Άνοδος της ταξικής αριστεράς στο σύλλογο εκπαιδευτικών Ηράκλειου Κρήτης

 

1.877 εργαζόμενοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, ψήφισαν στις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», την Τρίτη 23 Μάη.

Οι εκλογές στον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας με πάνω από 2000 εργαζόμενους, έγιναν μερικές μέρες μετά την ψήφιση από την Κυβέρνηση του «συμπληρωματικού μνημονίου»,  εκλέγοντας το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τους 19 αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση της ΔΟΕ.

Η συμμετοχή στις εκλογές του 2017 παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο του 2015. Οι δύο που χάνουν σε ψήφους και έδρες είναι η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών («ανεξάρτητοι», διάσπαση της ΠΑΣΚ), η οποία χάνει μία έδρα παρότι παραμένει στην πρώτη θέση, με 827 ψήφους. Κυρίως όμως, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Εκπαιδευτικοί» πέφτουν στις 256 ψήφους (πτώση δεκάδων ψήφων) και χάνουν μία έδρα. Άνοδο σημειώνει η ΠΑΣΚ (Αγώνας), που δεν ξεπερνά βέβαια τις 276 ψήφους. Στο νέο Δ.Σ θα εκπροσωπείται με μία έδρα η παράταξη του ΠΑΜΕ (Αγωνιστική Συσπείρωση) που έλαβε 208 ψήφους και έβγαλε δύο αντιπροσώπους για τη ΔΟΕ. H παράταξη Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση, ανέβηκε κατά 30 ψήφους στις 178 ψήφους, παίρνοντας για πρώτη φορά μία έδρα και εκλέγοντας δύο αντιπροσώπους στη ΔΟΕ (Νίκος Ζαμπουλάκης/ΝΑΡ -122 σταυρούς, Ερνέστος Αγγελής/ΕΕΚ -31 σταυρούς).

Μεγάλο είναι το ζήτημα της ανεργίας και στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ τρομαχτικές είναι οι ελλείψεις στις υποδομές  ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία. Εκρηκτική ήταν φέτος η κατάσταση στην ειδική αγωγή (καταργήσεις τμημάτων ένταξης και προσωπικού παράλληλης στήριξης). Στο πλαίσιο της εφαρμογής του 4ου Μνημονίου (φορολοηστεία, περικοπές δαπανών) όλα τα προβλήματα θα επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια. Ένα πρόγραμμα επαναστατικής απάντησης στην καπιταλιστική κρίση και ένα αντίστοιχο σχέδιο δράσης των εργαζόμενων και ανέργων στην εκπαίδευση με όλη την εργατική τάξη, ανεξάρτητα από τους γραφειοκράτες, είναι απαραίτητο όσο ποτέ. Να παλέψουμε για τη Γενική Πολιτική Απεργία  Διαρκείας και την ανατροπή της Κυβέρνησης από τα κάτω και τ’ αριστερά,  για να ανοίξει ο δρόμος στην εργατική εξουσία, για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση της Παιδείας και   της κοινωνίας. 

              Ε. Αγγ.