Ένα ακόμα αυταρχικό μέτρο βιοπολιτικής – κάλυμμα στη χρεοκοπία υγειονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

της Κατερίνας Μάτσα

Ψηφίστηκε ήδη, με ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, σε δομές αναπήρων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, χωρίς μισθό και ασφαλιστικές εισφορές, έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Η χρεοκοπία της πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας επιχειρείται να συγκαλυφθεί με αστυνομικά μέτρα και πράσινο φως για απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συνάμα πυροδοτεί παραπέρα τον ανορθολογισμό και τον σκοταδισμό των αντι-εμβολιαστών και της άκρας Δεξιάς.

Γινόμαστε μάρτυρες συνεχώς συγκεντρώσεων σε πλατείες, όχι μόνο στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, αλλά και σε άλλες πόλεις. Παίρνει μέρος ένα ετερόκλητο πλήθος από ακροδεξιούς, οπαδούς του Λαγού και του Κασιδιάρη, μακεδονομάχους, ρασοφόρους, παλαιοημερολογίτες, αλλά και κάποιους, που αυτοπροσδιορίζονται σαν αντιεξουσιαστές και οι οποίοι δέχονται βίαιες επιθέσεις από τους φασίστες που δεν τους ανέχονται στις μαζώξεις τους. Τον τόνο δίνουν οι ελληνικές σημαίες, τα λάβαρα, οι σταυροί, ενώ δεν λείπουν και συνθήματα, όπως «Μητσοτάκη κάθαρμα»! Η αστυνομία παρεμβαίνει στον χορό με τόνους χημικά και αντλίες νερού.

Οπωσδήποτε, ο αριθμός των αρνητών του εμβολίου δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των ανεμβολίαστων. Οι τελευταίοι εκφράζουν έμπρακτα τον σκεπτικισμό τους απέναντι σε ένα μέτρο, που αφορά την αυτοδιάθεση του σώματός τους και για την αναγκαιότητα του οποίου η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να τους πείσει. Ίσως κάποιοι να πήραν τοις μετρητοίς την πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι το «φετινό καλοκαίρι θα είναι κανονικό».

Τον σκεπτικισμό, πάντως, τροφοδότησαν πολλοί παράγοντες: η Εκκλησία, η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τόσο την πανδημία, όσο και τα εμβόλια, η επιτροπή των «ειδικών» και ο ρόλος τους ως θεραπαινίδων της εξουσίας, η στάση των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, η δίψα τους για χωρίς όρια κέρδος. Οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις για τους διάφορους τύπους εμβολίων, η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κέντρα εμβολιασμού και γιατρούς, που θα μπορούσαν να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα των ανθρώπων και να πείσουν για την ανάγκη εμβολιασμού. Να διαβεβαιώσουν, για παράδειγμα, ότι το mRNA των εμβολίων δεν αλλοιώνει το DNA του εμβολιασμένου, αφού επιλέγεται μία μόνο συγκεκριμένη πρωτεΐνη του ιού για να δημιουργήσει αντιγονικό ερέθισμα παραγωγής αντισωμάτων και ανοσολογικής μνήμης. Να πληροφορήσουν όσους επικαλούνται το μικρό χρονικό διάστημα παρασκευής των εμβολίων ότι έχει προηγηθεί η προηγούμενη εμπειρία με τους ιούς SARS και MERS και τις σχετικές επιστημονικές έρευνες.

Από όλους αυτούς τους παράγοντες επωφελείται η φασιστική Ακροδεξιά για να ενισχύσει τον σκοταδισμό και τη συνωμοσιολογία, χρησιμοποιώντας συχνά και ένα κίβδηλο “αντι-συστημικό” λόγο, του τύπου της αμερικανικής Alt-Right και του Τραμπ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετώντας την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με τη συνδρομή του κατασταλτικού μηχανισμού, στον οποίο καταφεύγει διαρκώς, διαμορφώνει όλους τους όρους διαχωρισμού του πληθυσμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Όρους κοινωνικού στιγματισμού και κοινωνικών αποκλεισμών όσων δεν υποτάσσονται στα κυβερνητικά θέσφατα. Άλλωστε το είπε καθαρά στο τελευταίο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός: «Οι ελευθερίες είναι μόνο γι’ αυτούς που τις δικαιούνται»(!!!), κατά την κρίση πάντα της εξουσίας, με κριτήριο την υποταγή στις επιταγές της κατά τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Η αντίθεση στον κυβερνητικό αναγκαστικό εμβολιασμό αποκτά πραγματικό νόημα μόνον όταν συνοδεύεται από την καθολικότητα του εμβολιασμού, όπως το έθεσαν οι αγωνιστές νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΙΝΑΠ – αυτοί που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την πανδημία παρόλο το σαμποτάζ σε βάρος του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της Δεξιάς.

Το εμβόλιο σώζει ζωές, αλλά είναι ο λαός που θα σώσει το λαό από τους δυνάστες του.