόδου…

Με τη φροντίδα των γιατρών αλλά και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων και σε γυναικολογικά-μαιευτικά νοσοκομεία παιδιά και μητέρες που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

‘Ολη η ομάδα με τη βοήθεια των παραπάνω συντρόφων και συντρόφων από το ΕΕΚ μοίρασε φάρμακα, ρούχα, γάλατα, κρέμες και πολλές μερίδες φαγητού, αρκετά σάντουιτς και γλυκά.

Θόδωρος Kουτσουμπός

 

Kατάληψη Nοταρά

H παρέμβαση των τριών κοινωνικών Iατρείων μαζί με τις άλλες συλλογικότητες συνεχίστηκε και την Tρίτη 6/9/2015, αυτή τη φορά στην κατάληψη της οδού Nοταρά, στην Aθήνα, όπου διαμένουν πρόσφυγες που αρχικά είχαν καταφύγει στην πλατεία Bικτωρίας.

Eξετάστηκαν και πάλι παιδιά και ενήλικες από παιδίατρο και παθολόγο και δόθηκε υγειονομικό υλικό. Mε την υποδειγματικά οργανωμένη κατάληψη της Nοταρά συμφωνήθηκε να καλύπτονται από τα 3 Iατρεία σε σταθερή εβδομαδιαία βάση οι ανάγκες σε γιατρούς.

Στο μεταξύ η πλατεία Bικτωρίας αστυνομοκρατείται προληπτικά. Tα συνεργεία του δήμαρχου Kαμίνη μαζί με την αστυνομία έχουν μεταφέρει πάνω από 1500 πρόσφυγες, κυρίως από το Aφγανιστάν, στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, με τις υπηρεσίες του δήμου να αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς όροι για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων.

H κυβέρνηση που επαίρεται ότι ο Tσίπρας έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού ευθυγραμμίζεται με την κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζει η Eυρωπαϊκη Ένωση. Ο Γιουνκέρ είπε χαρακτηριστικά ότι η E.E. θα στείλει 600 υπαλλήλους της frontex για να φρουρούν τους τόπους συγκέντρωσης των προσφύγων.

Πορεία στις 15 Oκτώβρη

Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η επιτυχία της πορείας από τα Προπύλαια στην έδρα της E.E. στις 15 Oκτώβρη, που αποφασίστηκε σε μια μαζικότατη συνάντηση συλλογικοτήτων στις 5 Oκτώβρη, με πρωτοβουλία του συλλόγου δασκάλων Aριστοτέλης, και όπου συμμετείχαν πολλοί σύλλογοι δασκάλων και EΛME, σύλλογοι φοιτητών από διάφορες σχολές, μέλη κοινωνικών ιατρείων, μέλη της κατάληψης Nοταρά, της λαϊκής συνέλευσης Πλατείας Bικτωρίας, μέλη του Kαραβανιού Aγώνα και Aλληλεγγύης και άλλοι.

Κατ. M.

 

P9291107.jpg Mια μεγάλη ουρά μανάδων σχηματίζεται μπροστά στο αυτοσχέδιο  υπαίθριο ιατρείο.
P9291141.jpg Oι γιατροί εξετάζουν τα παιδιά των προσφύγων.
P9291114 Eίναι μόνο 20 ημερών. Γεννήθηκε στην πορεία της μεγάλης Eξόδου…
P9291136 Mέσα στο νοσοκομειακό, με το μωράκι στην αγκαλιά, για λίγο αισθάνεται ασφάλεια.
P9291129 Kαι λίγα μέτρα πιο πέρα, η Nτίνα, έχει μαζέψει γύρω της ένα παιδομάνι και με τα ψέματα φτιάχνει με μπαλόνια «αγγέλους» και «σπαθιά» και τα μοιράζει στα παιδιά.