Όλοι στην κόκκινη γραμμή της ανατροπής

Όλοι στην κόκκινη γραμμή της ανατροπής

Όλοι στην κόκκινη γραμμή της ανατροπής

Όχι στην «εκτέλεση» των λαϊκών ελευθεριών, των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών επιδομάτων

Η σημερινή κυβέρνησης της «αριστεροδεξιάς» είναι απόλυτα συνυπεύθυνη για την εξαθλίωση στην οποία καταδικάζουν το λαό οι ιμπεριαλιστές και το ντόπιο κεφάλαιο. Την ίδια μέρα που υποδεχόταν τον απερχόμενο πρόεδρο του βορειο-αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, Μπάρακ Ομπάμα, στην Αθήνα (15 Νοεμβρίου) που έχει σπείρει τον όλεθρο στη «γειτονιά» μας (Βαλκάνια και Μέση Ανατολή), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ ξεκίνησε τον κρίσιμο γύρο της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ και την Κομισιόν για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του Μνημονίου.
Μ’ άλλα λόγια, ενώ η κυβέρνηση έδενε ακόμα πιο σφιχτά τη χώρα στο άρμα των φονιάδων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ -για χάρη των νέων σχεδιασμών τους στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου-, ετοίμαζε τη νέα επίθεση ενάντια στο λαό προκειμένου να πληρώνεται το δυσβάστατο, μη βιώσιμο, «δημόσιο» χρέος του ελληνικού καπιταλισμού.
Η «κόκκινη ζώνη» -με πρόσχημα την ασφάλεια του Ομπάμα- στο κέντρο της Αθήνας επιβλήθηκε σε βάρος όλου του εργαζόμενου πληθυσμού και όχι μόνο κατά των αντι-ιμπεριαλιστών διαδηλωτών. Είναι αυτή η «κόκκινη ζώνη» που έσβησε πριν απ’ όλα κάθε δήθεν «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές σε σχέση με τις επικείμενες ανατροπές στο Εργασιακό, τα προνοιακά επιδόματα και τα “κόκκινα δάνεια” – τα επίδικα μέτωπα της 2ης αξιολόγησης.
Καμία «κόκκινη γραμμή» δεν πρόκειται να θέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ απέναντι στους διεθνείς τοκογλύφους για χάρη του λαού, όταν η ίδια κυβέρνηση απαγορεύει τις αντιδράσεις του λαού ενάντια στους πολιτικούς ηγέτες των τοκογλύφων!

Ο «λογαριασμός» της 2ης αξιολόγησης
Το ίδιο θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ όταν ο λαός αντιδράσει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στη διαιώνιση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και των συντάξεων, αλλά και στο ξεσπίτωμα των φτωχών ιδιοκτητών ακινήτων.
Και αυτό γιατί, όλα δείχνουν, πως καμία από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η κυβέρνηση στα παραπάνω μέτωπα δεν «περνά» από τους δανειστές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
• Το κράτος θα χάσει το δικαίωμα «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζομένους.
• Ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να καθορίζεται από το κράτος.
• Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να αποκλίνουν (προς τα κάτω) από τις κλαδικές.
• Δεν θα μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν μονομερώς στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Παράλληλα, ετοιμάζεται «μαχαίρι» στα οικογενειακά επιδόματα, το αφορολόγητο όριο και -για άλλη μία φορά- στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, ενώ πλησιάζει και η «ώρα της κρίσης» για τις κύριες συντάξεις.

Ξεδιάντροπες υποσχέσεις
Μάταια η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει» το θανατηφόρο «χάπι» των παραπάνω αντι-λαϊκών ανατροπών με την εξόφληση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Ταμείων προς τους ασφαλισμένους (π.χ. καταβολή νέων συντάξεων), το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» και τα διάφορα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
* Αποτελεί ξεδιατροπιά όταν η κυβέρνηση προβάλει ως «φιλο-λαϊκό» μέτρο τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα απασχόλησης», την ίδια στιγμή που δέχεται να διευκολύνονται ακόμα περισσότερο οι καπιταλιστές να απολύουν, δηλαδή να αυξάνουν την ήδη μαζική ανεργία!
* Αποτελεί, επίσης, ξεδιαντροπιά όταν η κυβέρνηση καμαρώνει για την ικανοποίηση 70.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων το 2017, όταν τα κεφάλαια ύψους 1,7 δισ. ευρώ με τα οποία θα εξοφλήσει τις βεβαιωμένες υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους προέρχονται από τις δόσεις των δανείων των «Θεσμών» (ΔΝΤ, ΕΕ, κλπ), οι οποίες εγκρίθηκαν μετά τις περικοπές σε 1 εκατομμύριο συνταξιοδοτικές παροχές το 2016 ύψους 2,5 δισ. ευρώ!
• Αποτελεί, τέλος, ξεδιατροπιά όταν η κυβέρνηση τάζει επιπλέον ενίσχυση 300-400 εκατ. ευρώ στους πολύ φτωχούς μέσω του της εφαρμογής του προγράμματος του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» με πόρους που θα προκύψουν από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των οικογενειακών επιδομάτων τα οποία παίρνουν… οι φτωχοί.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση -όπως επιβεβαιώνει και το τελικό σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού του 2017- πρέπει να κόψει 430 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Παράλληλα οι δανειστές ζητούν νέες μειώσεις στα εφάπαξ αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, ενώ μέχρι τέλος του επόμενου έτους πρέπει να έχουν επανϋπολογιστεί σχεδόν οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, ανοίγοντας το δρομο για την περικοπή των μισών εξ αυτών.
Θέλει κανείς και άλλα επιχειρήματα για να καταλάβει τον αντιλαϊκό και αδιέξοδο χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση;
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μοιράζουν μία ολοένα και μικρότερη «πίττα» σε ολοένα και περισσότερους πεινασμένους τους οποίους τα ίδια τα κυβερνώντα κόμματα δημιουργούν, ενώ τη μερίδα του λέοντος την δίνουν στους τοκογλύφους πιστωτές και στο κεφάλαιο. Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προφυλάσσουν με… “κόκκινες” ζώνες τους ιμπεριαλιστές και τους καπιταλιστές. Γι’ αυτό πρέπει να ανατραπούν από τους φτωχούς, τους εργάτες και τους βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου εδώ και τώρα. Πρέπει ταυτόχρονα να φράξουμε το δρόμο στα ζόμπι της ρεβανσιστικής νεο-φιλελεύθερης, ανοιχτά φιλο-μνημονιακής φασίζουσας Δεξιάς των Μητσοτάκη και Γεωργιάδη.
Για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία και τη μόνη διέξοδο που υπάρχει για το λαό : Την επαναστατική, διεθνιστική, σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση!
Δ.Κ.