Θόδωρος Κουτσουμπός

Στο πρώτο μεγάλο διεθνές event μετά(;) την πανδημία του κορονοϊού, στο φεστιβάλ της Βενετίας, υποψήφια για το Χρυσό Λέοντα είναι η ταινία «Μις Μαρξ», όπου η Ρόμολα Γκαράι υποδύεται την πνευματώδη κόρη του Καρλ Μαρξ, του φιλόσοφου, μαχητή και ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου. Σημάδια των καιρών, θα πείτε…

Το «Μις Μαρξ» είναι μία από τις δεκαέξι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος. Η Romola Garai («Εξιλέωση», «Suffragette») παίζει τη νεότερη κόρη του Μαρξ, Ελεανόρα, μια πνευματώδη ελεύθερη γυναίκα, μαχητική φεμινίστρια και σοσιαλίστρια που συμμετέχει στις μάχες των εργαζομένων, παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση της παιδικής εργασίας. Η ταινία περιγράφει επίσης την τραγική της σχέση με τον Edward Aveling (Patrick Kennedy), τον οποίο συναντά το 1883 – τη χρονιά που ο Μαρξ θα πεθάνει.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Susanna Nicchiarelli («Nico, 1988», «Cosmonaut»). Το φιλμ ήδη πριν πάει στο φεστιβάλ της Βενετίας (2 – 12 Σεπτεμβρίου) εξασφάλισε συμβόλαια για την προβολή του από την DDDreams στην Κίνα και την B-Team στην Ισπανία. Στην Ιταλία η ιταλο-βελγική συμπαραγωγή έχει ως διανομέα τη RAI Cinema.

Εκτός από την Romola Garai , το καστ περιλαμβάνει τους Patrick Kennedy, Felicity Montagu, Oliver Chris, Emma Cunniffe, John Gordon Sinclair, Karina Fernandez, David Kirk Traylor, Marco Quaglia, Barney White, George Arrendell, Georgina Sadler και Freddy Drabble.

  • Στις ειδικές προβολές τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου ανοίγουν το πρόγραμμα των Οριζόντων και διαγωνίζονται για τα βραβεία του τμήματος. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ταινία ανοίγει κάποιο από τα επίσημα προγράμματα της Μόστρα.