Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 5 Δεκέμβρη, 5 μ.μ. και σε εκλογές την Παρασκευή 10, Σαββάτο 11 και Κυριακή 12 Δεκέμβρη προχωρά το σωματείο εργαζομένων στα φροντιστήρια ΣΕΦΚ. 
Στο μεταξύ, το σωματείο ύστερα από μαζική καταστατική Γενική Συνέλευση τον Ιούλιο επέκτεινε την εμβέλειά του, μετασχηματιζόμενο σε κλαδικό σωματείο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Με το νέο καταστατικό ως κλαδικό πλέον, προχωρά στις εκλογές στις 10 -11 – 12 Δεκεμβρίου.
Η εκλογοαπολογιστική ΓΣ και οι εκλογές θα διεξαχθούν στα γραφεία του σωματείου (Ανδρ.Λόντου 6, Εξάρχεια) με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας κατά του κορονοιού SARS-CoV-2. Οι ώρες των διαδικασιών είναι:
Εκλογοαπολογιστική ΓΣ: Κυριακή 5 Δεκέμβρη, 5 μ.μ.
Εκλογές:  Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, 10 π.μ. – 4 μ.μ.
                Σάββατο 11 Δεκέμβρη,      10 π.μ. – 8 μ.μ.
                Κυριακή 12  Δεκέμβρη,      10 π.μ. – 8 μ.μ.

Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι,
Ο φετινός χειμώνας βρίσκει τον κλάδο σε κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη: εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές (την ίδια ώρα που φουντώνει η ακρίβεια στα βασικά είδη), υπερεργασία και παράλογες απαιτήσεις (πλατφόρμες, βαθμολογίες, διαρκείς αξιολογήσεις), μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, εσωτερικοί κανονισμοί, υπερεργασία
για σημειώσεις που όλο πρέπει να συμπληρώνονται, έξτρα παρουσία εκτός μαθήματος κ.α. Η εργασία στα φροντιστήρια πια είναι όχι κουραστική, αλλά εξοντωτική, πολλές φορές δίχως λόγο, στο βωμό του ανταγωνισμού των φροντιστηρίων, αλυσίδων ή σε επίπεδο γειτονιάς.
Στη δημόσια εκπαίδευση, η πλήρης υποταγή στις ανάγκες των αγορών και των κερδών, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι καταγεγραμμένες απαιτήσεις της ΕΕ, προχωρά: 40.000 παιδιά λόγω ΕΒΕ πετάχτηκαν έξω από τα πανεπιστήμια για να γίνουν πελάτες για τα ιδιωτικά κολλέγια. Την ίδια στιγμή, προχωρά η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών (με βάση τις επιτυχίες των μαθητών) που θα οδηγήσει τα σχολεία στην αναζήτηση χορηγών και τους εκπαιδευτικούς στην ανεργία. Ο διευθυντής μετατρέπεται σε μάνατζερ που θα ψάχνει χρηματοδότηση και μαζί σε χωροφύλακα που θα ελέγχει εκπαιδευτικούς και παιδιά. Οι συνεχείς εξετάσεις (διαγνωστικές, τράπεζα θεμάτων κ.α. που ετοιμάζονται), θα μετατρέψουν την εφηβική πραγματικότητα σε κάτεργο, ενώ όλο και περισσότεροι θα εγκαταλείπουν τη μέση εκπαίδευση. Παράλληλα, οι φοιτητές θα αντιμετωπίσουν –εκτός από τις σχολές των δύο ταχυτήτων- την πανεπιστημιακή αστυνομία να τους ελέγχει για το παραμικρό.
Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε στους εργασιακούς χώρους βρίσκει ώθηση και στην πολιτική της κυβέρνησης: καλοκαίρι καταστροφικό οικονομικά, με τις φωτιές να δείχνουν την αδιαφορία της κρατικής μηχανής και της κυβέρνησης, τέταρτο κύμα πανδημίας ήδη από τον Αύγουστο, με τα νοσοκομεία να υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο, νόμος Χατζηδάκη που περιορίζει ασφυκτικά και τα τελευταία συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στο χώρο μας, η πραγματικότητα που μας κληροδοτεί η εποχή των μνημονίων είναι μια «σύμβαση» της ΓΣΕΕ, της τάξης των 7,43 €/διδακτική ώρα (με βάση την τελευταία αναπροσαρμογή). Ο ΣΕΦΚ, το 2016,κατάφερε μέσα από τους αγώνες του να αναγνωριστεί το εκπαιδευτικό ωράριο των 21 ωρών και για τους καθηγητές στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών (Ν.4415/2016), που υποχρεώνει σε ελάχιστη νόμιμη αμοιβή 7,43 €, αμοιβή που οι εργοδότες ούτε αυτή δεν θέλουν να πληρώνουν! Φανταζόμαστε πώς θα ήταν τα πράγματα, εάν δεν υπήρχε ο νόμος και η τυπική αμοιβή ήταν η γενική της ΓΣΕΕ, για 40 ώρες εβδομαδιαία, 4 περίπου ευρώ την ώρα! Θα πλήρωναν ακόμα λιγότερα! Μάλιστα, οι εργοδότες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές του 2017 για να ακυρώσουν το νόμο του 2016, δείχνοντας πόσο σέβοντας τους εργαζόμενους καθηγητές στα φροντιστήριά τους…

Στις συνθήκες αυτές, προχωράμε σε εκλογές, που η πανδημία και η καραντίνα δεν μας επέτρεπε να πραγματοποιήσουμε, του νέου κλαδικού ΣΕΦΚ που περιλαμβάνει χωρίς διακρίσεις όλους τους εργαζομένους στην ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ΙΕΚ κλπ). Γιατί είμαστε πεισμένοι πως ένα ισχυρό σωματείο στο χώρο θα μπορούσε να κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα των συναδέλφων καλύτερη!
Γιατί είμαστε πεισμένοι πως θα μπορούμε να επιτύχουμε νίκες, να διεκδικήσουμε για τον κάθε συνάδελφο και για όλους μαζί – γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξημαζικοποίηση του σωματείου θα μπορούσε να οδηγήσει στην
υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αξιοπρεπείς όρους για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια!

