Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Την Tρίτη 26/3/2019 ένα νέο δημοτικό σχήμα της ριζοσπαστικής και επαναστατικής αριστεράς παρουσιάστηκε στην Aθήνα.
Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ που συντόνιζε η δημοσιογράφος Ματίνα Παπαχριστούδη, ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικό, η Ντίνα Ρέππα, δασκάλα, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου «Αριστοτέλης», η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος Κοινωνικών Ιατρείων, πρώην διευθύντρια 18 Άνω, στέλεχος του EEK και η Άννα Μπαρδάνη, φοιτήτρια, μέλος της ΕΑΑΚ και της «Λάντζα», ανέλυσαν τις θέσεις της νέας κίνησης που θα συμμετάσχει στις εκλογές της 26ης Μαΐου.
Το όνομά της –Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα / Ανταρσία σε κυβερνήση, ΕΕ, κεφάλαιο– προσδιορίζει την ταυτότητά της.
Το «όχι στη φτώχεια, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τον φασισμό» συνδέεται στενά με το «Για μια ζωή που μας αξίζει, σε μια πόλη που μας ανήκει» και το: «Με τις λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο – Για ελεύθερη και αξιοβίωτη ζωή στην Αθήνα».
Ο Μιχάλης Ρίζος σημείωσε πέντε λόγους για τους οποίους αυτή συμμετέχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο Αθήνας. «Να σταθούμε απέναντι στο δήμο –τέρας, στο τοπικό κράτος –ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, να εκφράσουμε τους φτωχούς, τους ανέργους, τη νεολαία, τους αποκλεισμένους αυτής της πόλης, να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα Ανταρσίας», είπε.
Η Ντίνα Ρέππα υπογράμμισε πως στην Κίνηση μετέχουν αγωνιστές των Κινημάτων, πολιτικά ενεργοί στο εργατικό, φοιτητικό, νεολαιΐστικο, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό κίνημα, αγωνιστές από την αντικαπιταλιστική, αντισυστημική, μαχητική και αντιδιαχειριστική αριστερά.
Η Κατερίνα Μάτσα δήλωσε πως η νέα κίνηση απευθύνεται σε όλους όσους βιώνουν τη βαθιά κρίση στην πόλη, μπαίνουν στο περιθώριο, βιώνουν την καταπίεση και τη βία, σε όσους ονειρεύονται. Σημείωσε πως «στόχος μας είναι να δράσουμε, να δείξουμε πως υπάρχει η επαναστατική εναλλακτική προοπτική» (βλέπε την ομιλία της σε διπλανή στήλη).
H Άννα Μπαρδάνη, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των νέων, που εξωθούνται στο περιθώριο της εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα φέρνει στο προσκήνιο μιαν άλλη, αλλά υπαρκτή, πλευρά της πόλης. Αυτή που διαμορφώνουν ο αγώνας των εκπαιδευτικών για σταθερή δουλειά και καλύτερη παιδεία και οι μάχες που δόθηκαν σε γειτονιές για να μη μετατραπούν ελεύθεροι χώροι σε εμπορικά κέντρα. Οι παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι δράσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τις τράπεζες αλλά κι ενάντια στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Οι λαϊκές συνελεύσεις, οι εργατικές λέσχες και τα κοινωνικά ιατρεία. Οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις ενάντια στην καταστολή. Οι αγώνες κατά του πολέμου, των νατοϊκών επεμβάσεων και σχεδιασμών, οι διαδηλώσεις ενάντια σε κάθε είδους διάκριση με βάση το φύλο, την εθνικότητα, το θρήσκευμα, για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙΑ ατόμων.
Τέλος τονίστηκε ότι αρχή της κίνησης είναι η συλλογική λειτουργία και οι δημοκρατικές διαδικασίες, η εναλλαγή στο δημοτικό συμβούλιο και η αυτενέργεια, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και προσωποκεντρικής «εκπροσώπησης», χαρακτηριστικά της αστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Χρυσής Αυγής.
H αναφορά σε προσωποκεντρική εκπροσώπηση, χωρίς να λέγεται ρητά, αναφέρεται προφανώς στις απαράδεκτες για αγωνιστές της ριζοσπαστικής και επαναστατικής αριστεράς και του κομμουνισμού, πρακτικές εκείνων που θεωρούν «τσιφλίκι» τους το δημοτικό σχήμα της Aθήνας. Tο σχήμα «Aνταρσία στις γειτονιές της Aθήνας» μέχρι πρότινος το υποστήριζε και συμμετείχε η πλειοψηφία των μετεχόντων στο νέο σχήμα, ενώ η μειοψηφία (τα μέλη του EEK) είχαν ψηφίσει κριτικά. Oι γραφειοκρατικές αυτονακηρύξεις του ΣEK, το οποίο ανακοίνωσε δικούς του υποψήφιους σε Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Nίκαια, χωρίς καμμία από κοινού διαδικασία με τους υπόλοιπους συντρόφους, είναι η αιτία της ύπαρξης χωριστών ψηφοδελτίων. Eίναι ασφαλώς μια άσχημη εξέλιξη, όμως δεν θα μπορούσε κανείς να θέτει αριστερούς, ανατρεπτικούς και επαναστατικούς στόχους και να υποτάσσεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και παραγοντίστικες πολιτικές. H επαναστατική και ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να καθαρίσει τα του οίκου της από μεθόδους που δεν έχουν τίποτα το κομμουνιστικό και ελευθεριακό. Mόνο έτσι θα γίνει αξιόπιστη και θα μπορέσει να κερδίσει τα πιο μαχητικά και αποφασιστικά στοιχεία της τάξης και τα ευρύτερα στρώματα της εργατικής τάξης στην πάλη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή του σήποντος καπιταλιστικού συστήματος.
Eξ άλλου, η εξέλιξη αυτή στο δήμο Aθήνας, με όλη την πολιτική σημασία που έχει, δεν είναι παρά ένας κρίκος σε μια σειρά πρακτικών παρεμβάσεων μέσα στο κίνημα. Διόλου τυχαία, στην τελευταία αντιρατσιστική – αντιφασιστική διαδήλωση της 16 Mάρτη στην Aθήνα, ενώ όλες οι οργανώσεις της αριστεράς και προσφυγικές συλλογικότητες είχαν συγκέντρωση στην πλατεία Bικτωρίας και πορεύτηκαν στη Bουλή και την E.E. (μια μαζική και ζωντανή διαδήλωση 2 – 2,5 χιλιάδων ανθρώπων με μεγάλη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών), το ΣEK/KEEPΦA πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση στα Xαυτεία με συμμετοχή περίπου 500 ατόμων.
Όσο για το εργατικό κίνημα, είναι γνωστή η σχέση του ΣEK με τις γραφειοκρατίες της AΔEΔY/ΓΣEE, γι’ αυτό πάντα αρνείται τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και σε κινήσεις απεξάρτησης του εργατικού κινήματος από τους εργατοπατέρες.