«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ» ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ Για τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών

  «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ» ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Για τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών

 

Με μια άθλια δήλωση, ο Καμμένος του Υπουργείου Άμυνας της Κυβέρνησης Τσίπρα, την Τρίτη 11 Απρίλη, διατύπωσε την αποδοχή του «αιτήματος» των ΗΠΑ, για την υπογραφή σύμβασης ανανέωσης της χρήσης της βάσης της Σούδας, όχι για 1 χρόνο, όπως γίνονταν μέχρι τώρα από το 1990 και μετά, αλλά για 5. Κάτι τέτοιο τέθηκε στη συνάντηση του Καμμένου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, Ματίς, τον Μάρτη. Στη συνέχεια, λίγο μετά την επίθεση των  ΗΠΑ στη Συρία, σε ομιλία του στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ), ο Καμμένος επιβεβαιώνει την πολύ πιθανή και επιζητούμενη ως “επίτευγμα” της Κυβέρνησης, μετατροπή της ετήσιας σύμβασης σε πενταετή. 

 

Η ίδια η επίθεση των ΗΠΑ στην συριακή αεροπορική βάση Σεϊράτ στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας, την Παρασκευή 7 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε από αεροπλανοφόρο που προηγουμένως ελλιμενιζόταν στη Σούδα. Πέρα όμως από τη Σούδα, οι  ΗΠΑ ήδη έχουν συζητήσει με την Κυβέρνηση τη συμμετοχή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, σε ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου με πεδίο δράσης τη Μαύρη Θάλασσα όπου πλέουν τα πλοία της Ρωσίας.

 

Ο λόγος μιας τέτοιας επιμονής των ΗΠΑ στην “στρατηγική αναβάθμιση” της Σούδας, είναι η μεγαλύτερη -για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα- αξιοπιστία της Ελλάδας σε σύγκριση με την βυθισμένη στην καθεστωτική κρίση Τουρκία.  Η ακεραιότητα της αμερικάνικης βάσης στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, έχει πλέον εντελώς αμφισβητηθεί μετά την εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και το αντι-πραξικόπημα που ακολούθησε τον περασμένο Ιούλη και τώρα ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά για μονομερές οριστικό κλείσιμό της. Παρά την υποστήριξη της επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία από την Τουρκία, η κατάσταση σε σχέση με τις αμερικάνικες βάσεις είναι τόσο σοβαρή, που λέγεται ότι ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων από το Ιντσιρλίκ, θα μεταφερθεί στη Σούδα. Εδώ έρχεται και δένει η στόχευση πάλι του Καμμένου, που από καιρό έχει θέσει το ζήτημα της λειτουργίας μιας νέας βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο έτσι ώστε να διευκολύνει τη βάση της Σούδας. Την ίδια στιγμή παραμένουν και λειτουργούν η βάση στο Άκτιο και το περιφερειακό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αμερικάνικη βάση.    

 

Διακηρυγμένος στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι όχι μόνο η ανατροπή του Άσαντ αλλά και η επίθεση στο Ιράν και σε όλα των συμμαχικά του καθεστώτα (και τη Χεσμπουλά στο Λίβανο) από μια συμμαχία με επικεφαλής το Ισραήλ μαζί με τους Σαουδάραβες βασιλιάδες.

Η Ε.Ε επιχειρεί να περιορίσει την εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έξω από το καταρρέον οικοδόμημά της, έχοντας κινητοποιήσει τους πιο σκληρούς μηχανισμούς καταστολής και ιμπεριαλιστικής βίας, όπως την FRONTEX και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και να ενισχύσει συγχρόνως την ιμπεριαλιστική της παρουσία.    

Σε μια Ανατολική Μεσόγειο που διακυβεύονται γιγάντια καπιταλιστικά συμφέροντα, έγινε μια εμπορική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ τον περασμένο Μάρτη, μετά τις συμφωνίες με το Ισραήλ για το ζήτημα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες με Κύπρο και Αίγυπτο για το ίδιο ζήτημα.

 

Η  Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεργάζεται και συναγελάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις δυνάμεις της αντεπανάστασης και της ιμπεριαλιστικής φρίκης. Η ανατροπή της από τα κάτω και αριστερά, από το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι άμεσο καθήκον.

Όχι συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιθέσεις κατά των λαών της περιοχής.

Άμεσο κλείσιμο της Βάσης της Σούδας και όλων των ιμπεριαλιστικών βάσεων. Έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Διεθνής και διεθνιστική πάλη για τσάκισμα του ιμπεριαλισμού με τη διαρκή επανάσταση του προλεταριάτου και του φτωχού εργαζόμενου λαού στην πόλη και την ύπαιθρο. Όπως λέει το κάλεσμα του Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου “Κριστιάν Ρακόφσκυ” και του REDMED για την 4η Ευρωμεσογειακή Εργατική Συνδιάσκεψη 26-28 Μάη του 2017, “να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να παλέψουμε και να νικήσουμε”.          

 

Ε.Α