Ανακοίνωση της ΟΕΝ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της 24ης Μαΐου 2017

Ανακοίνωση της ΟΕΝ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της 24ης Μαΐου 2017

Φοιτητικές εκλογές και επαναστατική αριστερά

H παραπέρα αύξηση της αποχής, διατήρηση της πρωτιάς της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και της δεύτερης-τρίτης θέσης για ΠΚΣ και ΕΑΑΚ αντίστοιχα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών σε ΑΕΙ -ΤΕΙ.

Η ενίσχυση της αποχής δείχνει την κρίση που αντιμετωπίζει το φοιτητικό κίνημα. Η κοινωνική και πολιτική πόλωση μέσα στα πανεπιστήμια τα οποία υποφέρουν κάτω από την έλλειψη των στοιχειωδέστερων πόρων για τη λειτουργία τους, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα των φοιτητών μπροστά στο φάσμα της μαζικής ανεργίας της νεολαίας, κάθε άλλο παρά έχει βρει διέξοδο εκτόνωσης.

Η αποχή δεν οφείλεται σε καμιά δεξιά στροφή του φοιτητικού στρώματος. Η ΔΑΠ, ο βασικός εκπρόσωπος του ατομικού δρόμου, παρά την πίεση των συνεπειών της κρίσης δεν καταφέρνει να συσπειρώσει τους φοιτητές παραμένοντας στα ίδια (+0,48%). Η ΠΑΣΠ με μια μικρή άνοδο σε ποσοστό (+0,56%) δεν εμφανίζει καμία δυναμική ικανή να την οδηγήσει στην ανάκαμψη από τη συντελεσμένη συντριβή της.

Η διάψευση των προσδοκιών σημαντικής μερίδας των φοιτητών με την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μόλις μια εβδομάδα μετά την ψήφιση ενός 4ου Μνημονίου, παρά τον ισοπεδωτικό λόγο της Δεξιάς δεν κατάφερε να στρέψει προς όφελος της τη μαζική δυσαρέσκεια.

Η παραμονή της ΠΚΣ και της ΕΑΑΚ στη δεύτερη και την τρίτη θέση, με μικρή άνοδο της πρώτης (+0,46%) και μικρή πτώση της δεύτερης (-1,40%) δεν αποτελεί, ωστόσο, σημείο εφησυχασμού. Η πολιτική αμηχανία μετά την πολιτική χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ και η απουσία μαζικών κινητοποιήσεων μέσα στα πανεπιστήμια από το 2012-2013 πρέπει να ξεπεραστεί.

Η επιστροφή των φοιτητικών μαζών στο προσκήνιο του αγώνα στο πλευρό της εργατικής τάξης αποτελεί τη μοναδική  διέξοδο απέναντι στη δραματική υποβάθμιση των όρων, σπουδών και μελλοντικής εργασίας. Η ολόπλευρη πολιτική και οργανωτική προετοιμασίας μιας νέας έκρηξης του φοιτητικού κινήματος αποτελεί πρωτεύον καθήκον για την ΕΑΑΚ, το βασικό πόλο συσπείρωσης της αριστερής στροφής των φοιτητών.

Αυτή η στροφή δεν μπορεί να μείνει στη μέση. Η συμπόρευση με τις δυνάμεις οι οποίες προωθούν μια επανάληψη της εμπειρίας του παλιού ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα (ΛΑΕ) συγχύζει και αποπροσανατολίζει. Ένας εργατικός επαναστατικός διεθνιστικός προσανατολισμός είναι αναγκαίος για το φοιτητικό κίνημα και πρωτίστως για τις πρωτοπόρες δυνάμεις μέσα στις γραμμές του.

Από αυτήν την άποψη βασικός όρος για το επαναστατικό αναπροσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος είναι η ανάπτυξη του κόμματος του μαχόμενου προλεταριακού διεθνισμού, του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος και της νεολαίας του, της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας (η οποία συμμετέχει στα σχήματα της ΕΑΑΚ πανελλαδικά).

ΣΔ της ΟΕΝ

24/6/2017