Διακλαδική απεργία από τα κάτω

 

Έξι -προς το παρόν- σωματεία εργαζομένων οργανώνουν διακλαδική απεργία από τα κάτω, την Πέμπτη 1 Nοέμβρη 2018, με κύριο αίτημα την πάλη για συλλογικές συμβάσεις.
Tα σωματεία είναι : ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστηρία Καθηγητών (ΣΕΦΚ)· ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)· το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)· το Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος· το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ)· το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού (ΣΣΜ).
Σύντομα αναμένεται η συνυπογραφή και από άλλα επιχειρησιακά και κλαδικά εργατικά σωματεία που έχουν συμμετάσχει στις σχετικές συσκέψεις.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι κατά το επόμενο διάστημα τα σωματεία προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις, «ώστε μέσα από διαδικασίες βάσης να συζητήσουμε για την απεργία, να αποφασίσουμε για την κήρυξή της και να την οργανώσουμε στους κλάδους μας και στους χώρους δουλειάς μας».
Παράλληλα, καλούν όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλη την Ελλάδα, να κινηθούν μαζί ή σε παράλληλες διαδικασίες, ώστε την 1η Νοέμβρη 2018 να υπάρξει απεργιακή δράση που θα αγκαλιάσει πολλούς κλάδους και πολλούς εργασιακούς χώρους.
Η επόμενη σύσκεψη εργατικών σωματείων, η οποία είναι ανοιχτή σε όλα τα εργατικά σωματεία, θα γίνει την Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστηρία Καθηγητών και του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (Λόντου 6, Εξάρχεια)
Tα αιτήματα που προβάλλονται είναι:
• αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας
• κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων (υποκατώτατος μισθός για κάτω των 25 ετών)
• να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση
• επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ)
• επαναφορά των μισθών –ημερομισθίων -ωρομισθίων στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική, κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα, ώστε αυτά τα επίπεδα να αποτελέσουν βάση για διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις
• κατάργηση των μνημονιακών νόμων που υπονόμευσαν το ρόλο του Οργανισμού ΜΕσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)
• επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ
• μείωση του χρόνου εργασίας
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ!
Κλαδικά και επιχειρησιακά εργατικά σωματεία