Ανατροπές στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ (Ομοσπονδία στην οποία ανήκουν εργαζόμενοι τα υπουργεία: Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και το Υπουργείο Ενέργειας) την Παρασκευή 7 Ιουνίου που μαζί με τις άλλες εργασίες του εξέλεξε διοίκηση για την Ομοσπονδία.

Στη δύναμη της Ομοσπονδίας ανήκει και ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΤΕΕ. Την παράταξη της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων στο TEE» εκπροσώπησαν δύο αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στις εκλογές οργάνων της Ομοσπονδίας με το σχήμα της “Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας της Αριστεράς” με την οποία συνεργάστηκε και ένα ανεξάρτητο σχήμα από το ΥΠΕΝ (“Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΥΠΕΝ” από το Υπουργείο Ενέργειας).

Στις εκλογές για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας το μετωπικό συνδικαλιστικό σχήμα της αριστεράς εξέλεξε δύο μέλη και εξέλεξε επίσης έναν αντιπρόσωπο για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Στο Συνέδριο εκκρεμούσε η έγκριση από το σώμα της άρνησης του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ για ένταξη στη δύναμη της Ομοσπονδίας του «Σωματείου Εργαζομένων στην Κτηματολόγιο ΑΕ» που είχε τις Καταστατικές προϋποθέσεις, ως ότου ολοκληρώσουν την Καταστατική αλλαγή, που θα ενέκρινε πάλι το Συνέδριο, και θα διαχωρίζει τα μέλη της Ομοσπονδίας σε παλαιά με δικαίωμα στην περιουσία της Ομοσπονδίας και νέα χωρίς δικαίωμα στην μέχρι τώρα περιουσία της σε περίπτωση διάλυσης. Η προτεινόμενη τροποποίηση του Καταστατικού αν ολοκληρώνονταν θα δημιουργούσε ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο με χαρακτήρα αστικής μετοχικής εταιρείας όπου τα μέλη δεν θα είναι ισότιμα.

Το ΠΑΜΕ σε ένα ρεσιτάλ συνδικαλιστικού αυτοεξευτελισμού υιοθέτησε την άποψη της απερχόμενης διοίκησης και έκανε μάλιστα και δημιουργικές Καταστατικές συνεισφορές για τη μετατροπή της Ομοσπονδίας σε… μετοχική εταιρεία που έγιναν, βεβαίως, δεκτές από τον απερχόμενο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και επίδοξο Πρόεδρο της νέας μετοχικής εταιρείας!

Οι μεθοδεύσεις αυτές ανατράπηκαν με αντιπαράθεση αρχών της “Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας της Αριστεράς” η οποία καταψήφισε στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας την μετατροπή του συνδικαλιστικού οργάνου σε μετοχική εταιρεία. Έθεσε στο Συνέδριο το ζήτημα κατορθώνοντας να πείσει το σώμα και να πετύχει την αλλαγή της Ημερήσιας Διάταξης του Συνεδρίου, την απόρριψη της πρότασης της απερχόμενης διοίκησης άρα ένταξη του «Σωματείου Εργαζομένων στην Κτηματολόγιο ΑΕ» στη δύναμη της Ομοσπονδίας και την υποχώρηση της πλειοψηφίας της Διοίκησης που απέσυρε την επομένη την αντιδραστική Καταστατική αλλαγή που υποστήριξε και το ΠΑΜΕ.

Στα συγκριτικά αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για το Δ.Σ της Ομοσπονδίας το συνδικαλιστικό σχήμα της αριστεράς “Συνδικαλιστική Πρωτοβουλίας της Αριστεράς και Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΥΠΕΝ” ξεπέρασε τη ΔΑΚΕ, ισοψήφισε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΜΕ δεν εξέλεξε κανέναν στο Δ.Σ.
Πρώτη και δεύτερη δύναμη αναδείχθηκαν δύο παρατάξεις (διάσπαση) του συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ).

Αβραμίδης Κώστας
Μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