Στη Γάζα συμβαίνει γενοκτονία και εθνοκάθαρση – Κλιμακώστε την αλληλεγγύη σας

 της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

Το μήνυμα της Λέιλα Χάλεντ, της  θρυλικής αντάρτισσας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, προς όλους τους λαούς της γης και ειδικότερα στους Έλληνες, γράφτηκε με σκοπό να διαβαστεί στη διαδήλωση της Πέμπτης 4 Απριλίου, κατά της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, για τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η φετινή διαδήλωση κατά της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής μηχανής διακρινόταν κυρίως για το πάθος της. Όπως ήταν αναμενόμενο, συνδέθηκε με την καταγγελία της σφαγής του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος, στην οποία συμπράττουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στοχοποιώντας όποιον τολμά να υπερασπιστεί τον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης. Εκτός από την Παλαιστίνη, ο πόλεμος έχει κηρυχθεί από ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και στην Υεμένη, για τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξάγουν οι Χούθι κατά των εφοπλιστικών και οικονομικών συμφερόντων που στηρίζουν το ισραηλινό απαρτχάιντ. Η σημαία της Παλαιστίνης τέθηκε επικεφαλής της πορείας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πολιτικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και πρωτοβουλίες σωματείων και συλλογικοτήτων που έχουν συγκροτηθεί για αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Το μήνυμα της Λέιλα Χάλεντ προκάλεσε συγκίνηση, περισσότερο στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν το θαυμασμό και την αγάπη τους προς την εμβληματική αγωνίστρια, αλλά και την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι κατέστη δυνατό να αποστείλει στη συγκέντρωση και στον ελληνικό λαό, το συγκεκριμένο χαιρετισμό.

Όπως γράφει και η δημοσιογράφος Ναταλί Γλέζου που εξασφάλισε την επικοινωνία μαζί της και φρόντισε για τη μετάφραση του χαιρετισμού της που ακολουθεί, η Λέιλα Χάλεντ στέλνει «…Μήνυμα αέναου αγώνα ακόμα και εάν η Γάζα έχει ισοπεδωθεί, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακατάληψη της Γάζας, ακόμα και αν έποικοι και ακροδεξιοί ηγέτες τους δρομολογούν την ανέγερση των ισραηλινών οικισμών στη Γάζα. Μήνυμα ελπίδας γιατί μόνο η αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί τη μοναδική ασπίδα αναχαίτισης των γενοκτονικών σχεδίων της κυβέρνησης ακροδεξιών εξτρεμιστών του Ισραήλ. Γιατί η προσμονή της ελευθερίας πηγάζει από την αφετηριακή παραδοχή του δίκαιου αγώνα ενός λαού που εδώ και έναν αιώνα, τουλάχιστον, βιώνει τη Νάκμπα. «Ο λαός μου θα ζήσει» είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας της. Στον πρόλογο του βιβλίου ο Ζορζ Χαζάρ, μεταξύ άλλων, γράφει χαρακτηριστικά: «[…]Για τη Λέιλα, η Ιστορία έχει καθορίσει την πορεία της και η μοίρα της έχει υποδείξει το ρόλο της. Για τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες η Λέιλα είναι το σύμβολο της γυναίκας-απελευθερώτριας, η αφοσιωμένη πατριώτισσα που μαζί με το Λαϊκό Μέτωπο θα δώσει τέλος στην τυραννία και την εκμετάλλευση της αραβικής πατρίδας. Για τους φίλους της επανάστασης, η Λέιλα είναι η ελπίδα που αποκαθίσταται, η ανθρωπιά που επανανακαλύπτεται, ο αυτοσεβασμός που ξανακερδίζεται[…].».

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Φίλες και Φίλοι,

Κυρίες και Κύριοι,

H Γάζα πλήττεται ακατάπαυστα από πυρά,

Η Γάζα γκρεμίστηκε, θάφτηκε κάτω από τα ερείπια,

Στη Γάζα συντελείται γενοκτονία και εθνοκάθαρση.

Είναι μεγάλη η χαρά μου που σας απευθύνω το λόγο σε αυτήν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και σας καλώ να κλιμακώσετε την αλληλεγγύη σας προς τη Γάζα και την Παλαιστίνη, καθώς ο λαός μας ακόμα αντιστέκεται ενάντια στον κατακτητή και στους συμμάχους του και ειδικότερα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού.

Πιο συγκεκριμένα, το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία και εθνοκάθαρση στη Γάζα χρησιμοποιώντας κάθε είδος οπλικών συστημάτων εναντίον παιδιών, γυναικών και ανδρών.

Έως τώρα ο αριθμός των νεκρών του λαού μας αγγίζει τους 33.037 που συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 9.000 γυναίκες και 13.000 παιδιά.

Και θα γνωρίζετε, ήδη, ότι το Ισραήλ επιτίθεται στο λαό μας όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη προβαίνοντας σε συλλήψεις και σκοτώνοντας επί τόπου Παλαιστίνιους. Επιπρόσθετα κατεδαφίζουν σπίτια σε πόλεις, χωριά και προσφυγικά στρατόπεδα. Οι νεκροί μας ξεπέρασαν τους 7.000.

Πριν από 6 μήνες το Ισραήλ επιτέθηκε σε νοσοκομεία, σπίτια, πανεπιστήμια, σχολεία, τεμένη ακόμα και σε εγκαταστάσεις οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών.

Προσδοκώ ότι θα εκφράσετε την αλληλεγγύη σας στο λαό μας βγαίνοντας στους δρόμους, για όσο καιρό αυτός ο βάρβαρος πόλεμος θα εξακολουθεί να συμβαίνει.

Σύντροφοι και φίλοι εμείς οι Παλαιστίνιοι εκτιμούμε απέραντα τη στάση σας γιατί στέκεστε στο  πλευρό μας.

Το Ισραήλ αρνείται να συμμορφωθεί στους νόμους του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή σε οποιοδήποτε νόμο. Το Ισραήλ αρνείται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι είναι πάνω από νόμους του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους σάς καλώ να ακουστεί η δική σας φωνή στηρίζοντας το λαό μας στον αγώνα για την απελευθέρωση, για να τερματιστεί η κατοχή των τρομοκρατών του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Σας ζητώ να κάνετε μποϋκοτάζ στο Ισραήλ με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Σας καλώ να ενταχτείτε σε όλες τις πρωτοβουλίες κινημάτων που υπερασπίζουν την ίδια την ανθρωπότητα, όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους θηριωδίες από το Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές. Η Γάζα, όλη η Παλαιστίνη υπερασπίζεται την ανθρωπότητα και τις αξίες της και ας βιώνει τον ανείπωτο πόνο και τα βάσανα που της επιφέρουν οι εχθροί της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πιέστε τις κυβερνήσεις σας να στοιχηθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Σύντροφοι και φίλοι οι ιμπεριαλιστές και οι σιωνιστές είναι ενωμένοι ενάντια στους ανθρώπους ολόκληρου το κόσμου. Ας γίνει πανανθρώπινος ο αγώνας μας ενώνοντας τις προσπάθειές μας για να τερματιστεί η κατοχή.

Φωνάξτε αυτά τα  συνθήματα:

«Εκεχειρία τώρα»,

«Κάτω τα χέρια από τη Γάζα»,

«Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα»,

«Από το ποτάμι ως τη θάλασσα η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί»,

«Ζήτω οι αγώνες των λαών»,

«Κάτω οι σιωνιστές και οι ιμπεριαλιστές».

Σύντροφοι και συντρόφισσες φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστώ πολύ.