Τα συνθήματα του δρόμου στα δωμάτια ενός εκθεσιακού χώρου

Τα συνθήματα του δρόμου στα δωμάτια ενός εκθεσιακού χώρου
της Άρτεμις Καρδουλάκη

Ο Μάικλ Λάντι, Βρετανός καλλιτέχνης έστησε μια διαδραστική εγκατάσταση στον τρίτο όροφο της Διπλαρείου Σχολής, στην αγορά της Αθήνας. Η έκθεση οργανώνεται από τον Πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ που έχει ιδρύσει ο γνωστός συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος και θα διαρκέσει από τις 30 Μαρτίου – 11 Ιουνίου 2017.
Πρόκειται για ένα έργο εν εξελίξει με τη συμμετοχή του αθηναϊκού κοινού και κάθε επισκέπτη της Αθήνας που φέρει τον τίτλο «Breaking News-Athens». O Λάντι και οκτώ συνεργάτες του υλοποιούν οτιδήποτε επιθυμεί ο θεατής και προέρχεται από την πόλη και τους δρόμους της, μέσα σε ένα εργαστήριο που έχει στηθεί σε ένα δωμάτιο του χώρου και με την συμμετοχή του. Αυτά, σε λευκό και μπλέ χαρτί αναρτώνται στους τοίχους των διαφόρων δωματίων συμπεριλαμβανομένων και των τουαλετών του τρίτου ορόφου της Σχολής.
Η αισθητική των χώρων της Διπλαρείου, πρόχειρα μικρά και μεγάλα δωμάτια με φυσικό φως, ταιριάζει με τον ρευστό χαρακτήρα του έργου που σπάζει κάθε ακαδημαϊσμό στην τέχνη και την βγάζει έξω στους δρόμους, έξω από τους παραδοσιακούς λευκούς, κατά κύριο λόγο, τοίχους μιας παραδοσιακής αίθουσας τέχνης ή ενός μουσείου.
Οι εικόνες που επέλεξαν οι θεατές αποκαλύπτουν τη σχέση μιας ολόκληρης γενιάς με το δημόσιο χώρο. Μιας Αθήνας ταλαιπωρημένης από την κρίση που οι κάτοικοί της βρίσκουν τρόπους διαφυγής με τα γκράφιτι, τα συνθήματα στους τοίχους. Μιας πόλης αφιλόξενης με δεκάδες άστεγους στους δρόμους της.
Τέλος, η Αθήνα έχει γίνει συνώνυμο της παγκόσμιας κρίσης και η έκθεση συνομιλεί με αυτή της Ντοκουμέντα 14 που έχει σαν θέμα της «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».
Όταν μετά από τρεις μήνες ολοκληρωθεί η έκθεση όποιος έχει πάρει μέρος σε αυτήν την διαδικασία μπορεί να πάρει το έργο που έχει παραχθεί.
Μάικλ Λάντι
Ο Λάντι γεννήθηκε το 1963 στο Λονδίνο, το 1988 πήρε μέρος στην ετήσια έκθεση Φριζ της πόλης που έχει γίνει το κέντρο της σύγχρονης τέχνης. Δημιουργεί εγκαταστάσεις και περφόρμανς με σκοπό την διερεύνηση πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών και έργα του φιλοξενούνται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στην Πινακοθήκη Τate, στο Συμβούλιο των Τεχνών της Μεγάλης Βρετανίας κά.