ενώ ανακοινώνεται τεράστια η αληθινή θνητότητα λόγω πανδημίας

της  Κατερίνας  Μάτσα

Συγκλονιστικά τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) για τους νεκρούς της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αριθμός αυτός είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 1/1/2020 μέχρι 31/12/2021 ο πραγματικός αριθμός φτάνει τα 14,9 εκατομμύρια, ενώ ο μέχρι τώρα επίσημα γνωστός ήταν 5,42 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Π.Ο.Υ μιλά για την υπερβάλλουσα θνητότητα, την οποία καταμετρά υπολογίζοντας πόσοι περισσότεροι από όσο αναμενόταν πέθαναν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τα στοιχεία προηγούμενων ετών, προ πανδημίας.

Σε αυτή την έκθεση καταμετρώνται μαζί οι άμεσοι θάνατοι από κορονοϊό και οι έμμεσοι θάνατοι, λόγω κυρίως της υπερφόρτωσης των συστημάτων Υγείας (καθυστερήσεις αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων σε καρκινοπαθείς, καθυστερήσεις σε διαγνωστικά ραντεβού, καθυστερήσεις χημειοθεραπειών κ.λπ.)

Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπερβάλλουσας θνητότητας παρουσιάζουν οι χώρες της ΝΑ Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής (Εφ. Συν. 6/5/22). Γι’ αυτό ο πρόεδρος του Π.Ο.Υ Τέντρος Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι είναι ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας.

Την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα επισημαίνουν εδώ και καιρό οι επιστήμονες του ΕΣΥ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική της παράδοσης του ΕΣΥ στους ιδιώτες – εμπόρους της Υγείας.

Αυτή την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη -που ευθύνεται για χιλιάδες αδικοχαμένες ζωές- εφαρμόζει ο ακροδεξιός κι άσχετος με ζητήματα υγείας υπουργός Υγείας Πλεύρης στο νομοσχέδιο που μόλις κατατέθηκε στη Βουλή για το «Νέο ΕΣΥ».

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία και προώθηση ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Συγκεκριμένα, κατά τη δήλωση του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Πάνου Παπανικολάου (Εφ.Συν. 5/5/22), πρόκειται για ένα άκρως αντιδραστικό νομοσχέδιο σε σχέση κυρίως με τρία θέματα.

Πρώτον, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος περιγράφεται πλέον ως οργανισμός με πλήρως ιδιωτικοοικονομική – ανταποδοτική λειτουργία με στοιχεία καθαρά ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Δεύτερον, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπου η ΣΔΙΤ παίρνει τη μορφή της εμπλοκής όλων, χωρίς διάκριση, των γιατρών (γιατροί ΕΣΥ των Κέντρων Υγείας, γιατροί των ΤΟΜΥ, ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιώτες γιατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) με ασαφέστατες προϋποθέσεις που παραπέμπουν σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις και που πρακτικά θα οδηγήσουν σε πλήρη άλωση της ΠΦΥ από ιδιωτικές αλυσίδες πολυϊατρείων. Η εφαρμογή της παλιάς μνημονιακής ρύθμισης για τον «προσωπικό γιατρό» gatekeeper, που θα παρεμποδίζει την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία θα δημιουργήσει μια ιδιωτικοποιημένη ΠΦΥ, που αντί να λειτουργεί σωστά αποφορτίζοντας τα νοσοκομεία απλά θα παρεμποδίζει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Τρίτον, με την καθιέρωση των «απογευματινών χειρουργείων» ο ασθενής θα πληρώνει αδρά από την τσέπη του για να παρακάμπτει τη λίστα αναμονής. Επίσης, η μαζική είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με καθεστώς μερικής απασχόλησης, για να κάνουν τα χειρουργεία, αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση και των δημόσιων νοσοκομείων.

Είναι φανερό ότι όσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη οι εκατόμβες των νεκρών από την υπερβάλλουσα θνητότητα θα μεγαλώνουν. Η ανατροπή της από το μαζικό εργατικό κίνημα είναι πλέον ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο λαός θα σώσει το λαό!