Προ των πυλών η απαγόρευση των αμβλώσεων

της Κατερίνας Μάτσα

Από τις ιστοσελίδες της ημερίδας Politico διέρρευσε το προσχέδιο νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την απόρριψη του νόμου Ρόου εναντίον Γουέηντ, που θα έχει σαν συνέπεια την απαγόρευση των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο!

Το προσχέδιο ψήφισαν πέντε δεξιοί ανώτατοι δικαστές, από τους οποίους οι τρεις είχαν διοριστεί από τον Τραμπ λίγο πριν φύγει. Για να συλλάβουμε το ιδεολογικό στίγμα των δικαστών που διόρισε ο Τραμπ αρκεί να πούμε ότι η Έημυ Κόνυ Μπάρετ -μία από τους τρείς- είναι φανατική καθολική και ιδρυτικό στέλεχος παραθρησκευτικής οργάνωσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο, μετά από προσφυγή της Πολιτείας του Μισισιπή για το νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις και ζητά την ανατροπή του νόμου Ρόου εναντίον Γουέηντ, που ψηφίστηκε το 1973 και τις επιτρέπει. Στο αντιδραστικό κίνημα εναντίον των αμβλώσεων συντάσσονται καθολικοί, ευαγγελιστές, προτεστάντες, ισπανόφωνοι, ακόμα και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν τους Ρεπουμπλικανούς ότι προετοιμάζουν εδώ και δεκαετίες αυτή την ανατροπή. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι είναι, ακριβώς, η σημερινή συγκυρία που το επιτρέπει. Το δρόμο τον άνοιξε η απόπειρα φασιστικού πραξικοπήματος του Τραμπ με την επίθεση του ακροδεξιού όχλου των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη 2021. Στη συνέχεια, η πολιτική πολέμου του Μπάϊντεν στην Ουκρανία, και το κύμα πληθωρισμού που την συνοδεύει έχουν βαθύνει την κρίση της αμερικανικής κοινωνίας. Έχουν ρίξει το επίπεδο ζωής των κατοίκων της και φουντώσει την οργή του αμερικανικού λαού ενάντια στον Πρόεδρο.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο ετοιμάζεται ο νόμος για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Και φυσικά αυτό πυροδοτεί ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από τον αμερικανικό λαό, αφού η απόφαση θίγει ιδιαίτερα τις φτωχές και τις έγχρωμες γυναίκες, που θα είναι υποχρεωμένες να ταξιδεύουν σε άλλες Πολιτείες για να κάνουν την άμβλωση όταν αδυνατούν να κρατήσουν το παιδί ή να καταφεύγουν σε παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές.

Χιλιάδες γυναίκες και άντρες διαδηλώνουν καθημερινά έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Μεγάλες διαδηλώσεις γίνονται, επίσης, και σε άλλες μεγάλες πόλεις, τη Ν. Υόρκη, το Λος Αντζελες, το Σιάτλ, τη Βοστώνη, το Νάσβιλ, το Ντάλας κ.ά.

Οι σημερινοί συσχετισμοί στη Γερουσία (50 – 50) κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα για τους Δημοκρατικούς, αφού μόνο δύο βουλευτίνες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι υπέρ των αμβλώσεων, όπως έχουν δηλώσει. Όλοι φοβούνται ότι μετά την άμβλωση έρχεται η σειρά των ομόφυλων γάμων και των πολιτικών δικαιωμάτων, σύμφωνα και με τη δήλωση της Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, βουλευτίνας της ριζοσπαστικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος (Εφ. Συν. 5/6/22). Και όπως είναι αναμενόμενο, για την τραμπική πλειοψηφία δεν αμφισβητείται με κανένα τρόπο το δικαίωμα στην οπλοφορία!

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η επιστροφή στο Μεσαίωνα βρίσκεται προ των πυλών της παρακμασμένης ιμπεριαλιστικής Αμερικής. Αν το προσχέδιο ψηφιστεί και γίνει νόμος 12 Πολιτείες θα επικυρώσουν τους ήδη ψηφισμένους νόμους τους για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Άλλες 9 Πολιτείες ετοιμάζουν τέτοιους νόμους, τη στιγμή που η άμβλωση έχει νομιμοποιηθεί ακόμα και στην καθολική Ιρλανδία!