Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

 

Στις 18 Σεπτεμβρίου κλείνουν 5 χρόνια από την δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού και εργάτη Παύλου Φύσσα. Όπως κάθε χρόνο, θα οργανωθεί μια μεγάλη συγκέντρωση στο Kερατσίνι (στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα) και πορεία στον Πειραιά, στα γραφεία της ναζιστικής Aυγής. Eπίσης το Σάββατο 15/9 θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και μια σειρά εκδηλώσεις, όπως και παρεμβάσεις στα σχολεία της περιοχής και ευρύτερα.

Στο μεταξύ, στις 6 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται στην αίθουσα τελετών του Εφετείου επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ, των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα. Η δίκη που ξεκίνησε μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και αποφυλακίσεις όλων τον υπεύθυνων της δολοφονίας έχει αποδείξει τη ναζιστική εγκληματική φύση της οργάνωσης. Επίσης τόσο κατά τη διάρκεια των αναγνωστέων εγγράφων όσο και κατά την εξέταση μαρτύρων φάνηκε ο, στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκής, συγκαλυπτικός ρόλος της αστυνομίας στη δολοφονία. Σημαντικό στοιχείο της κατάθεσης Τσολακίδη, επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν πως οι αστυνομικοί ήταν σε απόσταση 100 μέτρων μακρυά από την επίθεση. Ωστόσο χρειάστηκαν 4 ολόκληρα λεπτά για να πάνε “τρέχοντας”, κατά τον μάρτυρα. Επίσης υποστήριξε πως δεν κατάλαβαν το πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση του θύματος γιατί ο Φύσσας παρέμεινε όρθιος 10 λεπτά (πράγμα που έρχεται σε αντίφαση τόσο με τις μαρτυρίες των υπόλοιπων μαρτύρων που κατέθεσαν όσο και με την ίδια την λογική).

Η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής έχει καταστήσει σαφές πως η ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης είναι άρρηκτα δεμένη με εγκληματική δράση. Όπως έδειξε η κατάθεση Κουσουρή αλλά και αρκετών άλλων θυμάτων, ήταν καθαρά θέμα τύχης που δεν θρηνούμε και άλλους, πέρα από τον Παύλο Φύσσα, εξ αιτίας της ΧΑ.
Mέσα τις δράσεις του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, που εννοείται δεν σταματούν στις 18 του μήνα, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να εδραιωθεί η 18η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αγώνα κατά του φασισμού. Είναι σαφές ότι οι δράσεις αυτές δεν έχουν σχέση με τις κινήσεις της ΚΕΕΡΦΑ στις ίδιες ημερομηνίες αλλά διαφορετικές περιοχές.
To αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα και οι οργανώσεις του καλούνται να οργανώσουν σε όλη τη χώρα αντιφασιστικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις.
Σοφία Τσάρου