του Θόδωρου Κουτσουμπού

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά αποφάσισε την από κοινού εκδίκαση της κακουργηματικής δίωξης κατά των Δεβελέκου και Θεοδώρου, δύο πρώην  πρωτοπαλίκαρων του Μιχαλολιάκου, για τη δολοφονική επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα. Συγχρόνως, το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης του Δεβελέκου.

Αρκετοί αλληλέγγυοι στους συντρόφους της Φαβέλας βρίσκονταν από το πρωΐ στα δικαστήρια του Πειραιά, ανάμεσά τους η Μάγδα Φύσσα.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2018, μεσούσης της δίκης της Χ.Α., οι δυο κατηγορούμενοι μαζί με μια αγέλη φασιστών, με λοστούς, στειλιάρια και πυρσούς, επιτέθηκαν στην Φαβέλα, στον Πειραιά, και παρ’ ολίγον να σκοτώσουν την δικηγόρο Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορο της οικογένειας Φύσσα, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά αρκετούς άλλους συντρόφους.

Η αναβολή της δίκης κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δικονομικές ενέργειες από την εισαγγελία, ώστε να δικαστούν από κοινού από το ίδιο δικαστήριο, αφού πρόκειται για την ίδια υπόθεση, τα δύο τότε μέλη της Χ.Α. για 5 κακουργηματικές πράξεις – απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Ο Άκης Θεοδώρου έχει διαφύγει στην Σουηδία αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του. Το παλιό πρωτοπαλίκαρο και οδηγός του Μιχαλολιάκου Σωτήρης Δεβελέκος δήλωσε στο δικαστήριο ότι έχει φύγει από την Χρυσή Αυγή, δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική κι ότι η φυλακή «δεν φαντάζεστε τι μου έχει κοστίσει»…

Ο εκ νέου προσδιορισμός της δίκης θα γίνει από την εισαγγελία με νέα κλήτευση.

Και στα δικαστήρια και κυρίως με την μαζική αντιφασιστική πάλη έξω, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία, ο αγώνας για τη συντριβή του φασισμού και των ταξικών-κοινωνικών δυνάμεων (κεφαλαίου και  κράτους) που τον υποθάλπουν, τον στηρίζουν, τον χρηματοδοτούν και τον προστατεύουν, συνεχίζεται.