αλλά η “διεθνής κοινότητα” δεν βλέπει και δεν ακούει

Θόδωρος Κουτσουμπός

Φαίνεται ότι ο κόσμος, ιδίως η αποκαλούμενη διεθνής κοινότητα, έχει πλέον εθιστεί με το δράμα του Παλαιστινιακού λαού. Επί 70 χρόνια πόλεμοι, πογκρόμ, εκτοπισμοί πληθυσμών, δολοφονίες Παλαιστινίων, ηγετών και αθώων αμάχων, μαζική καταστολή, φυλακίσεις και βασανιστήρια, έχουν γίνει κοινοτοπία. Μια κοινοτοπία του κακού. Και κανείς δεν δίνει σημασία πέρα από μερικές διαμαρτυρίες των ίδιων των Παλαιστινίων που δύσκολα θα βρουν δρόμο δημοσιότητας στα βασικά ΜΜΕ…

Αυτές τις μέρες, τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ένα νέο ανθρωποσφαγείο  συντελείται στην Παλαιστίνη. Σχεδόν 270 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη την Παρασκευή 30 Ιουλίου. Οι περισσότεροι τραυματισμοί σημειώθηκαν στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Στη Μπέιτα οι κάτοικοι διαδηλώνουν από τον περασμένο Μάιο διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση ενός εβραϊκού οικισμού στην περιοχή τους. Ισραηλινοί άποικοι άρχισαν να στήνουν τροχόσπιτα και να ανοίγουν δρόμους σε κορυφή λόφου. Είναι μια συνήθης τακτική των ακροδεξιών σιωνιστών Εβραίων να χτίζουν, με την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια του ισραηλινού κράτους (και των ΗΠΑ που μόλις, στο κογκρέσο, ενέκριναν συνέχιση της χρηματοδότησης του Ισραήλ με 3,3 δις δολάρια ετησίως), εποικισμούς και να εκδιώκουν τους γηγενείς Άραβες Παλαιστίνιους κατοίκους. Συνήθως, το κράτος του Ισραήλ αμφισβητεί ή κατάσχει γη των Παλαιστινίων ανοίγοντας το δρόμο στους ακροδεξιούς φανατικούς θρησκευόμενους Εβραίους.

Οι 270 τραυματίες σημειώθηκαν κατά την κηδεία που εξελίχθηκε σε μαζική  διαμαρτυρία των κατοίκων για το θάνατο ενός νέου Παλαιστίνιου 20 χρόνων, την Πέμπτη 29 Ιουλίου.

Ο 20χρονος Shawkat Khalid Awad «υπέκυψε στα τραύματα που έφερε στο κεφάλι και το στομάχι» σύμφωνα με την ανακοίνωση. Εκτελέστηκε με σφαίρες. Μετείχε σε διαμαρτυρία κατοίκων για τη δολοφονία 12χρονου αγοριού την Τετάρτη 28 Ιουλίου στην περιοχή του Μπέιτ Ουμάρ. Οι ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν σφαίρες με ελαστική επίστρωση, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά και κανονικές σφαίρες. Ο 20χρονος έπεσε νεκρός…

Το 12χρονο αγόρι, ο  Mohammed al-Alami, βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του πατέρα του όταν δέχθηκε πυρά στο στήθος από ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Μπέιτ Ομάρ, κοντά στη Χεβρώνα.

«Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 12χρονο Παλαιστίνιο αγόρι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε το συμβάν. Επιφυλάχθηκε. Το αγόρι επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο με τον πατέρα και την αδελφή του στην πόλη Μπέιτ Ομάρ, κοντά στη Χεβρώνα στη νότια Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το δήμαρχο της περιοχής ο πατέρας έκανε στροφή και πάρκαρε σε ένα κατάστημα για να ψωνίσει κάτι που του ζήτησε το παιδί. Οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ. Το αγόρι δέχθηκε τις σφαίρες στο στήθος και υπέκυψε αρκετές ώρες αργότερα στο κοντινό νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί. Ο πατέρας και το κορίτσι δεν τραυματίστηκαν…

«Δεν υπήρχαν ταραχές στην περιοχή τη στιγμή του περιστατικού», ανέφεραν κάτοικοι.

Την Τρίτη 27 Ιουλίου, το βράδυ, ένας 41χρονος Παλαιστίνιος, ο Σάντι Όμαρ Λότφι Σαλίμ, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών επίσης κοντά στο χωριό Μπέιτα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος έφηβος που είχε τραυματιστεί μια μέρα πριν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο ισραηλινός στρατός κατοχής δεν είχε να αντιμετωπίσει ένοπλους Παλαιστίνιους. Είχε να αντιμετωπίσει μαζικές διαμαρτυρίες άοπλων ανθρώπων για τους εποικισμούς όπως στη Μπέιτα, στο Sheikh Jarrah και σε άλλα μέρη, διαμαρτυρίες για τις δολοφονίες και την βία. Αυτές τις μαζικές διαμαρτυρίες  το σιωνιστικό κράτος, είτε με κυβέρνηση του ακροδεξιού Μπένετ τώρα, είτε με κυβέρνηση του επίσης δεξιού και διεφθαρμένου Νετανιάχου, τις αντιμετωπίζει με άμετρη στρατιωτική βία – βία που συχνά συνδυάζεται με την δολοφονική βία των ένοπλων ακροδεξιών παρακρατικών (παρα)θρησκευτικών εβραϊκών οργανώσεων. Αναφερόμενη στα τωρινά επεισόδια με τους εκατοντάδες τραυματίες και αρκετούς νεκρούς η ισραηλινή κυβέρνηση δικαιολογήθηκε ότι περίπου 150 Παλαιστίνιοι εκτόξευαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά. Αυτό έδωσε το έναυσμα στο στρατό να απαντήσει, «με μέσα διάλυσης» του πλήθους, κατά δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης. Αυτό μεταφράστηκε σε ρίψεις τεράστιων ποσοτήτων δακρυγόνων και ασφυξιογόνων αερίων και πυρά στο ψαχνό. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες λιποθύμησαν από την εισπνοή δακρυγόνων. Περίπου 50 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και επτά από αληθινές σφαίρες, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις της, είναι άμεσα συνένοχες με τις ισραηλινές κυβερνήσεις και το στρατό κατοχής του Ισραήλ για το έγκλημα που συντελείται στην κατεχόμενη Παλαιστίνη σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Όπως στη δεκαετία του 1930 και στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έκαναν ότι δεν βλέπουν το έγκλημα κατά του εβραϊκού λαού, την ολοσχερή καταστροφή ενός λαού που δεν ταίριαζε στη ρατσιστική Άρια «αισθητική» των εγκληματιών ναζιστών, έτσι σήμερα κλείνουν τα μάτια στην συστηματική εξολόθρευση του παλαιστινιακού αραβικού λαού. Από κοντά, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα που έχει αναπτύξει «στρατηγική συμμαχία» με το κράτος του Ισραήλ (με τη μεγάλη συμβολή και του κυρίου Τσίπρα). Η εργατική τάξη και οι λαοί, και σε εμάς ο ελληνικός λαός που έχει βιώσει τις συνθήκες της τριπλής φασιστικής κατοχής, πρέπει να φράξει το δρόμο στη δολοφονική καταστολή εμποδίζοντας και ανατρέποντας την κυβέρνηση που ενισχύει την κυβέρνηση των δολοφόνων του Ισραήλ.