Η ΝΔ προκαλεί ξανά τους ασφαλισμένους

Δεν πρόλαβαν καλά -καλά να καταμετρηθούν όλοι οι ψήφοι των ευρω-εκλογών και η “νικήτρια” Νέα Δημοκρατία έδειξε ακόμα περισσότερο από ό,τι πριν τις κάλπες το απαίσιο πρόσωπό της.

Ο λόγος για τον Γιάννη Βρούτση, βουλευτή Κυκλάδων (ή μάλλον των εφοπλιστών των Κυκλάδων) με τη Νέα Δημοκρατία και τέως Υπουργό Εργασίας στην  κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου.
Ήταν ο υπουργός ο οποίος επέβαλε τις πιο αιματηρές περικοπές στις συντάξεις, κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Αυτός, λοιπόν, δύο μόλις μέρες μετά τις ευρω-κάλπες, την Τρίτη 28 Μαΐου, δήλωσε πως η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς τα ταμεία “υπονομεύει” την “εθνική οικονομία”, γιατί δημιουργεί “κουλτούρα” ασυνέπειας προς τα ταμεία.
Καταρχάς, ήταν επί της δικής του Υπουργίας, που το ΙΚΑ πάγωσε τις εργοδοτικά χρέη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης της Σύρου με τον όρο ότι τα αφεντικά θα πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές για το προσωπικό τους.
Επίσης, ήταν ο ίδιος που έφερε δύο ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία, αν και πολύ λιγότερο «γενναιόδωρες» από τις 120 δόσεις.
Άρα είναι διπλά ψεύτης και υποκριτής. Επίσης, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκρηκτική αύξηση των οφειλών στα ταμεία. Αυτό ελάχιστα ισχύει.
Τα χρέη στα ταμεία καταγράφουν αύξηση κυρίως γιατί σταδιακά μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Το ΚΕΑΟ, όμως, ιδρύθηκε επί Υπουργίας Βρούτση και άλλο στόχο δεν έχει από το να κυνηγά τους οφειλέτες των ταμείων για να πληρώσουν, με την απειλή ή και πραγματοποίηση κατασχέσεων.
Γενικά, πάντως, τα ασφαλιστικά χρέη αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την περίοδο ΠΑΣΟΚ -ΝΔ. Και αυτό γιατί μειώθηκαν τα ποσοστά των εισφορών των επαγγελματιών  (καθώς καταργήθηκαν από το 2017 οι ασφαλιστικές κλάσεις και οι εισφορές υπολογίζονται επί του εισοδήματος των επαγγελματιών), ενώ η αύξηση της απασχόλησης τόνωσε και τα ασφαλιστικά έσοδα από την πλευρά των μισθωτών. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (ακόμα και σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπανδρέου πριν την οικουμενική κυβέρνηση Παπαδήμου). Η άγρια λιτότητα τσάκισε τα τρέχοντα έσοδα των ταμείων και εκτόξευσε τα χρέη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των χρεών προέρχεται από την προ του 2008 περίοδο, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Με άλλα λόγια, η αθέτηση των πληρωμών προς τα ταμεία -ιδίως των εργοδοτών – ξεκίνησε πολύ πριν το επίσημο ξέσπασμα της κρίσης. Στην πραγματικότητα, ήταν η βασική αιτία της ασφαλιστικής ”συνιστώσας” της δημοσιονομικής χρεοκοπίας. Όταν οι εργοδότες και οι επαγγελματίες χρωστάγανε προ κρίσης σχεδόν 30 δισ. ευρώ στα ταμεία, πως να μην καταρρεύσουν αυτά, υπό το βάρος των αυξημένων δαπανών για συντάξεις ; Δεν ευθύνονται, όμως, οι ”υψηλές” συντάξεις για τη  χρεοκοπία, αλλά τα υψηλά καπιταλιστικά χρέη προς τα ταμεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να χτυπήσει το φαινόμενο αυτό. Πρώτα -πρώτα άφησε επί 4 χρόνια αλώβητο το θεσμικό οπλοστάσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έφερε πτώση του κατώτατου μισθού και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και έτσι χαμηλά έσοδα από εισφορές. Αν και αύξησε το Φλεβάρη τον κατώτατο, η αύξηση αυτή δεν δόθηκε από τα αφεντικά και, έτσι, δεν αυξήθηκαν τα έσοδα των ταμείων. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως δημόσια ασφάλιση και καπιταλισμός -ειδικά καθώς αυτός είναι χρεοκοπημένος- δεν πάνε μαζί.
Δ.Κ.