Αλβανία : Κίνημα ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων

 

 

  • · Ανταπόκριση από τα Τίρανα

Φοιτητική πορεία ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων πραγματοποιήθηκε τις περασμένες μέρες στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα.  

 Η διαδήλωση οργανώθηκε από την ‘’Κίνηση για τα Πανεπιστήμια’’. 

Να σημειωθεί πως εδώ και πολλά χρόνια οι φοιτητές στην Αλβανία πληρώνουν δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Στα δίδακτρα δεν συμπεριλαμβάνονται η βιβλιογραφία, η σίτιση και η στέγαση.

Η ‘’σοσιαλιστική’’ κυβέρνηση Ράμα που βρίσκεται για 2η συνεχή τετραετία στο τιμόνι της χώρας,  έχει περάσει ένα νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, με το οποίο δίνει «μεγαλύτερη αυτονομία» στα ίδια τα Ιδρύματα. 

Στα πέντε χρόνια στα οποία κάθεται στον Υπουργικό θώκο, ο  Λιντίτα Νικόδα, το μόνο που κάνει είναι να φέρνει κάθε έξι μήνες ένα καινούριο νομοσχέδιο για την Παιδεία, δημιουργώντας μία συνεχή αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας έχει στόχο τη μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου και έτσι τη μετακύλιση του κόστους λειτουργίας του πάνω στους φοιτητές.

 Εδώ έρχεται και η αλβανική ‘’πατέντα΄΄, δηλαδή το  Υπουργείο ‘’καλύπτει’’ την αύξηση των διδάκτρων πίσω την αύξηση της… ‘’αυτονομίας’’ των πανεπιστημίων από το κράτος. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε πανεπιστήμιο χαράσσει διαφορετική πολιτική για τους φοιτητές του σε σχέση με τα άλλα. 

Η φοίτηση σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο δίνει συγκεκριμένες ‘’πιστωτικές μονάδες’’ στον φοιτητή.  

Αν ένας φοιτητής δεν συμπληρώσει πάνω από το  80% των απαιτούμενων ‘’μονάδων’’, υποχρεούται -ανάλογα με το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτά- να πληρώσει εκ νέου τα δίδακτρα προκειμένου  να ξαναδώσει το μάθημα. 

Σε κάποια πανεπιστήμια, μάλιστα,  αν ένα μάθημα δεν το ”περάσει” ένας φοιτητής ακόμα και  με τη δεύτερη φορά που θα εξετασθεί, το πληρώνει διπλά για το ”δώσει” τρίτη φορά. Η πρόφαση για αυτή τη ‘’διπλοχρέωση’’, είναι ότι ο φοιτητής που καθυστερεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα του πανεπιστημίου. Και αυτό πρέπει να το… πληρώσει!

Όλα αυτά τα νομοσχέδια έχουν ένα και μόνο στόχο: Να οδηγήσουν, όλο και περισσότερο, τους  φοιτητές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πίσω από αυτά βρίσκονται σημερινοί και αυριανοί σπόνσορες του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Ράμα, ο οποίος αποφασίζει πιο από αυτά πληροί ή όχι τους όρους λειτουργίας. Το θετικό στοιχείο  στην «κίνηση για τα πανεπιστήμια», η οποία διοργανώνει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων είναι ότι εδώ και έξι χρόνια λειτουργεί και δρα ανεξάρτητα από κάποια αστικά κέντρα επιρροής. Κάτι νέο γεννάται για το δικαίωμα στη μόρφωση. «Νεολαία γέλα, αυτός ο κόσμος σου ανήκει» (Μιγκένις).

 

Μ.Σ.