ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

Για άλλο ένα χρόνο, οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα των εθνικών οδών της χώρας. Νίκαια, Κομοτηνή, στην Ημαθία, Αχαΐα κ.λπ.

Οι αγρότες αντιστέκονται στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων-  ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Λένε «όχι” στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, στους πλειστηριασμούς σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Ζητάνε επίσης διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.  Απαιτούν, τέλος, μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να υποβιβάσει τη σημασία αυτών των κινητοποιήσεων -όταν δεν τις καταστέλλει βίαια- οι τελευταίες δεν μπορούν να θεωρηθούν «εθιμοτυπικές». Αναμφισβήτητα το νέο στοιχείο είναι η απειλή κατασχέσεων που έρχεται στο κατόπι της φοροληστείας την οποία έχουν υποστεί και οι αγρότες και προπαντός της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή τη ληστεία.

Η αύξηση των φόρων και των εισφορών σε 500.000 απασχολούμενους στην ύπαιθρο (150.000 εξ αυτών είναι ιδιοκτήτες) επιδεινώνει την ήδη άθλια οικονομική κατάσταση  :
Το εισόδημα των αγροτών είχε μειωθεί κατά 10% περίπου στο διάστημα 2009-11. Και αυτό λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων, των μαζικών εισαγωγών φθηνότερων, σε σχέση με τα ελληνικά, αγροτικών προϊόντων από γειτονικές και μη χώρες αλλά και της συνολικά μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης που φέρνει η μνημονιακή λιτότητα.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές εισαγόμενων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αγροτική παραγωγή έχουν αυξηθεί κατά 30-35% (σε πετρέλαιο, ζωοτροφές, λιπάσματα) κάνοντας πολύ δαπανηρή την παραγωγή. Και αυτό κυρίως λόγω της φούσκας που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών μετά τη στροφή των επενδυτών σε σίγουρες χρηματιστηριακές αξίες μετά τα αλλεπάλληλα κραχ της τελευταίας δεκαετίας. Ειδικά αυτή η εξέλιξη εξανεμίζει τα όποια κέρδη αποκομίζουν ορισμένοι αγρότες από την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη.
Παράλληλα η ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ (Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία) οι οποίες έχουν πολύ φθηνότερους μισθούς από ό,τι η Ελλάδα, έχει εκτοπίσει τη χώρα από τον ευρωπαϊκό αγροτο – κτηνοτροφικό χάρτη.

Δ.Κ.