Θόδωρος Κουτσουμπός

Η δίκη για την έκδοση στην Τουρκία του πολιτικού πρόσφυγα Χαλίλ Ντεμίρ αναβλήθηκε με απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά το μεσημέρι της Δευτέρας 26/7/2021.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση ότι είναι «έωλο το αίτημα της ξένης κυβερνήσεως» καθώς δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει η δίκη. Το δικαστήριο «με δεδομένη την έλλειψη στοιχείων» αποφάσισε την αναβολή, αθώωσε τον κατηγορούμενο για τη συγκεκριμένη κατηγορία και ζητά να προσκομιστούν πληροφορίες για τις συγκεκριμένες πράξεις που εκζητείται και επίσημη μετάφραση των εγγράφων, δίνοντας προθεσμία 3 μηνών.

Η διαδικασία ήταν αρκούντως «επεισοδιακή» και ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται (ή έχει διαμορφωθεί;) στα ελληνικά δικαστήρια. Μέσα στην δικαστική αίθουσα ο Χαλίλ Ντεμίρ καθισμένος στο εδώλιο. Από πίσω του και στο πλάι 5-6 αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών με καλυμμένα τα πρόσωπα με κουκούλες φουλ φέις, πιστόλια στη θήκη και υποπολυβόλα στα χέρια. Παραδίπλα άλλοι αστυνομικοί της δύναμης των δικαστηρίων. Σε πέντε αλληλέγγυους της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Τούρκους και Κούρδους Πολιτικούς Κρατούμενους και στη μάρτυρα Μάνια Μπαρτσέφσκι δεν επιτρεπόταν η είσοδος στο δικαστικό μέγαρο. Εισαγγελέας και Πρόεδρος ήθελαν να κάνουν τη δίκη χωρίς έναν στο ακροατήριο. Αλλά και χωρίς μάρτυρες; Η συνήγορος υπεράσπισης Ιωάννα Κούρτοβικ διαμαρτυρήθηκε.

Κούρτοβικ: Κυρία πρόεδρε δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία απουσία κοινού.

Πρόεδρος: Δεν απαγορεύσαμε το κοινό.

(Λίγα λεπτά πριν, στο διάδρομο της δικαστικής αίθουσας, στον τρίτο όροφο, ο εισαγγελέας είχε αρνηθεί να διατάξει τις αστυνομικές δυνάμεις να επιτρέψουν την είσοδο των αλληλέγγυων).

Μετά από τις διαμαρτυρίες, κάποια στιγμή, η πρόεδρος ζήτησε από τον επικεφαλής αστυνομικό να επιτρέψει την είσοδο του (μικρού) ακροατηρίου, όπερ και εγένετο.

Στη διαδικασία τόσο ο εκζητούμενος αγωνιστής όσο, κυρίως, η συνήγορος Ιωάννα Κούρτοβικ περιέγραψαν τις συνθήκες με τις οποίες οργανώθηκε η εν λόγω δίκη. Την περασμένη Πέμπτη 22/7 ο εισαγγελέας κάλεσε τον Χαλίλ Ντεμίρ και τον ρώτησε αν θέλει(!) να πάει στην… Τουρκία! Ο πολιτικός φυγάδας από την Τουρκία από το 1999 και αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα Χαλίλ και καταδικασμένος στην πρόσφατη δίκη στον Κορυδαλλό σε 20ετή κάθειρξη για τρομοκρατία αρνήθηκε.( https://www.neaprooptiki.gr/tin-ekdosi-toy-politikoy-prosfyga-halil-demir-e/ ). Του ζητήθηκε να υπογράψει ένα χαρτί και το έκανε. Ο εισαγγελέας δεν του ανέφερε τίποτα για το αίτημα εκδόσεως (που έχει υποβληθεί από τον Οκτώβριο του 2020). Το απόγευμα της Παρασκευής 23/7, στις φυλακές Κορυδαλλού έλαβε κλήση για να δικαστεί το μεσημέρι της Δευτέρας 26/7 στα δικαστήρια του Πειραιά. Χωρίς καν να του δοθεί δικογραφία με συγκεκριμένες κατηγορίες, ούτε στον ίδιο ούτε στις συνηγόρους του (Ιωάννα Κούρτοβικ, Μαριάνα Tζεφεράκου).

Και για την ολοκλήρωση της εικόνας, να αναφέρουμε ότι μετά το πέρας της δικαστικής αυτής διαδικασίας, άνδρες της ΕΟΜ με καλυμμένα χαρακτηριστικά με τις κουκούλες φουλ φέις, με τα πιστόλια στη μέση και τα υποπολυβόλα στα χέρια, επιβίβασαν τον Χαλίλ Ντεμίρ στο κλειστό βανάκι της αστυνομίας και ένα μικρό κομβόι αστυνομικών οχημάτων, ένα περιπολικό μπροστά, δύο άλλα πίσω, και τις σειρήνες να ουρλιάζουν ξεκίνησαν για τον Κορυδαλλό. Με τέτοια σκηνικά, η εκτελεστική εξουσία (ο κύριος Χρυσοχοΐδης, που έχει υπαγάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δημόσιας Τάξης!) έχει ήδη εκδώσει τη δική του απόφαση για τον Χαλίλ και τον κάθε Χαλίλ. Η δικαστική εξουσία, και τύποις υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία πρέπει να κινηθεί ανάλογα…

Αυτά, αυτές τις ημέρες εορτασμού των 47 χρόνων από την ανατροπή της χούντας και την «αποκατάσταση του κράτους δικαίου».

( Για τη δίκη και καταδίκη των 11 πολιτικών κρατουμένων στο https://www.neaprooptiki.gr/547-chronia-fylakisis-stoys-11-toyrkoys-koy/ )