ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΚΟΕΛΙΟ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου στην Πορτογαλία έχουν γίνει αντικείμενο θριαμβολογίας για τους αντιδραστικότερους κύκλους της Ευρώπης οι οποίοι επαινούν τους “στωικούς Πορτογάλους” που αποδέχθηκαν την κυβέρνηση του πορτογαλικού μνημονίου λιτότητας.

Παρά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την άνοδο της φτώχειας και της ανεργίας, το μισό εκατομμύριο Πορτογάλων νέων που μετανάστευσαν, η κυβέρνηση του Πάσους Κοέλιου -η οποία είναι υπεύθυνη για όλα αυτά- επανεκλέγεται.

Οι αντιδραστικοί κύκλοι είναι γνωστό όμως πως έχουν επιλεκτική όραση.

Επιλέγουν να μην δουν πως ο επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού Πάσους Κοέλιου λαμβάνει μεν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αλλά ο συνασπισμός του έχει χάσει την αυτοδυναμία μαζί με το 12% της εκλογικής του δύναμης. Ο δεξιός συνασπισμός με το 38,55% φαίνεται πως θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με μόλις 104 από τις 226 κοινοβουλευτικές έδρες να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Επιλέγουν να μην δουν πως ο θεσμικός αντίπαλος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο είχε κερδίσει τις Ευρωεκλογές κατέρρευσε μέσα στα οικονομικά σκάνδαλα και την σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού και πρόεδρο του Χοσέ Σόκρατες. Άλλωστε οι “σοσιαλιστές” δεν μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική καθώς ψήφισαν υπέρ του μνημονίου και της λιτότητας. Το ΣΚ παρά το γεγονός ότι κέρδισε 200 χιλιάδες ψήφους δεν κατάφερε να πλησιάσει την πρωτιά συγκεντρώνοντας το 32,38%.

Επιλέγουν να μην δουν πως η οργή του λαού στράφηκε προς τα αριστερά και το ΣΚ απέτυχε να την ενσωματώσει. Το ΚΚ παρέμεινε σταθερό στις ψήφους του (8,27%), αλλά το Μπλόκο της Αριστεράς αποτέλεσε τη σημαντικότερη έκπληξη καθώς υπερδιπλασίασε τις ψήφους. Το Μπλόκο συγκέντρωσε το 10,22% ή 549 χιλιάδες ψήφους, δηλαδή 261.000 ψήφους περισσότερες από τις εκλογές του 2011. Η επιτυχία αυτή είναι σημαντική καθώς την περασμένη χρονιά το Μπλόκο βρέθηκε στο χείλος της διάλυσης μετά τη διάσπασή του.

Χωρίς να επιμείνουμε στις πολιτικές μας διαφορές με το Μπλόκο της Αριστεράς ή το ΚΚ, αυτό που εμφανίζεται είναι η αριστερή στροφή των μαζών σαν απάντηση στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη.

Η επόμενη κυβέρνηση στην Πορτογαλία είτε συμμετάσχει το ΣΚ του Αντόνιο Κόστα είτε αποτελέσει κυβέρνηση μειοψηφίας του δεξιού συνασπισμού είναι σίγουρα πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτό κύμα λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης το οποίο θέλει να βάλει τέρμα στη λιτότητα.

Ν.Τζ.