ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΜΙΚΡΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ

 

 

 

H είδηση δεν πέρασε ούτε καν στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας. Mια μικρή εργατική νίκη, με υψηλό συμβολισμό, επιτεύχθηκε στα μέσα του Mαΐου.

Στις 14/5/15, το Σωματείο «Ένωση» των εργαζομένων στην Αλουμίνιον της Ελλάδος (AτE) πέτυχε να τροποποιήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, που ισχύει από την 1/1/13 έως 31/12/15, επαναφέροντας τις 37,5 ώρες εργασίας στη βάρδια 3×8 της ηλεκτρόλυσης. Οι 37,5 ώρες ίσχυαν για όλη την βάρδια 3×8 στην ΑτΕ πριν από την μνημονική διμερή συμφωνία που υπογράφηκε το 2012 περικόπτοντας τις αποδοχές των εργαζομένων πάνω από 20%. Ένα από τα μέτρα που επέβαλε η μνημονική αυτή συμφωνία ήταν η επιβολή των 40ωρων την εβδομάδα στη βάρδια 3×8.

Στα μέσα του 2014 έγιναν εκλογές στο σωματείο και μια νέα πλειοψηφία που πάλευε ενάντια στα μνημόνια και στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ανέλαβε την διοίκηση της «Ένωσης». Ο πρώτος στόχος της, παρά την δέσμευση που υπήρχε λόγω της μνημονικής διμερούς συλλογικής σύμβασης, που έχει ισχύ μέχρι 31/12/15, ήταν στον πιο δύσκολο εργασιακό χώρο του εργοστασίου, την ηλεκτρόλυση να επαναφέρει στη βάρδια 3×8 τις 37,5 ώρες εργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 14 λίγο μετά τις ευρωεκλογές, αλλά διακόπηκαν προς το τέλος του 2014 από την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, με αιτία τον εμπαιγμό του Δ.Σ. Η υπερασπιστική γραμμή των 40ωρων «λόγω αρχών», από τον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, είχε φτάσει σε σημείο να μας παρουσιάζει ότι το νέο 40ωρο πρόγραμμα που πρότεινε αυτός, ήταν ίδιο με το πρόγραμμα των 37,5 ωρών που ζητούσαμε εμείς.

Ταυτόχρονα στους εργασιακούς χώρους είχαν εμφανιστεί υποστηρικτές υπέρ του 40ωρου που πρότεινε η εταιρεία. Οι υποστηρικτές αυτοί ήσαν  κύρια εργοδηγοί και υπεύθυνοι και όχι οι απλοί εργάτες της ηλεκτρόλυσης.

Οι πιέσεις για την επανάληψη των συνομιλιών με τον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού και την υπογραφή του προτεινόμενου προγράμματος με μερικές μικρές τροποποιήσεις, έφταναν μέχρι τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. από μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. χωρίς όμως να κατατίθενται σαν προτάσεις στις ψηφοφορίες.

Mε την είσοδο του 2015, όμως, μετά τις εκλογές στις 25/1 και την αντιμνημονιακη έκφραση ενός ολόκληρου λαού, σαν Δ.Σ. αρχίσαμε να γινόμαστε δέκτες μηνυμάτων μιας πιο διαλλακτικής στάσης στο αίτημά μας.  Έτσι, λίγο μετά την απολογιστική συνέλευση του σωματείου, στην οποία η πλειοψηφία του Δ.Σ. έκανε καθαρό στους εργαζόμενους τους λόγους που δεν αποδέχεται το 40ωρο της εταιρίας, αποφασίστηκε να επαναληφτούν οι διαπραγματεύσεις.

Στη νέα συνάντηση, στα μέσα Φεβρουαρίου, η εταιρεία μας ανακοίνωσε την παροχή 1/2  μισθού δώρο, σε όλους τους εργαζόμενους, λόγω τον καλών οικονομικών αποτελεσμάτων. Στο αίτημα όμως για τις 37,5 ώρες ελάχιστα πράγματα παραχωρούσε. Από 40 ώρες είχε υποχώρησε σε ένα πρόγραμμα 39,2 ωρών.

Η στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. παρέμενε σταθερή στις 37,5 ώρες. Έτσι φτάσαμε σύντομα, τις παραμονές του Πάσχα, σε ένα νέο οριακό σημείο. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε την Mεγάλη Eβδομάδα, αποφασίσαμε να προσφύγουμε σε γενική συνέλευση των μελών, με πρόταση την απεργιακή κινητοποίηση εάν δεν έχουμε καμία καλύτερη εξέλιξη στη νέα συνάντηση μετά το Πάσχα. Στη συνάντηση αυτή η διεύθυνση μάς πρότεινε την υλοποίηση του προγράμματος 37,5 ωρών στην ηλεκτρόλυση αλλά από την 1/11/15.

Η νέα συμφωνία παρά το ότι φέρνει πίσω μόνο ένα μικρό μέρος από ό,τι έχασαν οι εργαζόμενοι της ΑτΕ, με την υπογραφή της μνημονικής σύμβασης, έχει σημασία ευρύτερη του εργασιακού χώρου της Αλουμίνιον της Ελλάδος.   

Πρόκειται για μια νίκη που προστίθεται σαν λιθαράκι στις μεγάλες νίκες που αυτό το διάστημα κατοχυρώνει η τάξη σε μια σειρά από αγώνες σε όλη την χώρα (επαναπρόσληψη καθαριστριών στο υπουργείου οικονομικών, άνοιγμα της ΕΡΤ), κλπ. Είναι νίκες που καταχτήθηκαν από εργάτες που οργάνωσαν την πάλη τους ανεξάρτητα και κόντρα στη θέληση της παλιάς κυβερνητικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.  
Ο συντονισμός της εμπειρίας αυτών των εργατικών οργανώσεων για την καταπολέμηση κάθε συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που εκφυλίζει και πνίγει τους αγώνες της τάξης μας, είναι απόλυτη ανάγκη σήμερα.

Π.Σ.
26/5/15