Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 13:00 η αντιφασιστική πορεία στον Πειραιά (πλ. Κοραή) που καλέστηκε από διάφορες αντιφασιστικές και πολιτικές συλλογικότητες της περιοχής. Συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες σύντροφοι/σες, κάνοντας καθαρό ότι οι φασίστες δεν χωράνε στις γειτονιές που ζουν τα παιδιά των εργατών και των μεταναστών. 

Ακολουθεί το κάλεσμα του κοινωνικού χώρου Pasamontaña:

Το τελευταίο διάστημα οι θαυμαστές του Χίτλερ και των Ναζί προσπαθούν θρασύδειλα να ξαναβγούν στην επιφάνεια. Στον Πειραιά η πιο πρόσφατη αφορμή ήταν η επέτειος των Ιμίων.

Όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, σε συνθήκες κρίσης η πολιτική και οικονομική εξουσία προωθεί και στηρίζει τέτοιες ομάδες και απαιτείται από τον κόσμο των κινημάτων και του αγώνα να μην υποτιμηθούν σε καμία περίπτωση. Όπως επίσης φάνηκε στο παρελθόν, θα φανεί και τώρα η δυναμική και μαχητική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος, μαχόμενου στους δρόμους ενάντια σε όσους οργανώνονται για να ξανασπείρουν το φασιστικό δηλητήριο.

Στις περιοχές μας την προηγούμενη δεκαετία η “χρυσή αυγή” είχε ως ορμητήρια της εγκληματικής της δράσης τα γραφεία της στον Πειραιά, το Πέραμα, τη Σαλαμίνα και τη Νίκαια. Οι περιοχές αυτές αποτέλεσαν κεντρική επιλογή της προπαγάνδας τους σε μια προσπάθεια να σπάσουν τις ταξικές και αγωνιστικές καταβολές και δυνατότητες του λαού των περιοχών και να αποπροσανατολίσουν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα από τους βασικούς υπαίτιους για την διάλυση της ζωής μας. Στις περιοχές μας επιβεβαιώθηκε ξανά και ξανά, με τον χειρότερο τρόπο, η συνεργασία των νεοναζί με την αστυνομία και τους εργοδοτικούς/εφοπλιστικούς κύκλους: προστασία και μαύρα μεροκάματα, ρατσιστικές επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών εργατών, πογκρόμ σε λαϊκές αγορές ενάντια σε όσους δεν είχαν «χαρτιά», ίδρυση εργοδοτικού – απεργοσπαστικού σωματείου στη Ζώνη. Η κρατική στήριξη και προστασία της εγκληματικής τους δράσης ήταν αυτή που επέτρεψε τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και την οργανωμένη επίθεση στην παρέα του Παύλου Φύσσα και τη δολοφονία του ίδιου, στην Αμφιάλη.

Στις γειτονιές του Πειραιά δόθηκαν μεγάλες μάχες ήδη από την δεκαετία του ’90. Αξιοσημείωτη ήταν η αντιφασιστική πορεία την ημέρα των εγκαινίων των φασιστικών γραφείων επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου τον Γενάρη του 1996. Ο σημαντικότερος αγώνας όμως δόθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου, όταν η νέα γενιά αγωνιστών υποσχέθηκε πως δε θα αφήσει νέα σπορά φασιστών να ξαναβγεί στο προσκήνιο. Από τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στο Πέραμα και τη Νίκαια, τις περιπολίες στον Κορυδαλλό και το Κερατσίνι, μέχρι τις μεγάλες αντιφασιστικές συναυλίες στον Πειραιά και τις επιθέσεις στα γραφεία τους και τα τάγματα εφόδου της Χ.Α., παλιοί και νέοι αγωνιστές, αντιφασίστες και αντιφασίστριες, Πειραιώτες και Πειραιώτισσες, με υψηλό το φρόνημα, στάθηκαν ανάχωμα στους φασίστες.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Είναι καθήκον όλων μας μέσα από τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις μας, τα μετωπικά αντιφασιστικά σχήματα και τους ευρύτερους συντονισμούς, με ενότητα και οργάνωση να μην αφήσουμε χώρο στους εχθρούς της ελευθερίας και της εργατικής τάξης. Στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, δε σταματάμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην εξουσία και τα φασιστικά τσιράκια της μέχρι τη δημιουργία του κόσμου που όλοι και όλες χρειαζόμαστε. Ενός κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Pasamontaña