ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΕΚ

Παρά το χαρακτήρα εξπρές που έδωσε τη κυβέρνηση Τσίπρα στις εκλογές της  20ης Σεπτεμβρίου, η εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΕΚ- Ανέντακτοι αγωνιστές και αγωνίστριες, οργάνωσαν  πολλές δεκάδες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλη  τη  χώρα  και σε όλες τις εργατικές συνοικίες  της Αθήνας, του Πειραιά  και της  Θεσσαλονίκης. Σχεδόν παντού, ένα δυναμικό  αγωνιστών και απλού λαού  από 50 έως 150-200 ανθρώπους συμμετείχε  στις συγκεντρώσεις και πολλοί ήταν  εκείνοι που  δεν άκουγαν  απλώς αλλά συμμετείχαν στη συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Σε τουλάχιστον 40 συγκεντρώσεις σύντροφοι από το ΕΕΚ ήταν ομιλητές.

Μαζικότατη υπήρξε η κεντρική  προεκλογική συγκέντρωση, τη Δευτέρα 14/9, στο κεντρικό εκλογικό  περίπτερο, μπροστά στο  κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης επί της   Πανεπιστημίου. Μετά το πέρας των  ομιλιών ακολούθησε μαχητική πορεία διαμαρτυρίας προς το κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο φρουρείτο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μικρά ρεπορτάζ από προεκλογικές συγκεντρώσεις:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ομαλά εξελίχθηκε η προεκλογική περίοδος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με τις δυνάμεις της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ να πραγματοποιούν έναν σημαντικό αριθμό παρεμβάσεων και συζητήσεων σε όλη την έκταση του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και σε περιφερειακούς δήμους. Τα ψηφοδέλτια της συνεργασίας για την Α’ και Β’ εκλογικές περιφέρειες Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 11/9 σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ και από εκεί και πέρα ακολούθησε σειρά εκδηλώσεων σε γειτονιές της πόλης όπως Χαριλάου (11/9), Αμπελόκηπους (13/9), Εύοσμο (15/9) με αρκετά θετική ανταπόκριση. Την πλευρά του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος εκπροσώπησαν οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού Β. Τζαχρήστας, Γ. Τσιομάλου και Π. Κλακάλας.  Η προεκλογική εκστρατεία κορυφώθηκε την Πέμπτη 17/9 με την μεγάλη κεντρική προεκλογική εκδήλωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην οποία παραβρέθηκαν εκατοντάδες αγωνιστές ενώ στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι οικονομικής ενίσχυσης στο Στέκι της νΚΑ στην Θεολογική του ΑΠΘ. Παράλληλα καθημερινή παρέμβαση υπήρχε και στα δύο εκλογικά περίπτερα της συνεργασίας στην Ερμού και στην Πλατεία Ναυαρίνου.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΣΥΑ-ΕΕΚ παρουσίασε μικρή άνοδο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αθροιστικά αποτελέσματα του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα στην Α’ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 2546 ψήφους που αντιστοιχεί στο 0.86% επί του συνόλου των ψήφων και στην Β’ 1148 και 0.63%. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν σχεδόν ανάλογα με αυτά της επικράτειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και στις δύο περιφέρειες, την ΝΔ δεύτερη και την Χ.Α. τρίτη με ποσοστά άνω του μέσου όρου της, ιδιαίτερα στην Β’ Θεσσαλονίκης (8,44%). Στα αξιοσημείωτα των εκλογών η τέταρτη θέση του Βασίλη Λεβέντη με 6.77% και 6.01% σε Ά και σε Β αντίστοιχα.

ΠΑΤΡΑ

Με τη συμμετοχή πλήθους αγωνιστών και αγωνιστριών πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ και ανενταχτων αγωνιστων/ριων της αριστεράς στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα, την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη.

