του Ερνέστο Αγγελή

Μόνο λίγες μέρες από την πολύνεκρη έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι του Βηρυτού και την καταστροφή μεγάλου μέρους της πόλης, εκατοντάδες χιλιάδες λαού στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και εκατομμύρια σε όλη τη χώρα, βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας τιμωρία των πολιτικών και των άμεσα υπηρεσιακών υπαίτιων. Απαιτούν τιμωρία για την φονική έκρηξη και παλεύουν για την ανατροπή της κυβέρνησης αλλά και όλου του εκφυλισμένου αστικού καθεστώτος.

Στη διαδήλωση στη Βηρυτό το μεσημέρι του Σαββάτου 8/8, έγινε μάχη μπροστά από το κτήριο της Βουλής, με τους διαδηλωτές να επιχειρούν να εισβάλουν μέσα. Η αστυνομία με τόνους ασφυξιογόνα χημικά αέρια, αλλά και πλαστικές και κανονικές σφαίρες, απώθησε τους διαδηλωτές, οδηγώντας σε εκατοντάδες τραυματίες. Όλη η Βηρυτός έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με την αστυνομία και με τον στρατό καθώς η Κυβέρνηση έδωσε εντολή για την παρέμβασή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το στρατηγικής σημασίας για την Κυβέρνηση, αλλά και για όλη τη χώρα, Υπουργείο Εξωτερικών, καταλήφθηκε για τουλάχιστον τρεις ώρες και ανακηρύχθηκε από τους διαδηλωτές «Στρατηγείο της Επανάστασης». «Μένουμε εδώ. Καλούμε τον Λιβανέζικο λαό να καταλάβει όλα τα υπουργεία», έλεγε διαδηλωτής στο μεγάφωνο. Για την εκκένωσή του, διατάχθηκε η επέμβαση σώματος του στρατού που την πραγματοποίησε. Το Υπουργείο Οικονομικών επίσης καταλήφθηκε από διαδηλωτές.

Κατάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου από διαδηλωτές, το Σάββατο 08/08/2020.

Ο Λίβανος, χρεοκοπώντας το 2019 μέσα στη δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, με τεράστια ανεργία στη νεολαία, από το τέλος του 2019 μπήκε στο δρόμο της επανάστασης που συγκλονίζει το Ιράκ, το Σουδάν, την Αλγερία και την Χιλή. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ, που χάρη σε αυτές πραγματοποιήθηκε η ήττα του Ισραήλ στον πόλεμο του 2006, έχουν σταθεί εχθρικές στην επαναστατική εξέγερση των Λιβανέζων εργατών και της νεολαίας λειτουργώντας ως παράγοντας αναζήτησης διεξόδου στην αδιέξοδη οικονομική και πολιτική κρίση της αστικής τάξης και στηρίζοντας στις αρχές του 2020 την κυβέρνηση των «τεχνοκρατών» που διόρισε ο εγκάθετος του γαλλικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ πρόεδρος Αούν. Η φτωχολογιά και η νεολαία του Λιβάνου απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης του Χασάν Ντιάμπ, ο οποίος τώρα προκηρύσσει έκτακτες εκλογές.

Η πανδημία που χτύπησε το Λίβανο μέσα στην οικονομική-πολιτική κρίση του καπιταλιστικού του καθεστώτος, με το σύστημα υγείας σε κατάρρευση και τους γιατρούς να παλεύουν με τον Covid-19 απλήρωτοι για μήνες, έμοιαζε να έχει οδηγήσει την επανάσταση στην υποχώρηση. Ωστόσο, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού αναζωπύρωσε όλες τις εντάσεις και τα πάθη που έκαιγαν και τώρα δεν υπάρχει επιστροφή.

Η επανάσταση στο Λίβανο είναι δική μας υπόθεση, των εργατών και της νεολαίας διεθνώς, και να παλέψουμε να γίνει διαρκής και να νικήσει, ανατρέποντας τον παρακμασμένο καπιταλισμό, οδηγώντας τους εργάτες στην εξουσία και ανοίγοντας τον δρόμο στον ελευθεριακό κομμουνισμό.