Μαζικό και δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες, 24/8 στο Σύνταγμα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης, αποκαλύπτοντας με τον πιο φρικιαστικό τρόπο την επιχειρησιακή γύμνια του υποτιθέμενου επιτελικού κράτους του Μητσοτάκη, αλλά και τη βαθιά υποκρισία και τον ύποπτο ρόλο του στην υποδαύλιση και ενθάρρυνση της ρατσιστικής δράσης ακροδεξιών στοιχείων που έχουν συγκροτηθεί σε οργανωμένες ομάδες πολιτοφυλακής και επιτίθενται με σκοπό να λιντσάρουν όποιον πρόσφυγα ή μετανάστη βρουν στο δρόμο τους. Την ίδια στιγμή, γνωρίζοντας πολύ καλά τη δύναμη του κοινωνικού αυτοματισμού, επιτρέπει την αναπαραγωγή θεωριών συνωμοσίας, όπου την ευθύνη για το καταστροφικό κάψιμο της χώρας απ’ άκρη σε άκρη, φέρουν πότε οι μετανάστες, πότε οι γείτονες, πότε οι Ρομά, αλλά ποτέ η κυβέρνηση με την πολιτική της.


Το συλλαλητήριο καλούσαν δεκάδες συλλογικότητες, αριστερές οργανώσεις και κόμματα. Με πανό και σημαίες συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική μαζί με το κοινό πανό των αντικαπιταλιστικών κινήσεων σε δήμους και περιφέρειες, η Αναμέτρηση, η ΑΡΑΝ/Κ-Σχέδιο, η Ανυπότακτη Αττική, η ΛΑΕ, το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ μ-λ, το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΟΡΜΑ, το ΕΕΚ και πολλές ακόμα οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.


Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, πήραν το λόγο για να καταδικάσουν τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των πυρκαγιών και του προσφυγικού, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στην Πολυκλινική και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Δημήτρης Ζώτος, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας Τουλγαρίδης, εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και η Μαριάννα Τσίχλη, από τη ΛΑΕ.


Η διαδήλωση κατέληξε στην Ομόνοια με δυναμικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της. Τα συνθήματα κατά του φασισμού και της κυβέρνησης κυριαρχούσαν συνδέοντας τα γεγονότα του Έβρου με την κυβέρνηση, εξαιτίας της ανοχής και της ενθάρρυνσης που επιδεικνύουν τα όργανά της στις φασιστικές πολιτοφυλακές που εμφανίζονται παντού όλο και πιο πολύ.