Η συγκέντρωση αποτέλεσε την κορύφωση των πολλών και ποικίλων παρεμβάσεων, που πραγματοποιήσαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΕΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτήν την σύντομη προεκλογική περίοδο. Επιτυχημένες ήταν όλες οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δήμο, τις εφορίες και  άλλους εργασιακούς χώρους, μέχρι τις γειτονιές και άλλες περιοχές εκτός της Πάτρας, όπως το Αίγιο, τα Καλάβρυτα και η Κάτω Αχαΐα. Σημαντικό σημείο αποτέλεσε και η δημόσια στήριξη με κείμενα, της εκλογικής συνεργασίας, από εκατοντάδες νέους και εργαζόμενους της Πάτρα.

Από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκε κόσμος που προπαγάνδιζε και ενημέρωνε για την επικείμενη συγκέντρωση τους περαστικούς καθώς και για τις θέσεις της εκλογικής συνεργασίας. Κυρίαρχο ήταν το στίγμα των νέων της πόλης που παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ κατά την διάρκεια των ομιλιών οι παρεβρισκόμενοι έφτασαν τους 200.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του σ. Γιάννη Αγγελόπουλου μέλους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  που αναφέρθηκε στο κοινό πρόγραμμα που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά αστικά κόμματα, την εφαρμογή του μνημονίου. Ο σύντροφος τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν οι πρόσφυγες, και εξήγησε το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο σύντροφος Σάββας Μιχαήλ εκ μέρους του ΕΕΚ, που στάθηκε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ανέφερθηκε στην δεδομένη αποτυχία εφαρμογής του νέου μνημονίου, την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από στην επιδείνωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ο σύντροφος έκλεισε με την ανάγκη “της επαναστατικής ανατροπής αυτού του συστήματος, πριν μας θάψει στα συντρίμια του”.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο σ. Τάκης Τσίτσος εκ μέρους του ΝΑΡ και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο σύντροφος εξέθεσε το πρόγραμμα της εκλογικής συνεργασίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη προετοιμασίας του εργατικού κινήματος απέναντι στο μνημόνιο την επομένη των εκλογών.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον παλμό των συνθημάτων και δίνοντας ραντεβού την επόμενη μέρα στην διαδήλωση για τα 2 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φυσσα, από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Ε.Ισ

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΕΚ – Ανένταχτοι/ες αγωνιστές/ριες της Αριστεράς την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Κώστας Γούσης, Τάσος Αναστασιάδης και Παντελής Παναγιωτακόπουλος εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Κατερίνα Μάτσα εκ μέρους του ΕΕΚ. Κοινός τόπος όλων ήταν η αναγκαιότητα ενός μετώπου κοινής δράσης και διαλόγου της επαναστατικής Αριστεράς ως βασική προϋπόθεση για την πάλη ενάντια στο 3ο Μνημόνιο που έχουμε μπροστά μας. Επίσης τονίστηκε ότι απέναντι στο δρόμο της λιτότητας, της ανεργίας, των Μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής που επιβάλλει η ΕΕ και οι ντόπιοι συνεργάτες της υπάρχει ένας άλλος δρόμος, αυτός της κοινωνικής επανάστασης ενάντια στον χρεοκοπημένο καπιταλισμό.

Την συγκέντρωση παρακολούθησαν πάνω από εκατό σύντροφοι και φίλοι οι οποίοι μετά το τέλος των ομιλιών παρέμειναν στο εκλογικό περίπτερο της συνεργασίας για περισσότερη συζήτηση πάνω στα ζητήματα που έβαλαν οι ομιλητές.

Ηλ. Α.ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Δυο προεκλογικές συγκεντρώσεις διοργάνωσαν οι τοπικές οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΕΚ στα Πετράλωνα 
Η πρώτη έγινε την Πέμπτη 10/9 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στα Κάτω Πετράλωνα με ομιλητές τον σ. Γιάννη Αγγέλη από την πλευρά του ΕΕΚ, τον σ. Γιάννη Σηφακάκη από το ΣΕΚ και την σ. Ελένη Τριανταφυλλοπούλου από το ΝΑΡ.

