ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ

 

 

Ένα ολοένα αυξανόμενο κύμα απεργιών διαπερνά την Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Η φετινή χρονιά μάλιστα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, αφού ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 350.000 ημέρες απεργίας σε όλη την χώρα, ενώ πέρυσι όλη την χρονιά καταγράφηκαν μόλις 150.000. Οι κλάδοι που οργανώνουν τους τελευταίους μήνες απεργίες εκτείνονται από πιλότους της Lufthansa μέχρι ταχυδρομικούς υπαλλήλους, νηπιαγωγούς και χαλυβουργούς. Όμως, ο κλάδος ο οποίος βρίσκεται πιο έντονα στον αγώνα τον τελευταίο καιρό είναι οι μηχανοδηγοί της Deutsche Bahn, της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής εταιρείας στην Ευρώπη και της δεύτερης μεγαλύτερης μεταφορικής εταιρείας στον κόσμο.

Τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν οργανωθεί ήδη 8 απεργίες από το αριστερό συνδικάτο μηχανοδηγών GDL, με κύρια αιτήματα την αύξηση 5% στους μισθούς, την μείωση 2 ωρών εργασίας την εβδομάδα, οι συμβάσεις που διαπραγματεύεται το συνδικάτο να έχουν ισχύ και για μη μέλη του και το δικαίωμα να εκπροσωπεί εκτός των μηχανοδηγών και τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρείας. Η τελευταία και όγδοη απεργία μάλιστα διήρκεσε πέντε μέρες, η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία της εταιρείας, και υπολογίζεται ότι προξένησε απώλειες της τάξης των 755 εκατομμυρίων ευρώ στην Γερμανική οικονομία. Μετά μάλιστα και την συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της εταιρείας το GDL ξεκίνησε νέα απεργία από την Τρίτη 19/5 για τα φορτηγά τραίνα και από Τετάρτη για τα επιβατηγά, τονίζοντας ότι εφ’ όσον δεν υποχωρήσει η διοίκηση θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο από την προηγούμενη. Έτσι τελικά η Deutsche Bahn δέχτηκε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς διαμεσολάβησης από 27 Μαΐου έως 17 Ιουνίου και το συνδικάτο κήρυξε την λήξη της απεργίας στις 19:00 της Πέμπτης. Κατά την διάρκεια της διαμεσολαβητικής περιόδου δεν θα προκηρυχθεί καινούρια απεργία. Το GDL όρισε ως εκπρόσωπό του στις διαπραγματεύσεις τον πρωθυπουργό της Θουριγγίας και ηγέτη του αριστερού κόμματος Die Linke Bodo Ramelow, ενώ η Deutsche Bahn τον πρώην πρωθυπουργό του Βραδεμβούργου και στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών Matthias Platzeck.

Παρά την προσωρινή ανακωχή το συνδικάτο GDL δηλώνει έτοιμο να αναλάβει πάλι τον απεργιακό αγώνα εάν η διοίκηση της εταιρείας δεν δείξει διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων της.

M. V