ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

 

Το ΕΕΚ χαιρετίζει τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τις πολιτικές κινήσεις, τους φοιτητές και τους άνεργους που με την αγωνιστική στάση τους και τις κινητοποιήσεις τους ακύρωσαν την απόλυση του συναδέλφου Οδυσσέα Βογιατζή.

Ο συνάδελφος που απολύθηκε μετά το εργατικό “ατύχημα”, την Παρασκευή 3 Ιουνίου επέστρεψε στην δουλειά του συνοδευόμενος από δεκάδες εργαζόμενους και φοιτητές αλληλέγγυους.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2015,  ο Οδυσσέας, εργαζόμενος στο ταριχευτήριο της Ιατρικής του ΕΚΠΑ παραλίγο να χάσει τη ζωή του, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τις μελλοντικές συνέπειες, έπαθε σοβαρά χημικά εγκαύματα την ώρα που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και με εντελώς ακατάλληλα εργαλεία, τα οποία αγοράστηκαν με μόνο κριτήριο το χαμηλό κόστος.

Ο Οδυσσέας υπήρξε θύμα όχι μόνο της αδιαφορίας της εργοδοσίας στο Πανεπιστήμιο αλλά και της πολιτικής των μνημονίων που στερεί τους απαραίτητους πόρους και το προσωπικό για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιώντας το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε με τους διεθνείς τοκογλύφους και οδηγεί το λαό σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι καμπάνιες ενημέρωσης, η στάση εργασίας των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ και η ανταπόκριση εκατοντάδων αγωνιστών, εργαζόμενων και φοιτητών, στην παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2 Ιούνη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου ανάγκασαν την αλαζονική και αδιάφορη διοίκηση του Πανεπιστημίου και τον Πρύτανη Δημόπουλο να αποδεχτεί την επαναφορά στην εργασία του Οδυσσέα.

Η συνολική κατάρρευση στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης δημιουργεί εφιαλτικές συνθήκες ζωής και εργασίας για εργαζόμενους και άνεργους. Εφιαλτικές συνθήκες όμως διαμορφώνονται και σε όλη την κοινωνία με τις περικοπές στην υγεία και τη μεταφορά των αποθεματικών των νοσοκομείων για να πληρωθεί το μη-βιώσιμο χρέος. Γι’ αυτό η επιτυχία αυτή είναι μια δικαίωση και του αγώνα για την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές

Ο αγώνας για τη δικαίωση του Οδυσσέα έδειξε τις ανεξάντλητες δυνάμεις εργαζόμενων και νεολαίας.

Έδειξε πως μόνο με την ενότητα, την αυτοοργάνωση, την αποφασιστικότητα και την επιμονή μπορούμε να υπερασπιστούμε κατακτήσεις και δικαιώματα.

Έδειξε πως οι αντιγραφειοκρατικοί αγώνες μπορούν να νικήσουν.

Έδειξε πως ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, όποιου χρώματος, είναι ανίσχυρος μπροστά στη λαϊκή οργή.

Ο νικηφόρος αγώνας και η πρώτη δικαίωση του Οδυσσέα με την επιστροφή του στη δουλειά, δίνει ελπίδα στον κόσμο του αγώνα και αφιερώνεται στη μνήμη των εργατών που βρήκαν φριχτό θάνατο στα ΕΛΠΕ τον περασμένο Μάρτιο, θυσία στα κέρδη του κεφαλαίου. Και για το έγκλημα εκείνο, δίπλα στην εργοδοσία, ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Περιφέρεια Αττικής που το συγκάλυψαν.

Για το ΕΕΚ ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση και την τιμωρία κάθε υπεύθυνου για τα εργατικά ατυχήματα, τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών εργασίας για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι την καταστροφή της βασικής αιτίας, της ίδιας της καπιταλιστικής  κοινωνίας που θεοποιώντας το κέρδος αναπαράγει τις συνθήκες για εργατικά “ατυχήματα” – δολοφονίες.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

 6/6/2016