Καταργείται 1 στα 3 τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας –Πειραιά

ΝΕΟΛΑΙΑ

Καταργείται 1 στα 3 τμήματα των  ΤΕΙ Αθήνας –Πειραιά

 

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά.  Με νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στις 11 Γενάρη, συγχωνεύονται –καταργούνται  42 τμήματα σε 26με το πρόσχημα της μετατροπής των δύο ΤΕΙ σε ένα ‘’πανεπιστήμιο’’ της Δυτικής Αττικής. Δηλαδή σχεδόν το 38% των τμημάτων (πάνω από 1 στα 3 ) των ΤΕΙ  Αθηνών και Πειραιά γίνονται… καπνός.  

Μερικά από τα νέα συγχωνευμένα τμήματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους ως προς το γνωστικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, το τμήμα εργοθεραπείας συγχωνεύεται με το τμήμα της φυσικοθεραπείας. Επίσης, δημιουργούνται τμήματα χωρίς καμία επιστημονική αναγνώριση, όπως το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Οι μειώσεις των τμημάτων, όμως, δεν φαίνεται πως θα σταματήσουν εδώ, καθώς με το νέο ‘’καθεστώς’’ που διέπει το ‘’Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής’’ θα ισχύει το εξής: Σε περίπτωση που  κάποιο τμήμα δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της  λειτουργίας του, θα κλείνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Παράλληλα, με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία 2ετών προγραμμάτων σπουδών, τα οποία  απευθύνονται σε αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι θα εισάγονται στα εν λόγω προγράμματα σπουδών χωρίς εξετάσεις.

Στο νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπονται μειώσεις διοικητικού και διδακτικού προσωπικού.

Το κενό που θα αφήσουν αυτές οι περικοπές θα καλυφθεί, πιθανόν, με τη απλήρωτη εργασία μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι θα καλούνται να διδάξουν τους συναδέλφους τους στα εργαστήρια με το πρόσχημα ‘’αυτο-βελτίωσής ‘’ τους ως επαγγελματίες, ενώ δεν αποκλείεται  ακόμη και η ‘’επιστράτευση’’ υπαλλήλων των Δήμων ως καθηγητές! 

Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο αναφέρει πως σε περίπτωση που το ίδρυμα δεν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα με την πενιχρή χρηματοδότησή του από το κράτος,  θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης, αφήνοντας έτσι ‘’παράθυρο’’ είτε να καταφύγει σε ιδιώτες ”καλοθελητές” , είτε να επιβάλλει δίδακτρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την επιβλητική ονομασία που θα πάρουν τα δύο συγχωνευμένα ιδρύματα (σ.σ. ‘’Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας’’), δεν θα υπάρξει καμιά αναβάθμιση στα επαγγελματικά-εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων.

Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου έχει  ήδη  προκαλέσει σφοδρές  αντιδράσεις σπουδαστών στο ΤΕΙ Αθήνας, όπως φαίνεται από τις μαζικές συνελεύσεις και καταλήψεις της σχολής, αλλά και τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο Υπουργείο Παιδείας και στην περιοχή του Αιγάλεω όπου βρίσκεται το ΤΕΙ.

 Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο οι σχολές της ΣΕΥΠ (Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας) και ΣΓΤΚΣ (Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών) βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ  νέες συνελεύσεις πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα. Την περασμένη Τρίτη 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ΠανΤεϊκή συνέλευση στο ΤΕΙ Αθήνας με στόχο τον συντονισμό όλων των φοιτητικών συλλόγων του ΤΕΙ σε κοινές κινητοποιήσεις και νέα πανΤΕΪκή συνέλευση την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου.   

Δεν είναι πρώτη φορά που μια Μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει συγχωνεύσεις –καταργήσεις ΤΕΙ.

 Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας η οποία εκδόθηκε επ’ αφορμή του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, “ήρθε η ώρα που το κύμα των Λουκέτων σε  ΤΕΙ που ξεκίνησε επί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012 , να περάσει από τις πόλεις της περιφέρειας στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας -αυτή τη φορά- επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.

Σύμφωνα με την ΟΕΝ, μέσω της ‘’πανεπιστημιοποίησης’’ των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, η κυβέρνηση επιχειρεί ‘’να κρύψει αφενός το άγριο τσεκούρι στην κρατική επιχορήγηση στην εκπαίδευση που πλήττει τους σπουδαστές και αφετέρου την επέλαση της ελαστικής απασχόλησης που πλήττει όλους τους νέους, είτε έχουν σπουδάσει σε ΑΕΙ –ΤΕΙ, είτε όχι. Και όλα αυτά για να ‘’εξοικονομούνται’’ πόροι για να πληρώνεται ένα δημόσιο χρέος στους ξένους πιστωτές από το  Κράτος, αφού πρώτα το Κράτος και οι Τράπεζες ξεζουμίσει εμάς.”

Η ΟΕΝ, μέσα στις κινητοποιήσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, παλεύει ενάντια στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των τμημάτων, για μια πραγματικά δημόσια–δωρεάν ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς.  

 

 

Γ.Φ.

Σπουδαστής ΤΕΙ-Πειραιά, μέλος Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας