της Κατερίνας Μάτσα

Οργή προκαλούν τα ειρωνικά σχόλια-απάντηση του προσφυγοφάγου υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Νότη Μηταράκη μετά τη δραματική έκκληση της κ. Τίνεκε, βουλευτίνας των Πρασίνων, για την άμεση εκκένωση του στρατοπέδου προσφύγων της Αμυγδαλέζας τη βραδιά της μεγάλης πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης, στις 3 Αυγούστου 2021.

Οι φλόγες πλησίαζαν, οι καπνοί έπνιγαν τους 600 πρόσφυγες, που κρατούνται εκεί για διοικητικούς λόγους, και οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτε για να προστατέψουν αυτούς τους ανθρώπους. Και το χειρότερο, όταν ο υπουργός πληροφορήθηκε το twitter της βουλευτίνας το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι καλό θα ήταν να ενδιαφερθεί για τους ντόπιους στον τόπο της πυρκαγιάς! Ο ρατσισμός, ο κυνισμός και η χυδαιότητα σε όλο τους το μεγαλείο. Αυτή είναι η σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής της Δεξιάς για το μεταναστευτικό. Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως «αναλώσιμες» υπάρξεις, χωρίς δικαιώματα, χωρίς καν το δικαίωμα να έχουν δικαιώματα, όπως θα έλεγε η Χάνα Αρεντ. Έκθετοι κάθε στιγμή σε όλους τους κινδύνους, που απειλούν τη ζωή τους…

Τελικά, από τους 600 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν μόνο οι 16, που βρίσκονταν στο ειδικό καθεστώς των ασυνόδευτων ανηλίκων, σε δομή φιλοξενίας στην Ελευσίνα.