Η Κιάρα Φίλιπς συνδιαλέγεται με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και το κοινό

 

Μετά το εν εξελίξει έργο του Μάικλ Λάντι στην Διπλάρειο Σχολή μία ακόμη καλλιτεχνική εργασία της Κιάρα Φίλιπς, με την ίδια λογική παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς μέχρι τις 4 Ιουνίου 2017,  στο πλαίσιο της σειράς που επιμελείται η Πωλίνα Κοσμαδάκη «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη».

Η σειρά αυτή ξεκίνησε το 2011 σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο με σκοπό τη δημιουργία έργων για «ειδικό χώρο» από Έλληνες και Βρετανούς καλλιτέχνες που ερευνούν τις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Αυτή η έκθεση είναι η Πέμπτη και φέρει τον τίτλο «Το δικό σας και το δικό μου είναι δικό μας»

Η καλλιτέχνις επέλεξε να παρουσιάσει με ένα πρωτότυπο τρόπο την έρευνά της στο υλικό των φωτογραφικών αρχείων. Μετέτρεψε το χώρο του μουσείου  σε τόπο συνεχούς διερεύνησης, συζήτησης, συλλογικής παραγωγής και παρουσίασηςΣτο «Εργαστήριο» (2010-) η Φίλιπς  δουλεύει κυρίως με διάφορες πρακτικές εκτύπωσης ενώ συχνά εντάσσει και φωτογραφίες από την προσωπική της συλλογή στο έργο της. Εικόνες γυναικών εν ώρα εργασίας σε τόπους εκπαίδευσης αποτελούν επαναλαμβανόμενα θέματα που προσεγγίζει, όπως και οι φωτογραφίες χρηστικών αντικειμένων από την καθημερινότητά της. Η έρευνά της στο συνεκτικό φωτογρααφικό αρχείο της Nelly’s, την παρακίνησε να επανεξετάσει το δικό της αρχείο και να επικεντρωθεί στις φωτογραφίες που τράβηξε στη Νέα Υόρκη λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και τις αρχές του 2002.

Στην συγκεκριμένη εκδοχή του έργου της στήνει ένα προσωρινό σκοτεινό θάλαμο όπου προσκαλεί τους καλλιτέχνες Μαργαρίτα Μυρογιάννη και Αντωνάκη Χριστοδούλου,  φωτογράφους του Φωτογραφικού

Κύκλου, τους εργαζόμενους του μουσείου αλλά και παιδιά να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση του υλικού των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μέρος των προσωπικών φωτογραφικών συλλογών τους, ενώ το κοινό που επισκέπτεται την έκθεση θα μπορεί να βλέπει το καλλιτέχνη που εργάζεται μόνος του ή με άλλους.

Οι φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από το μουσείο μαζί με αυτές τις προσωπικές των συμμετεχόντων  θα παρουσιάζονται στο χώρο μιας έκθεσης που συνεχώς θα εμπλουτίζεται και θα αλλάζει.

Η συμμετοχή στο έργο και την έκθεση είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα για τον κάθε επισκέπτη της έκθεσης αλλά και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη.