ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ!

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 08/05 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση “Το φύλο το διαλέγουμε γι’ αυτό μην το παιδεύουμε: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ!”, η οποία συνδιοργανώθηκε από την ομάδα Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride, τον ACT-Libertatia, την ΚΕΕΡΦΑ και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα. Πάνω από ογδόντα άτομα, νέοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, συμμετείχαν στη συζήτηση αυτή, η οποία αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του συντονισμού lgbtqi, αριστερών και α/α οργανώσεων και συλλογικοτήτων που δημιουργήθηκε μετά την επίθεση σε τρανς γυναίκα και σε αλληλέγγυο από φασίστες της Χρυσής Αυγής στην Πυλαία Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο (βλ. http://eekthes.blogspot.gr/2014/11/blog-post_20.html).

Κεντρικές εισηγήτριες/-ές ήταν η Σοφία Χοχμά, μέλος της Sylvia Rivera και του ΕΕΚ, ο Κώστας Τορπουζίδης, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, και η Κική Σταματόγιαννη, μέλος της Sylvia Rivera. Στις τοποθετήσεις τους, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη για άμεση αναγνώριση του δικαιώματος ταυτότητας φύλου από το κράτος όπως και της ίσης αντιμετώπισης σε ζητήματα γάμου και οικογένειας, στα προβλήματα και τον κοινωνικό ρατσισμό που δέχονται τα τρανς άτομα, αλλά και στην ανάγκη να μην περιοριστεί το κίνημα μόνο στη διεκδίκηση των αστικοδημοκρατικών δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, αλλά να εντάξει αυτές τις διεκδικήσεις στην πάλη για συνολική ανατροπή του καπιταλισμού, του συστήματος που συντηρεί τις διακρίσεις και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Έγινε επίσης ενημέρωση για τον αποκλεισμό της ομάδας Sylvia Rivera από την διοργάνωση του φετινού Thessaloniki Pride και κάλεσμα για κοινή διοργάνωση κινηματικού μπλοκ σε αυτό.

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη της ενότητας του lgbtqi κινήματος με το εργατικό και το αντιφασιστικό κίνημα. Εκφράστηκαν πολλές ιδέες, ιστορικά παραδείγματα, προβληματισμοί και δυσκολίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετοί εκφράστηκαν υπέρ της συμμετοχής των lgbtqi συλλογικοτήτων και αγωνιστών στο Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, ώστε να έρθουν τα κινήματα κοντά στην δράση. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο συμπέρασμα από κάθε εισηγήτρια/ή, ανακοίνωση για διοργάνωση πορείας γειτονιάς και με κάλεσμα για συνέχεια και επέκταση του συντονισμού που προαναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου.