4 ΓΕΝΙΕΣ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

4 ΓΕΝΙΕΣ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016. Είκοσι πέντε χιλιάδες πρόσφυγες, είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ύστερα από το κλείσιμο των συνόρων της Μακεδονίας, που μαζί με τις άλλες βαλκανικές χώρες, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, έχει συνταχθεί με την Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Στα νησιά τα hotspots ασφυκτιούν. Τα στρατόπεδα εγκλεισμού  ή μετεγκατάστασης (relocation camps) σε Σχιστό και Διαβατά είναι ασφυκτικά γεμάτα. Με μια κίνηση χρονοκαθυστέρησης, για να μην ξεφύγει ο αστυνομικός έλεγχος στην Ειδομένη, η κυβέρνηση Τσίπρα, αποφάσισε να εμποδίζει τα πούλμαν να φθάνουν μέχρι την Ειδομένη. Εκατοντάδες πρόσφυγες, έχουν μείνει στο δρόμο. Κι από τη Λαμία, τον Αλμυρό, τα Τέμπη, τα Διαβατά και άλλα μέρη της Ελλάδας, έχουν ξεκινήσει ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων, με τα πόδια, για να φθάσουν στα σύνορα.

Φύγανε απ’ τις πατρίδες τους γιατί στη ζώνη του πολέμου δεν υπάρχει ζωή. Φύγανε για να ξεφύγουν από το θάνατο. Το ταξίδι στην Ευρώπη έχει κινδύνους, γι’ αυτούς, για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Κάποια παιδάκια, κάποιες μανάδες και πατεράδες θα μείνουν για πάντα στο βυθό του Αιγαίου ή σε κάποιο πρόχειρο τάφο με ένδειξη άγνωστος. Αλλά σ’ αυτό το μακρύ και δύσκολο ταξίδι υπάρχει ελπίδα. Πίσω υπάρχει ο προαναγγελθείς θάνατος.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από το λιμάνι του Πειραιά όπου έχουν καταλύσει μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες, η συντριπτική πλειοψηφία Σύριοι και Γεντίζι Ιρακινοί. Όνειρο να φθάσουν στη Γερμανία.

Ακόμη κι αν αύριο δεν τους βρούμε στο λιμάνι, θα βρούμε άλλους, σ’ αυτή τη σκυταλοδρομία ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή. Χρειάζονται κυρίως: πάμπερς για τα παιδιά, υγρά μωρομάντηλα, είδη υγιεινής, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, παπούτσια, όχι βαριά πράγματα, όχι πολλά φαγητά που θα χαλάσουν. Και ένα χαμόγελο.

ΘΚ

 

TEΣΣEPEΣ ΓENIEΣ
(Σύριοι και Iρακινοί Γεζίντι)

1.    Mια ζωή, αγώνας για ζωή. Θα νικήσουμε!

 

2.    H γενιά του αγώνα

 

3.    H γενιά της ελπίδας

 

4.    Tο μέλλον

•    Aλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες!
•    Γκρεμίστε τους φράχτες – Aνοίξτε τα σύνορα. Όχι στην Eυρώπη-Φρούριο!
•    Tσακίστε τους φασίστες και τους ρατσιστές!
•    Oύτε κέντρα κράτησης, ούτε στρατόπεδα εγκλεισμού – ελεύθερη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών!
•    Έξω το NATO και οι πολεμοκάπηλοι!
•    O κύριος εχθρός είναι στη δική μας χώρα!
•    Kάτω οι εθνικισμοί και οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί. Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Παγκόσμια επανάσταση, διεθνισμός!