Το ΕΕΚ τιμώντας  τη μνήμη των αθώων θυμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι που εξοντώθηκαν από τις  πυρηνικές βόμβες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, έστειλε το παρακάτω μήνυμα στην 59η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση που γίνεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία. Το μήνυμα του γραμματέα του ΕΕΚ σ. Σάββα Μιχαήλ προς τους Γιαπωνέζους συντρόφους αναφέρει:

Αγαπητοί Σύντροφοι της 59ης Διεθνής Αντιπολεμικής Συνέλευσης

Αγαπητοί Σύντροφοι του Zengakuren, της Αντιπολεμικής Επιτροπή Νεολαίας και της Ιαπωνικής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ένωσης (Επαναστατική Μαρξιστική Φράξια)

Το EEK (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) της Ελλάδας σας στέλνει τους θερμότερους διεθνιστικούς κομμουνιστικούς χαιρετισμούς και εύχεται επιτυχία στη Συνέλευσή σας, μια ζωτικής σημασίας αντιπολεμική δράση σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς όπου η ίδια η ζωή ολόκληρης της ανθρωπότητας κινδυνεύει από τον ιμπεριαλισμό!

Ένα B-29 πάνω από την Οσάκα την 1η Ιουνίου 1945

Τέτοιες διεθνιστικές ενέργειες επαναστατών στην Ιαπωνία είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη των αθώων θυμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι που εξοντώθηκαν από το πυρηνικό ολοκαύτωμα που εξαπέλυσε ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η Συνέλευσή σας είναι ένα κάλεσμα σε όλους τους επαναστάτες της διεθνούς εργατικής τάξης να κινητοποιηθούν ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα για να θέσουν τέρμα στο παρακμασμένο καπιταλιστικό σύστημα που απειλεί τη ζωή του πλανήτη με εξαφάνιση.

Ο κόσμος συγκλονίζεται από μια άνευ προηγουμένου «τέλεια καταιγίδα», μια άλυτη ως τώρα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που μαίνεται από το 2008 και κλιμακώνεται από το 2020 από μια καταστροφική πανδημία. Και οι δύο, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η πανδημία του Covid 19 έχουν την ίδια πηγή: είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης των τελευταίων σαράντα ετών που οδήγησε στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 και σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση, ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος από την απληστία για κέρδος των εταιρειών προκάλεσε, από τη δεκαετία του 1980 και μετά, μια «επιδημία επιδημιών» μέχρι την τρέχουσα πανδημία που έχει ήδη σκοτώσει εκατομμύρια χωρίς να φαίνεται τέλος.

Η συστηματική καταστροφή των συστημάτων δημόσιας υγείας από τον νεοφιλελευθερισμό τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ο ρόλος των Μεγάλων Φαρμακευτικών ληστών στη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από όλες τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις, η έλλειψη εμβολιασμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των φτωχότερων, πιο ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού, η κυνική εγκατάλειψη του Παγκόσμιου Νότου, όπου τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας ζουν αφημένα στην τύχη τους, καταδεικνύουν ότι το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα στην ιστορική του παρακμή είναι ασυμβίβαστο με τις πιο άμεσες και επείγουσες ανάγκες της πραγματικής διαδικασίας της ζωής.

Δύο αεροφωτογραφίες των “μανιταριών” πάνω από τις δύο ιαπωνικές πόλεις

Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο σημείο καμπής της ιστορίας. Ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο. Στην προσπάθειά του να διαφύγει, δημιουργεί πιο γιγάντιες ανισότητες μεταξύ χωρών και εντός κάθε χώρας. Υπάρχουν παντού, σε ανισόμερη και συνδυασμένη εξέλιξη, συνθήκες ταξικού πολέμου και γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι νέες λαϊκές εξεγέρσεις διεθνώς, στις ΗΠΑ με το Black Lives Mater να κινητοποιεί 25 εκατομμύρια στους δρόμους τον Ιούνιο του 2020, στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, από τη Χιλή, την Κολομβία ή τη Βραζιλία ως την Τυνησία και την Κατεχόμενη Παλαιστίνη σηματοδοτούν μια νέα μαζική έξαρση, μεγαλύτερη από το κύμα μαζικών αγώνων στην αρχή της παγκόσμιας κρίσης πριν από μια δεκαετία.

Η ίδια κρίση ωθεί τις άρχουσες τάξεις να κινητοποιούν για βοήθειά τους ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τον σοβινισμό, την ξενοφοβία ενάντια στους μετανάστες και τον ρατσισμό, για να επιτεθούν στους αγώνες των εργαζομένων, των νέων και όλων των καταπιεσμένων.

Οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό συνδυάζονται με τον μιλιταρισμό, τον υπερεθνικισμό και μια διεθνώς κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική πολεμική πορεία, με την πλέον επικίνδυνη να είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Κίνα και τη Ρωσία.

 Η Ελλάδα δεν έχει καταστραφεί μόνο από την οικονομική κρίση, έχοντας τώρα μια υπεραντιδραστική δεξιά κυβέρνηση, αλλά βρίσκεται και στο σταυροδρόμι όλων των διεθνών αντιθέσεων και ανταγωνισμών: στις πύλες του ηφαιστείου της Μέσης Ανατολής, στα Βαλκάνια και το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, στην διαδρομή της κινεζικής Πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη και Ένας Δρόμος” προς την Ευρώπη, στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η συνεχιζόμενη κρίση στην Κύπρο, οι νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυτικών εταιρειών ενεργειακών κολοσσών οδηγούν τα αστικά καθεστώτα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε αντιπαράθεση και πιθανόν σε έναν πόλεμο αντιδραστικό και από τις δύο πλευρές.

Η αντιπολεμική κραυγή του EEK είναι: Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και των αφεντικών! Ο κύριος εχθρός είναι στη δική μας χώρα! Διώξτε το ΝΑΤΟ και όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις! Κάτω η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση! Για την εργατική εξουσία και μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία των ελεύθερων λαών στα Βαλκάνια, στην περιοχή, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο!

Είμαστε και παραμένουμε αμετανόητοι, ασυμβίβαστοι μαχητές του προλεταριακού διεθνισμού. Πιστεύουμε ακράδαντα -και σε αυτή τη βάση πράττουμε- ότι ο μόνος δρόμος για την παγκόσμια ειρήνη και για την υπεράσπιση της ζωής είναι ο δρόμος της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης και η οικοδόμηση μιας επαναστατικής Διεθνούς για τη νίκη της!

 Με τους πιο θερμούς, αδελφικούς, διεθνιστικούς, επαναστατικούς χαιρετισμούς

Σάββας Μιχαήλ-Μάτσας, Γενικός Γραμματέας,

 εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του EEK της Ελλάδας

                                             25 Ιουλίου 2021