Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων στο πλευρό του

Της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

Ιδιαίτερα φορτισμένη, με αγωνιστικό πάθος που δίνει η βαθιά πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι θα νικήσουν γιατί έχουν δίκιο, υπήρξε η συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στην ΕΣΗΕΑ για τη συνδικαλιστική και πιθανότατα επικείμενη ποινική δίωξη του συμβασιούχου εργαζόμενου του ΕΚΠΑ, συνδικαλιστή Δημήτρη Αντωνίου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναλύσεις από δεκάδες ομιλητές, εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, από το καθηγητικό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και συνδικαλιστές, οι οποίοι σύνδεσαν την υπόθεση της δίωξης του συναδέλφου τους, με το σχέδιο απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση που μεθοδεύει η κυβέρνηση εδώ και χρόνια, φθάνοντας με τον πρόσφατα ψηφισθέντα αντισυνταγματικό νόμο στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την ομιλία του ίδιου του διωκόμενου Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος δεν έκρυψε τη συναισθηματική του φόρτιση για το γεγονός ότι επί χρόνια, ως συνδικαλιστής χρειάστηκε να υπερασπιστεί άλλους εργαζόμενους και καλείται τώρα να το κάνει για τον εαυτό του.

Στην ομιλία του ανέδειξε με εξαιρετική ενάργεια τη μέθοδο της αντιστροφής τής πραγματικότητας, την οποία η κυρίαρχη προπαγάνδα επιστρατεύει, αφού με συντονισμένο τρόπο η Κυβέρνηση, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου και τα στρατευμένα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως «ντροπή» για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο τον αγώνα των φοιτητών και των εργαζόμενων για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, τη στιγμή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση υφίσταται την πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωσή της, εξαιτίας της δραματικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής της. Παράλληλα ανέδειξε την εκτεταμένη αξιοποίηση των ελαστικών και ευέλικτων σχέσεων εργασίας, ως πανίσχυρο όπλο για να επιβάλλουν όλοι αυτοί τον έλεγχο και την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης και κάθε φωνής που αποφασίζει να υψώσει ανάχωμα σε αυτήν την αντιδραστική και εχθρική για τα συμφέροντα του λαού κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος συνεχίστηκαν και οι προσεγγίσεις των υπόλοιπων ομιλητών, οι οποίοι εμπλούτιζαν και συμπλήρωναν σε διάφορες πτυχές της, την εικόνα δυστοπίας όπως χαρακτηριστικά περιγράφηκε από κάποιους, που παρουσιάζει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το λόγο πήραν εκπρόσωποι μελών της διοίκησης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, Συλλόγων Μελών ΔΕΠ, Συλλόγων Μελών Επιστημονικού και Τεχνικού Προσωπικού, Συλλόγων Εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη αναφορά είναι απαραίτητο να γίνει στον εκπαιδευτικό Δημήτρη Χαρτζουλάκη, συνδικαλιστή της ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς στην ομιλία του αναφέρθηκε στο αμόκ συνδικαλιστικών διώξεων που φαίνεται ότι έχει καταλάβει την κυβέρνηση, στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, με όσα γνωστά βρίσκονται σε εξέλιξη και για τα οποία μόλις πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετικά μαζική διαδήλωση στον Πειραιά.

Καταλήγοντας, εκφράστηκε η αρραγής και αποφασιστική βούληση των εργαζόμενων να μην επιτρέψουν την απόλυση του συναδέλφου τους και ότι δεν θα πάψουν να υπερασπίζονται τον πυλώνα της κοινωνικής προόδου, που είναι η Δημόσια και Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.