Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό που έλαβε χώρα την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη στο Πολυτεχνείο (κτήριο Γκίνη) με προσκεκλημένη την Παλαιστίνια αγωνίστρια Λίνα Χαντάμπ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Mπιρ Zέιτ.
Η Λίνα στο πρώτο σκέλος της ομιλίας της μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη με τη διαρκή παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, τα συνεχή τσέκ πόιντ στα σύνορα, τις διακοπές στην υδροδότηση κ.τ.λ.
Στη συνέχεια έκανε μια εκτενή ανάλυση στο προσφυγικό ζήτημα της περιοχής και καυτηρίασε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) – το ποσό έφτανε περίπου τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Tο μέτρο αυτό του Tραμπ έρχεται ένα χρόνο μόλις μετά την μονομερή αναγνώριση -Δεκέμβρης 2017- από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
H παλαιστίνια αγωνίστρια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις «πορείες της επιστροφής» στη Γάζα που σαν κύριο στόχο έχουν την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μην επετεύχθη ο στόχος τους, κατάφεραν ωστόσο να ξανακάνουν το Παλαιστινιακό ζήτημα, πρωταρχικής σημασίας θέμα στην παγκόσμια ατζέντα».
Στη συνέχεια η ομιλήτρια εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστών συμμάχων τους το Ισραήλ, τη δεδομένη χρονική περίοδο, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ευρύτερη περιοχή.
Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσίαζε και το τελευταίο σκέλος της εισήγησης της Χαντάμπ όπου μίλησε για την σύλληψή της και τις συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές στα μπουντρούμια του σιωνιστικού κράτους. Ατελείωτο ξύλο από τις πρώτες κιόλας στιγμές σύλληψης, φραστικοί εξευτελισμοί, διανυκτέρευση δεμένη και ολόγυμνη σε ένα υγρό κελί Δεκέμβρη μήνα, πολύμηνη προφυλάκιση μέχρι τη δίκη, κατηγορίες ανυπόστατες και ψευδείς, στηριζόμενες σε «μαρτυρίες» ισραηλινών αστυνομικών και φαντάρων ήταν μερικά μόνο από αυτά που ένιωσε στο πετσί της η νεαρή φοιτήτρια Λίνα Xαντάμπ. Ωστόσο, όπως είπε, οι δικές της εμπειρίες είναι ελάχιστες σε σχέση μ’ αυτά που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν άλλοι κρατούμενοι που εκτίουν ποινές για «βαρύτερα» αδικήματα. Βιασμοί, εικονικές εκτελέσεις, ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χώροι υγιεινής πολύ χαμηλού επιπέδου, κελιά χωρίς παράθυρα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη την ίδια ώρα που γίνεται προσπάθεια από το κράτος του Ισραήλ να θέσει εν ισχύ νομοθεσία που θα επιτρέπει την εκτέλεση κρατουμένων.
Kλείνοντας την ομιλία της η Λίνα Χαντάμπ με ξεκάθαρο τόνο είπε ότι το ηθικό των Παλαιστινίων αγωνιστών δεν κάμπτεται όσα βασανιστήρια κι αν δεχτούν από τους δεσμοφύλακές τους, ενώ τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων που ενισχύουν τον αγώνα τους και βοηθούν σε περαιτέρω ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο του Παλαιστινιακού ζητήματος.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήματα προς τη Λίνα. Τέθηκε μάλιστα ως ερώτημα και το ζήτημα του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στη Ραμάλα. Το ΕΕΚ που μετέχει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, χαιρέτησε την εκδήλωση εκδηλώνοντας έτσι για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Χαλβατζης Αλέξης