του Ερνέστο Αγγελή

Αντιφασιστική συγκέντρωση περίπου 400 διαδηλωτών, προκάλεσε το άθλιο κάλεσμα της φερόμενης ως «επιτροπής κατοίκων» ενάντια στους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτώριας. Από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 15/7 εκατοντάδες διαδηλωτές ανάμεσα στους οποίους και πολλοί πρόσφυγες της περιοχής, ήταν στην πλατεία. 

Περί τις 18:30, τα φασιστοειδή, έχοντας την κάλυψη της αστυνομίας που είχε ήδη φτάσει στον χώρο, κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των εκατοντάδων διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν καταλάβει όλη την πλατεία Βικτώριας κατεβαίνοντας τότε στον δρόμο. Οι διμοιρίες ΜΑΤ, με την κλούβα που είχε έρθει στο σημείο, στάθηκαν εμπόδιο στην κίνηση των διαδηλωτών να απωθήσουν τους φασίστες. Με οργή αλλά και χιούμορ ενάντια στην προκλητική αλλά και γελοία συγχρόνως ομάδα των φασιστών, οι διαδηλωτές φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα, ενάντια στην αστυνομία και για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και αντιμετώπισαν την θρασύδειλη αυτή κίνηση των φασιστοειδών, οι οποίοι έμειναν πίσω από την κλούβα, αντιμέτωποι με την διαδήλωση. 

Ο Χρυσοχουντίδης εντωμεταξύ, είχε ανακοινώσει ότι η αστυνομία θα προστατεύσει «το δικαίωμα» των φασιστών να συγκεντρωθούν. Η κλούβα των ΜΑΤ μπήκε προστατευτικά μπροστά από τους φασίστες, οι οποίοι έλεγαν τα εμετικά τους συνθήματα, κρατούσαν πανό και πλακάτ με ανορθόγραφα γραμμένες λέξεις και έβγαζαν φωτογραφίες των διαδηλωτών. Ανάμεσα στους φασίστες, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 20, ήταν μεταξύ άλλων ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Κασιδιάρης, και ο βολευτής της ΝΔ Μπογδάνος. Η κάλυψη της αστυνομίας με εντολή Χρυσοχουντίδη, έκανε δυνατή αυτή την φαιά μασκαράτα των φασιστών.

Οι διαδηλωτές, κυρίως από τον αναρχικό χώρο, καθώς τα μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ και της ΟΡΜΑ είχαν αποχωρήσει, έμειναν στον δρόμο για αρκετή ώρα, έως ότου η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών για να τους απωθήσουν, οπότε πήγαν στην ΑΣΟΕΕ. Οι φασίστες που είχαν μείνει περιμένοντας αυτήν την επιχείρηση της αστυνομίας, πήγαν τελικά στην πλατεία Βικτωρίας. Σε λίγη ώρα όμως, οι διαδηλωτές γύρισαν ξανά στην πλατεία και μαζί με τους πρόσφυγες την κατέλαβαν ξανά από τους μπάτσους και τους ναζί. Η αστυνομία σύμφωνα με ανακοίνωσή της προχώρησε και σε τρεις συλλήψεις διαδηλωτών.