ΠΕΚΟΠ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

 

 

 

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάργηση των εργολαβιών και η άθλια κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις στα συνεργεία καθαρισμού. Εταιρείες και εργοδότες που πλούτιζαν κλέβοντας τους εργαζόμενους με τη συστηματική μη καταβολή επιδομάτων, αδειών, υπερωριών, μη καταβολή των δεδουλευμένων κ.λπ., τώρα χρεοκοπούν οδηγώντας στην απελπισία χιλιάδες απλήρωτους, για μήνες, εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ανήμπορη να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες -και σ’ αυτό το θέμα- τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» των διεθνών τοκογλύφων. Στο χέρι της εργατικής τάξης, ειδικά των σκληρά εκμεταλλευόμενων εργατριών στην καθαριότητα, είναι να σηκώσει το ανάστημα και να απαιτήσει τη ζωή και την αξιοπρέπεια εδώ και τώρα!

Στο υπόμνημα με τα αιτήματά της που η ΠΕΚΟΠ κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας υπάρχουν μια σειρά από δίκαια αιτήματα που αναφέρονται στη μόνιμη και σταθερή εργασία και την κατάργηση των εργολαβιών, στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό και σε άμεσα μέτρα ανακούφισης (πάγωμα δανείων, ΟΑΕΔ, επίδομα ενοικίου κ.λπ.) σε απλήρωτους και άνεργους εργαζόμενους. Επίσης ζητάει την κατάργηση των μνημονιακών νόμων για την χρεοκοπία που βάζει σε τελευταία θέση τους εργαζόμενους σχετικά με τους υπόλοιπους πιστωτές και το δημόσιο. Το υπόμνημα της ΠΕΚΟΠ αναφέρει:

«…Ο τρόπος που διεξάγονται οι προκηρύξεις των διαγωνισμών είναι διάτρητος αφού πολλοί από αυτούς καταλήγουν επί σειρά ετών στις ίδιες εταιρείες έτσι, μαζί με τις παραπάνω διαπιστώσεις γεννά το συμπέρασμα της αρχικής μας τοποθέτησης ότι πρόκειται για πάρτι εργολαβιών στην εργασιακή μας ζούγκλα με θήραμα τον εργαζόμενο. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι προς όφελος του Δημοσίου.
Το σωματείο μας θέλοντας να μπει ένα τέλος στη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία σάς καταθέτει σειρά αιτημάτων-προτάσεων ελπίζοντας στην υλοποίηση αυτών.
 
Γενικά αιτήματα:

 • Να καταργηθούν οι εργολαβίες. Να προσληφθούν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας με συμβάσεις αορίστου χρόνου στους δημόσιους φορείς όπου εργάζονται.
 • Να γίνει έλεγχος των συμβάσεων του δημοσίου με τις εταιρείες καθαρισμού σε βάθος 20ετίας.
 • Να καταργηθεί η Εγκύκλιος 182/85 του ΙΚΑ η οποία εξαιρεί από τα βαρέα όσους δουλεύουν κάτω από 6 ώρες διότι πιστεύουμε ότι πρόκειται για άνιση μεταχείριση εργαζομένων στον ίδιο κλάδο και δίνει την δυνατότητα εκμετάλλευσης με πλασματικές ώρες και αφαιρεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελίωσης.
 • Εξαίρεση του κλάδου ασφαλιστικά από τον νόμο 3029/12 και 3863/10 οι οποίοι ανεβάζουν τα ασφαλιστικά έτη από το 2011 και έπειτα εξ αιτίας της μεγάλης παραβατικότητας των εργοδοτών με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εργαζομένων αν μην θεμελιώνουν  συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
 • Αναγνώριση ειδικότητας επαγγέλματος ως τεχνικός επαγγελματικού καθαρισμού.

 
Άμεσα μέτρα:

 • Πληρωμή και ασφάλιση  των εργαζόμενων από το δημόσιο φορέα με την αναγνώριση συνυπευθυνότητας δημοσίου και εργολάβου.
 • Να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και να κηρύσσεται έκπτωτος ο εργολάβος όταν την παραβιάζει χωρίς την προϋπόθεση δεύτερης υποτροπής.
 • Όταν κηρύσσεται έκπτωτος ο εργολάβος οι εργαζόμενοι να μην απολύονται, να συνεχίζεται η εργασιακή σχέση με τον δημόσιο φορέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 • Απαραίτητος προσδιορισμός ατόμων και ωραρίων στις προκηρύξεις διαγωνισμών από τoν φορέα.
 • Να μην ορίζονται μόνο τετραγωνικά  στις προκηρύξεις αφού δεν έχει προκύψει από επίσημη μελέτη και είναι αιτία υπερβολικού φόρτου εργασίας, εργατικών ατυχημάτων λόγω αύξησης εργασιακού άγχους με πιθανότητα κακής εκτίμησης κινδύνου.
 • Περισσότερη αυστηριοποίηση του νόμου υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
 • Υποχρεωτική εκπαίδευση υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Μέτρα για τη χρεοκοπία επιχειρήσεων και σε περίπτωση παύσης πληρωμών:

 • Πληρωμή των εργαζόμενων κατά προτεραιότητα στην ιεραρχία των πιστωτών πτωχευθεισών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων έναντι των οποίων έχουν κινηθεί διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας στο θέμα αυτό.
 • Πληρωμή των εργαζόμενων από τα χρήματα που οφείλουν οι δημόσιοι φορείς στον  εργολάβο.
 • Να απαγορευτούν οι εξώσεις στους εργαζόμενους. Επίδομα ενοικίου χωρίς προϋποθέσεις.
 • Να παγώσουν όλα τα δάνεια των εργαζόμενων που είναι απλήρωτοι ή άνεργοι.
 • Ένταξη στον ΟΑΕΔ, επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.
 • Άμεση δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του εργολάβου μετά από καταγγελία για απλήρωτη εργασία.
 • Διερεύνηση των πλημμελειών των υπηρεσιών του δημοσίου στις υποχρεώσεις τους για ελέγχους.

Με εκτίμηση

Η πρόεδρος                                  Η γεν. γραμματέας.
Β. Δημητρακοπούλου                     Π. Κιτιάνη