Η δεύτερη προεκλογική συγκέντρωση έγινε την Κυριακή 13/9 στην πλατεία Μερκούρη, στα Άνω Πετράλωνα, όπου μίλησαν σύντροφοι από τα αντίστοιχα έντυπα των πολιτικών συλλογικοτήτων: η σ. Μαρία Στύλλου (περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω), ο σ. Γιάννης Ελαφρός (εφημερίδα Πριν) και ο σ. Θόδωρος Κουτσουμπός (εφημερίδα Νέα Προοπτική).

Στις ομιλίες τους οι σύντροφοι παρουσίασαν τις βασικές γραμμές ενός προγράμματος διεξόδου από τον καπιταλισμό και την κρίση του. Οι τοποθετήσεις των συντρόφων του ΕΕΚ επικεντρώνονταν στον διεθνιστικό και προλεταριακό χαρακτήρα της επαναστατικής διεξόδου ως της μόνης εφικτής απάντησης στην παρούσα κρίση.

Η συμμετοχή και στις δυο συγκεντρώσεις ήταν ελπιδοφόρα, αποδεικνύοντας πως η εργατική τάξη κι ο φτωχός λαός έχουν ορθάνοιχτες κεραίες, ζητάν να ακούσουν αλλά και να ακουστούν. Οι συγκεντρώσεις προπαγανδίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν σε συντροφικό κλίμα, έχοντας διαρκώς στο νου μας πως οι εκλογές αποτελούν μια θολή φωτογραφία της καθημερινής ταξικής μας πάλης.

Η επόμενη μέρα καθιστά και στα Πετράλωνα, αναγκαία την κοινή δράση και το χτίσιμο ενιαίου ταξικού μετώπου με όλους τους αριστερούς κι αναρχικούς αγωνιστές της περιοχής. Πάνω απ’ όλα καθιστά αναγκαίο το χτίσιμο δεσμών επαναστατικής πάλης με τα Πετράλωνα της εργατιάς: των μεταναστών που όταν δεν πνίγονται στο Αιγαίο ζουν στα πλημμυρισμένα από τη βροχή υπόγεια, των αφανών ανέργων και των κατάκοπων εργαζόμενων.

Η στράτευση των 46 χιλιάδων ανθρώπων που στήριξαν το επαναστατικό αριστερό ψηφοδέλτιο της εκλογικής μας συνεργασίας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί κομμάτι αυτής της επόμενης μέρας.

αΝαστΑΣία

ΣΕΡΡΕΣ

Παρεμβάσεις όμως υπήρξαν και στην πόλη των Σερρών. Την Κυριακή 13/9 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Έλενα στο κέντρο της πόλης προεκλογική εκδήλωση με τίτλο: “Το εκλογικό διακύβευμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ έξω από ευρωμονόδρομους και αυταπάτες” και ομιλητές τους υποψηφίους στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Σπύρο Μαρκέτο και Βάιο Τζαχρήστα. Στην εκδήλωση, την οποία ακολούθησε πλούσια συζήτηση, παραβρέθηκαν δεκάδες αγωνιστές και υποστηριχτές ενώ τον λόγο πήραν και οι τρείς υποψήφιοι του συνδυασμού στο νομό. Την τρίτη 15/9 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην πλατεία Κρονίου όπου διανεμήθηκε εκλογικό υλικό, ενώ ακολούθησε μουσική εκδήλωση. Στα μελανά σημεία της περιόδου καταγράφεται ο βανδαλισμός των γραφείων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Σέρρες, από φασίστες που έγραψαν συνθήματα και μάλιστα ανήμερα της επετείου των δύο χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο συνδυασμός στο νομό Σερρών κατέλαβε 632 ψήφους και 0,57%.