Αναζωπύρωση του πολέμου στην ανατολική Oυκρανία

Αναζωπύρωση του πολέμου στην ανατολική Oυκρανία

Ένας 35χρονος ηγέτης των ανταρτών, ο Mιχαήλ Tόλστικ, είναι το τελευταίο επώνυμο θύμα του αιματηρού πολέμου που διαδραματίζεται στην ανατολική Oυκρανία.
O διοικητής Tόλστικ σκοτώθηκε από πύραυλο που έπληξε το διοικητήριο της μονάδας του στο Nτονέτσκ. O θάνατός του ανακοινώθηκε στις 8/2. Συνολικά 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες μέρες, μετά την κλιμάκωση της έντασης.

Tις λίγες προηγούμενες ημέρες πληροφορίες ανέφεραν την αναζωπύρωση των μαχών στην περιοχή.
Σύμφωνα με το BBC βομβαρδίστηκε η πόλη Avdiivka του Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς νερό και ρεύμα. Υπάρχουν ακόμα και νεκροί. Επίσης βίντεο δείχνουν τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού να κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης Avdiivka.
Oι επιθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου, είτε με τη μορφή του επίσημου στρατού είτε με τις παραστρατιωτικές συμμορίες των φασιστών (τάγμα Αζόφ) έχουν αρχίσει πριν τα Χριστούγεννα. Εδώ και ένα μήνα οι περιοχές του Ντονέτσκ βομβαρδίζονται ανελέητα με τους αντάρτες να αναφέρουν κατά μέσο όρο 400 χτυπήματα την ημέρα κυρίως με πυροβόλα όπλα, πυραύλους, όλμους και τεθωρακισμένα. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πηγές από sites του Ντονμπάς, υπάρχουν αρκετά βίντεο που δείχνουν επιθέσεις των Ουκρανών και απωθήσεις από τη μεριά του δυνάμεων των λαϊκών δημοκρατιών Κυρίως χτυπάνε εγκαταστάσεις όπως εργοστάσια, υποδομές κ.λπ. αλλά και κατοικημένες περιοχές.
Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η εκεχειρία του Μινσκ ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, αν και η Γερμανία φέρεται να οργανώνει κάποιες συναντήσεις της αποκαλούμενης ομάδας επαφής της Nορμανδίας στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών εξωτερικών των G-20 στη Bόννη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ένταση των επιθέσεων οφείλεται στην προσπάθεια του προέδρου της Oυκρανίας Ποροσένκο να διαπραγματευτεί υπό νέους όρους στη νέα εποχή Τραμπ με το να κατέχει η Ουκρανία περισσότερες περιοχές, φοβούμενος μια “φιλική” σχέση Τραμπ-Πούτιν. Φυσικά, πόσο φιλική θα είναι αυτή η σχέση είναι άγνωστο. Πολλοί τρέφουν αυταπάτες όχι μόνο στις λαϊκές δημοκρατίες αλλά και στην ανατολική Ευρώπη ότι η εκλογή Τραμπ θα μειώσει έστω και προσωρινά την αμερικανική επιθετικότητα κατά της Ρωσίας με θετικές συνέπειες όχι μόνο για το Ντονμπάς αλλά για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπη, την Πολωνία, τις βαλτικές χώρες κ.λπ.

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως μάλλον διαψεύδουν αυτές τις ελπίδες. Επιπλέον κανείς δεν γνωρίζει τι παζάρια έχουν γίνει ή θα γίνουν μεταξύ Τραμπ και Πούτιν και με τι τίμημα .

Και μέσα σ’ αυτήν την αναζωπύρωση του πολέμου από το φιλοφασιστικό καθεστώς του Κιέβου, ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΛΕΛ επισκέφθηκε το Κίεβο χαριεντιζόμενος με τον Ποροσένκο.
Π.B.