Τουρκία: Ανακοίνωση για τις διώξεις συντρόφων του DIP

ΕΕΚ
Κάτω τα χέρια απ’ τους Επαναστάτες!

Στη Τουρκία, μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών και το αντιπραξικοπημα του κυβερνώντος AKP, ο «σουλτάνος» Ερντογάν έχει επιδοθεί σε ένα όργιο συλλήψεων και διώξεων, απομακρύνοντας από παντού τους κατ’ αυτόν υπαίτιους του πραξικοπήματος, «υποστηρικτές» του εξόριστου ιμάμη της Πενσυλβανία Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όμως, οι γκιουλενιστές είναι μόνο το πρόσχημα. Πάνω από 110 χιλιάδες είναι οι διωκόμενοι και οι απολυμένοι από τις θέσεις τους σε πανεπιστήμια, σχολεία και υπηρεσίες. Τα Νομοθετικά Διατάγματα που περνάει η κυβέρνηση του AKP σε συμφωνία με τις λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις» (MHP-Γκρίζοι Λύκοι και CHP-Κεμαλικοί) χρησιμοποιήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, ενάντια στο κουρδικό κίνημα και στους αγωνιστές της εργατικής τάξης. Όλοι αυτοί βαφτίζονται Γκιουλενικοί!
Δυο απ’ αυτούς είναι και ηγετικά μέλη του αδελφού Κόμματος του EEK στην Τουρκία, του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DIP), οι Λεβέντ Ντολέκ και Μερτ Κουρκέρ.
Ο σύντροφος Λεβέντ, αναπληρωτής πρόεδρος του DIP και λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αποπέμφθηκε απ’ τη θέση του μαζί με άλλους συναδέλφους του, με την κατηγορία της (πιθανής) σύνδεσής τους με «τρομοκρατική οργάνωση» (το κουρδικό κίνημα). Αλλά η πραγματική κατηγορία είναι ότι ο σύντροφος είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων, φοιτητικών, κοινωνικών και εργατικών.
Ο σύντροφος Μερτ, βοηθός έρευνας και υποψήφιος διδάκτορας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής της Άγκυρας (METU), απειλήθηκε με «αποβολή από δημόσια αξιώματα», ως τιμωρία για τη δράση εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου, στα λόγια αντίθετη στον Ερντογάν, όταν τίθεται θέμα εργατικού κινήματος, πηγαίνει αγκαζέ μ’ αυτόν στην καταστολή!
Oι δυο σύντροφοι δεν αποδέχθηκαν τη μοίρα τους. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το κείμενο που εξέδωσε το DIP και στα Αγγλικά, «αντεπιτέθηκαν». Στην περίπτωση του σ.Λεβέντ έκαναν γνωστή την περίπτωσή τους στα ΜΜΕ, οργάνωσαν πορείες φοιτητών και εργαζομένων μέσα στο Πανεπιστήμιο, συνδέοντας τη συνδικαλιστική φαινομενικά μάχη που έδινε, με το πολιτικό της νόημα. Στην περίπτωση του σ.Μερτ, έγινε διαμαρτυρία στο γραφείο του Προέδρου του Πανεπιστημίου, ενώ στήθηκε σκηνή απέξω για συνολικά 33 ημέρες, σε δύο διαφορετικά στάδια αγώνα, και οργανώθηκε πικετοφορία στο ίδιο μέρος! Ακόμη μαζεύτηκαν υπογραφές υποστήριξης. Τελικά, η αποπομπή ακυρώθηκε!
Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του DIP: «…Είμαστε έτοιμοι πολιτικά και ψυχολογικά για περαιτέρω διώξεις. Δεν υποκύπτουμε στην απόγνωση της πλειοψηφίας των ρευμάτων της αριστεράς, που συνεχώς γκρινιάζουν και κλαψουρίζουν για την καταπίεση και τη δικτατορία, αλλά αντεπιτιθέμαστε. […] Ενώ ο Ερντογάν και οι υπόλοιποι επανέρχονται στους Οθωμανούς και την παράδοση των χαλίφηδων, εμείς διεκδικούμε την παράδοση του κοινωνικού αγώνα […] και χωρίζουμε τον πολιτισμό όχι μεταξύ εθνών, αλλά μεταξύ τάξεων. […] Αλλά πάνω απ’ όλα, δείχνουμε ακούραστα ότι το ΑΚΡ παλεύει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και ενάντια στην εργατική τάξη.»
Το ΕΕΚ στηρίζει απόλυτα τους συντρόφους απ’ την άλλη μεριά του Αιγαίου στον αγώνα τους ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν, στον κοινό αγώνα ενάντια στον Παγκόσμιο Καπιταλισμό!
Nα σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών του εργατικού και κουρδικού κινήματος!