Πιστεύουμε ότι για να αλλάξει η πραγματικότητα όλων μας χρειάζεται:

  • Ένα σωματείο μαζικό, με τους εργαζόμενους να το παρακολουθούν, να το τροφοδοτούν με την πραγματικότητα που βιώνουν, τις διεκδικήσεις τους, τις απόψεις τους.
  • Ένα σωματείο αγωνιστικό, στη στήριξη των συναδέλφων απέναντι στους εργοδότες, στις κινητοποιήσεις τους σε φροντιστήρια που καταπατούν τα δικαιώματα, στις επιθεωρήσεις εργασίας, αγωνιστικό σωματείο συνολικά, απέναντι σε νόμους κάθε κυβέρνησης που πλήττουν τα δικαιώματά μας.
  • Σωματείο αμεσοδημοκρατικό, με διαδικασίες ουσιαστικές, συνελεύσεις και ανοιχτά Δ.Σ., σωματείο που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες του συνάδελφου που θα το πλησιάζει και θα δίνει βήμα στην άποψή του, δεν θα λειτουργεί με βάση την ανάθεση σε ένα «ιερατείο» που «ξέρει».
  • Ένα σωματείο ενωτικό και αλληλέγγυο για όλους τους συναδέλφους, που θα περιορίζει την παραταξιοποίηση, την κομματικοποίηση και τον αρχηγισμό. Που θα προωθεί την ύπαρξη ενός σωματείου του κλάδου, θα συνεργάζεται και θα λαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες με άλλα σωματεία, μέχρι την ενοποίησή τους.

Η ίδια η πραγματικότητα του κλάδου μας οδήγησε στην ανάγκη μετεξέλιξης του σωματείου από σωματείο στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης σε σωματείο κλαδικό (εργαζόμενοι σε Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, ΙΕΚ, Κέντρα Μελέτης Γυμνασίου κ.λπ.), ώστε να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης (και γραμματείς, καθαριστές κ.λπ.) Θεωρούμε ότι, με αυτό τον τρόπο, ενισχύουμε την ενότητα των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους. Οι αρχές που προβάλλουμε (μαζικότητα, αγωνιστικός προσανατολισμός, άμεση δημοκρατία, ενωτική δράση) θεωρούμε ότι πρέπει να αφορούν το σύνολο των σωματείων. Η κατάσταση των εργαζομένων σήμερα που επιβλήθηκε από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες (στο γενικό πλαίσιο της Ε.Ε.) βρήκε το εργατικό κίνημα γραφειοκρατικό και υποταγμένο. Η ανεξαρτησία από τη ΓΣΕΕ και η ανασυγκρότησή του, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, σε αγωνιστική βάση, με ένα κέντρο αγώνα, είναι η λύση ώστε να αντιπαλέψουμε συνολικά τη λογική των «αιώνιων» μνημονίων για τους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις αξιοπρέπειας, στο πλαίσιο της τελευταίας υπογραφείσας Συλλογικής Σύμβασης.Παράλληλα, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την επιβολή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλες τις δομές της Ιδιωτικής εκπαίδευσης, με βάση τις ανάγκες μας και την προσφορά μας στην εκπαίδευση των μαθητών μας.
  • Καμία ώρα αδήλωτη! Να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή/φοροδιαφυγή των εργοδοτών, που παράλληλα μας καταδικάζει να ζούμε χωρίς επίδομα ανεργίας, δώρα, επιδόματα και προοπτική σύνταξης.
  • Υπεράσπιση των θεσμικών όρων του κλάδου, όπως ωρομίσθιο στη 45λεπτη ώρα, πληρωμένη η εργασία εκτός ωραρίου (π.χ. ενημερώσεις, παρουσία σε διαγωνίσματα), πληρωμή αργιών.
  • Μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αναγνώριση του υποχρεωτικού χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.

Προοπτικά, παλεύουμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, που θα μορφώνει ολοκληρωμένα. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο και δωρεάν, που θα απορροφήσει όλους τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Μαζικός κλαδικός ΣΕΦΚ για:
Αυξήσεις στους μισθούς!
Συλλογικές Συμβάσεις!
Δημόσια Δωρεάν Παιδεία!

εκλογοαπολογιστική συνέλευση [Κυριακή 5/12 στις17.00 ]
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΦΚ
στα γραφεία του σωματείου (Ανδρέα Λόντου 6)
Παρασκευή 10/12 10.00 – 16.00
Σάββατο 11/12 10.00 – 20.00
Κυριακή 12/12 10.00 – 20.00

ΣΕΦΚ-ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέλος Ε.Κ.Α & Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ανδρέα Λόντου 6, 106 81 Αθήνα, τηλ. 210 3820537 & 6932414994,
sefk@sefk.gr, www.sefk.gr