Μία γνωστή, μαχόμενη δικηγόρος, συνήθης υπερασπίστρια θυμάτων αστυνομικής και κρατικής βίας, αδικημένων από το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, υπερασπίστρια κακοποιημένων γυναικών,  προσφύγων και μεταναστών, εγκαλείται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για… «απρεπή συμπεριφορά». Το ΔΣ του ΔΣΑ που αγνοεί πλήθος αντιδικονομικές ενέργειες μελών του, όπως π.χ. τον απεχθή φασιστικό χαιρετισμό του δικηγόρου του καταδικασμένου ναζιστή Λαγού, Κ. Πλεύρη, μέσα στο Εφετείο, για την Αντωνία Λεγάκη επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείρηση. Με διαδικασίες “Fast Track” έσπευσε να κινήσει τη διαδικασία πειθαρχικής δίωξης γιατί, εκ μέρους των πελατών της, συμπεριέλαβε σε εξώδικο καταγγελίες για την διαπλοκή κρατικών παραγόντων, επιχειρηματικών συμφερόντων και νομικής συμβούλου!

Όπως καταγγέλλει η  Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη  (ΚΕΔΔΑ):

Με μια “Fast Track” διαδικασία, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τη δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη, μέλος της ΚΕΔΔΑ, σε επείγουσα πειθαρχική διαδικασία για «απρεπή συμπεριφορά» διότι υπερασπίστηκε εντολείς της. Η πειθαρχική διαδικασία ορίζεται πολύ νωρίτερα από το σύνηθες. Οι καταγγελίες της A. Λεγάκη δεν διερευνώνται, ενώ αφορούν την διαπλοκή κράτους και επιχειρηματικών συμφερόντων με ενδιάμεσο πάντα κάποιον/α νομικό σύμβουλο. Αντίθετα, «απειλείται» αυτή, ακόμα και με αφαίρεση της άδειας άσκησης της δικηγορίας. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Λεγάκη ασκεί μάχιμη δικηγορία στο πλευρό των κινημάτων και των συλλογικοτήτων.

Σύντομα τα γεγονότα:

Οι εντολείς της Α. Λεγάκη κατήγγειλαν ότι εξαναγκάζονταν να κλείσουν το συνεταιριστικό τους φροντιστήριο (ΚΟΙΝΣΕΠ), εάν δεν υπάκουαν στην καταχρηστική και παράνομη προσταγή να μετατραπούν σε εμπορική εταιρία.

Πιο συγκεκριμένα, οι εντολείς της την ενημέρωσαν, ότι ενώ λειτουργούσαν νόμιμα και είχαν καταθέσει όλα τους τα έγγραφα για ανανέωση αδείας, η νομική σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού), τους τηλεφωνούσε και τους απειλούσε πως δεν θα επιτρέψει να ανανεωθεί η άδειά τους, αν δεν μετατραπούν σε εμπορική εταιρία, διότι ως ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν λιγότερα έξοδα και κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στα άλλα φροντιστήρια! Δεκαπέντε άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι για να βοηθηθούν τα μεγάλα εμπορικά φροντιστήρια! Επί δύο χρόνια (2019 – 2021), λοιπόν, ο ΕΟΠΠΕΠ δεν εξέδιδε απόφαση!

Οι ίδιοι άνθρωποι ενημέρωσαν τη δικηγόρο τους, ότι φημολογείται έντονα ότι η νομική σύμβουλος που τους πίεζε, έχει σχέση με μεγάλα φροντιστήρια και για δημοσιεύματα ότι στη θέση της διοίκησης του Οργανισμού βρισκόταν συχνά μεγαλοφροντιστηριάρχης σύζυγος της διοικήτριας και προϊσταμένης της νομικής συμβούλου.

Το γεγονός αυτό συμπεριέλαβε η Α. Λεγάκη, όπως όφειλε, σε εξώδικό της στον ΕΟΠΠΕΠ και τότε αφ’ ενός εκδόθηκε ταχύτατα η χρονίζουσα ανανέωση αδείας της ΚΟΙΝΣΕΠ αφ’ ετέρου η νομική σύμβουλος του Οργανισμού άσκησε πειθαρχική αναφορά εναντίον της για «απρεπή συμπεριφορά» και ο Δ.Σ.Α. την παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Οι προφανείς άμεσοι στόχοι που εξυπηρετούνται με αυτή την πειθαρχική διαδικασία:

Πρώτα απ’ όλα αυτή η δίωξη γίνεται σε μια χρονική συγκυρία που μια άλλη υπόθεση, αυτή της δίκης του trafficking στην Ηλιούπολη, είναι εν εξελίξει με την ίδια δικηγόρο, να κατακεραυνώνει τις δικαστικές αρχές για εξόφθαλμη κωλυσιεργία και να επισημαίνει δημόσια τον κίνδυνο αποφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Και δεύτερον μέσα από αυτή την διαδικασία θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλους εμάς: ότι θα πρέπει να υπομένουμε ακόμη και την παρανομία στη διαπλοκή κράτους και επιχειρηματικών συμφερόντων, κι αν πάμε σε δικηγόρο, θα διωχθεί και ο δικηγόρος! Άρα ούτε δικηγόρο δεν θα μπορούμε να έχουμε!

Έχει σημασία για τον κόσμο της εργασίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, ότι τέτοιου είδους πρακτικές και “συμπτώσεις” ποινικοποιούν στην ουσία το δικαίωμά μας στη δικαστική προστασία, στο βαθμό που οι συνήγοροι μας γίνονται στόχοι εκφοβιστικής πειθαρχικής και ποινικής δίωξης ιδιαίτερα όταν αποκαλύπτουν τη στενή σχέση κρατικών φορέων με επιχειρηματικά συμφέροντα ή όταν εκθέτουν στη δημοσιότητα την απροθυμία των δικαστικών αρχών να προστατεύσουν θύματα της εγκληματικής δράσης αστυνομικών.

● Καλούμε το ΔΣΑ να πάρει θέση ενάντια σε τέτοιου είδους πρακτικές απέναντι σε συνηγόρους υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών.

● Να παύσει τώρα η πειθαρχική της δίωξη της Αντωνίας Λεγάκη!

● Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες δίπλα της ως ασπίδα στο άδικο που ενώνει τις φωνές μας!

● Συλλογικά θα δώσουμε και αυτή τη μάχη!

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. – Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη